Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Tuesday, March 16, 2010

... you look sooo gharang!

Assalamualaikum..

Sy rasa puas hati hari nie.. lunch hour tadi sy sempat potong 3 helai tudung jakarta & lagi sikit nak siap potong 2 helai kemeja utk 'kekasih cerah' sy. Wahh.. pengurusan masa utk hari nie mmg bagus :) Harap2 sejam sebelum balik nanti sy dapat sambung gunting papan bahu & tangan. Balik nanti sambil2 layan Ishak & Idris.. boleh jahit tepi & jahit.

Tudung tue cikgu ishak & idris yg punya, ituhari dah hantar 5 helai & nie ada lagi 4 helai. Dia punya koleksi tudung lagi meriah daripada sy, semua kena ikut kaler baju :p. Idris kalau nampak sy jahit tudung tau ajer itu utk Cikgu Eton & bila lama sikit, dia akan tanya..

.. bila mak nak bagi tudung kat cikgu abang lagi? Ohh anakku.. terkedu dibuatnya, ia bukan bagi & hari guru bukan hari2 lah sayang :p

Kalau sape yg pernah ikut kelas jahit sy, kelas one to one baju/kain.. tau lah cam mana cara sy potong kain. Tak der tanda2, tak der pin2..zup zap zup zap, dah siap!

Sebab pola dah ada.. gunting ikut ajer ikut pola & bila pinkan ikut lebar kelim yg dah gunting tadi. Kalau nak 'lari' pon mungkin sikit ajer. Tapi kalau baju orang sy biasakan ukur balik sebelum pin & baru jahit.

Buat baju lelaki nie, syoknya sebab tak terlalu complicated, tak renyah.. lukis pola senang, tapi menjahit kena bagi kemas. Kalu baju perempuan, tersilap jahit boleh potong & sambung jahit.

Tapi baju lelaki nie tak boleh, putus jahit.. kalau nak kemas kena bukak balik & jahit semula ~contoh tulang baju melayu. Itu yang tensionnya tue, nak kena tumpu bebetul. Kalau part2 yang macam nie sy selalu simpan dulu, bila anak2 dah tido baru boleh jahit part2 tue. Nanti ada yg kacau sure jahitan tak cantik.. tak pasal2 rasa nak marah orang :p

Cuma baju lelaki nie syoknya lebih sikit bila tengok 'orang yang pakai tue' rasa cam terlebih gharang kata org jawa..
~ rasa2 dlm bahasa melayu : hensem..

.. sape lagi nak puji suami, kalau tak isteri kikikikk ~ laliiingg ai puji yu nie...

.. & mestilah lebih hensem, sebab sy jahit baju tue dengan penuh kasih sayang..
~ ngggeee abislah sume org loya2.. :p orang tua nie tak abis2 nak bercinta!

4 comments:

Kak Ezza@makcik Blogger said...

salam
akak nak beli nota dan polar tudung yang you buat..
Dan akak ni tinggal berhampiran dengan Taman Botanic ni...kat Kg Pendamar saja,
Boleh ambik dan bayar sekali gus saja bila nak ambik barang....

azima said...

waalaikumsalam..
Kak Ezza... ok, boleh. nanti sms/email/ tinggalkan pesan di shoutbox pola & nota mana yg nak.. sy nak kne stenby dulu. tq

Sellynna said...

bile la i nak merasa jadi isteri yg menjahit dgn penuh kasih syg heheh.. (dok jahit baju kurung pon sminggu baru siap)

azima said...

sellynna..
ekekekkeee... sungguh terkedu sy membacanya.. kekekeke

tapi takpe, kalau menjahit belum lagi.. mungkin boleh yang lain2. memasak misalnya.. masaklah dengan penuh kasih sayang, tapi jangan masak banyak2 sangat.. kang abang sayang jadi abang roy la plak kan.. nnggeeee.