Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Saturday, March 27, 2010

.. budak2 sekarang.

Assalamualaikum..

Apa nak citer hari nie? Nak cerita tentang pertikaman lidah di dlm dewan atau budaya lompat sekarang? Ataupun siapa artis yg bakal ditabalkan artis bikin panas atau apa nasib anak artis yg ditangkap semula? Euuuwww... tak kuasa sy! Ia memualkan...
~ eeehh ahkak cam biasa dengar word tue kan? nggeee...

.. daripada cerita2 tentang 2 benda tue, baik sy cerita tentang lain. Pasal diri sy, pasal anak2 sy, pasal apa yg sy buat, pasal apa yg sy tengok, sy dengar & sy fikir.. misalnya. Kalau sy jenjalan blog orang.. kalau ok, sy baca & letak bookmark. Kalau hampeh sangat.. sy geleng kepala, tak der masanya nak komplen itu mual ini mual. Teguran yang baik.. kalau salah orang & cara, boleh mengguris hati. Itu semua nak kena pakai ilmu... bukan sekadar keyboard utk menaip!

Kalau sy kenal awak, sy baik ngan awak.. sy boleh share banyak benda ngan awak. Sy kagum ngan awak & kata2 awak buat sy berfikir. Awak tegur ketiak sy berbau pon sy boleh senyum lagi. Tapi bila awak datang dari mana, sy tak kenal awak sapa.. komplen sy itu ini, bajet cam sy boleh respect? ... ohh pleaselah, sy shadapkan ajer org macam nie.

Sy? nak tegur2 orang/ meroyan kat blog orang... oohh terima kasih ajalah. Sy banyak keje lain daripada kacau atau selak kain korang... euuuww!

Ok, citer lain lah!

.. kita cerita ttg budak2 zaman skrg nie. Betapa beruntung depa la nie. Celik2 mata dah dapat semua benda... tak payah sesusah cam zaman2 dulu. Kalau dulu sy pi sekolah kayuh basikal.. jauhhh & tengah panas laq laq pulak tue. Memang patut pon kecik2 dulu hitam sungguh! :p Kalau dulu.. tetiba kayuh basikal & tayar pecah kaa, tuntun lah tengah panas nie pi kedai. Kat rumah mana ada telefon lagi masa tue. Bawak pi kedai Apai lah tampung la tayar tue...

Anak2 sy sekarang... nak bagi kena panas sikit pon sy tak gamak, kesian!

Masuk sekolah.. sy rasa2 dlm darjah 3 sy baru boleh membaca :p Cikgu bagi kerja sekolah, banyak yg tak siap. Lepas tue rasainn lah 'roti panjang'! Satu muka surat tak siap.. sekali kena pukul tapak tangan. Malu.. tapi dah tak reti buat keje sekolah, nak buat cam mana. Mana ada sapa nak tolong ajar, kakak2 semua ada keje sekolah sendiri... tambah2 plak kita nie berat mulut nak tanya la pulakkk...

Anak2 sy sekarang... kat pintu sekolah lagi dah tanya cam mana sekolah hari nie? Ada keje sekolah? Malamnya.. kita nie ajar & teman dia buat keje sekolah sampai habis. Kalau nak kena lukis arnab... ahh sudah! Sy mana reti melukis... nanti kalau lukis arnab jadi benda lain, dah menangis plak orang tue. Apalagi, on internet & google! Itulah cara sy tolong anak buat keje sekolah :p

Depa nie terdedah ngan semua benda, tv, game, internet.. tak cukup dengan tue, hujung minggu atau cuti sekolah bawak pi jenjalan. Sebab tue budak2 sekarang bijak2 & petah plak tue. Mereka sentiasa ada benda nak bercerita & ada idea.. termasuk jugak mereka cerita!

Anak sepupu sy, teman sepermainan sy dulu, Norina... anak dia nama Wahida. Tapi sy panggil dia Wahida Wasini :p kalau tak pon sy panggil kakak.. kekadang geram sy panggil awak ajer. Dan dia selalu bahasakan diri dia kami.....

... dia nie nak cerita bagi, sama umur ngan anak sy, tapi bercakap macam bertih jagung! Norina ada satu lagi baby bawah Wahida nie, Nizar.. selalu kena kacau ngan Wahida. Satu hari, Nizar nangis & Norina tanya..

Wahida buat apa kat adik?

...dia tanak bagi tau & citer itu, cerita ini... cerita melalut. Norina nie ugut.. baru Wahida mengaku kata dia cubit adik dia... nak tau Norina ugut apa?

Norina ugut nak report polis! Rasainn... dia ingat dia buat cerita itu ini bajet cam mak dia percaya. Sebut polis ajer dia dah kecut.. sbb dia tahu polis tue macam mana. Bila Norina cerita hari tue, sy rasa nak gelak golek2 :)

Si Idris pon sama.. mai angin dia nak bercakap & rajin melayan.. rasa2 dari Klang ke Perak dia boleh bercakap. Kalau dalam kete ngan abah dia.. kekadang abah dia siap pegang stereng kuat2, tahan geram kat dia. Tapi ngan org yg dia biasa ajerlah. Ngan org lelain, dia macam mak ngan abah dia jugak... pemalu :p

Dari kecik lagi, PC memang dia yg punya. Youtube tue lah tempat dia tengok citer2 katun dia. Kat situlah jugak tempat dia belajar kenal ABC. Google image tue lah tempat dia kenal benda & binatang. PC off dia mmg boleh on & connect internet sendiri & sy mmg ajar dia google apa benda yg dia tak tahu. Kelmarin result exam Idris dah keluar, ok keputusannya alhamdulillah. Rajin2 lah bagi anak online internet.. I'allah banyak benda dia boleh belajar.

0 comments: