Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Tuesday, December 29, 2009

CARA JAHIT BARUT BAYI

~atas sebab2 tertentu, nota ini sy pindah ke sini..

Utk semua bakal2 ibu.. nie cara mak sy wat barut..

1. lipat kain dua lapis.. lebihkan kelim utk jahitan, jahit pada bahagian bertanda. satu bahagian dibiar terbuka..



2. alihkan kain melalui bahagian terbuka.. lipat bahagian terbuka ke dalam dan jahit. lipat kain utk dijahit pada tali




3. jahit tali utk barut




4. jahit kain utk tampal tali pada barut



bahagian yg melengkung ke bawah.. kalo baby basah/ membuang tak kena pada barut.. ini mak sy punyer style lah yer. yg kat pasaran.. tatau plak.. sbb tak pernah beli....

Ituhari adik ipar sy suh buatkan barut nie.. so sy cuba share sama2..
barut peten nie sesuai utk baby yg dah beso sket & utk hari panas..

1. Lipat dua kertas surat khabar dan lukis pola seperti rajah di bawah.



2. Lipat dua fabrik dan pinkan pola barut. Lebihkan ½” untuk kelim. Gunting 4 keping tali barut (boleh beli di kedai jait) terpulang berapa panjang yg anda suka (sy buat panjang 11”).

3. Pinkan kain dengan arah dalam kain menghala ke luar dan kedudukan tali barut seperti rajah di bawah. Jahit dari point A ke point B.



4. Pada bagaian leher yang melengkung, gunting bentuk V untuk membolehkan bahagian melengkung tersebut kelihatan kemas apabila di alih nanti.

5. Terbalikkan barut melalui ruang yang tidak dijahit tadi dan jahit keliling. Lipat dua kali pada hujung tali untuk mengelakkan ia berbulu apabila dibasuh nanti.



9 comments:

Ris said...

bole tak saya tempah barut baby? utk baby yg dh besar skit..

azima said...

Ris..
bila nak pakai tue? nak cecepat rasa x dapat.. kalau lg sebulan dua.. i'allah.

Ris said...

sekarang baby sy dh 4 bln usianya... still lg pakai barut newborn tu.. hehehe...

bape hegenya.. :D

azima said...

Ris..
sy dah reply kat email.. 4 bulan dah besar dah tue, x pakai pon tak apa dah. memalam sapu minyak kat perut.. ok dah.

saida said...

salam...saya rasa sungguh bangga dan tabik hormat pada anda anak bumiputera yg berjaya dlm dunia jahitan dan memberi ilmu kpd wanita2 di luar sana yg dahagakan ilmu jahitan...syabas...teruskan usaha anda moga mendapat keberkatan Allah...amin..tq..

saida said...

salam...saya rasa sungguh bangga dan tabik hormat pada anda anak bumiputera yg berjaya dlm dunia jahitan dan memberi ilmu kpd wanita2 di luar sana yg dahagakan ilmu jahitan...syabas...teruskan usaha anda moga mendapat keberkatan Allah...amin..tq..

azima said...

tq saida... amiiiiin

Me Riena Bob said...

assalam, kain jenis apa yg sesuai utk digunakan ye..

Me Riena Bob said...

assalam, kain jenis apa yg sesuai utk digunakan ye..