Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Sunday, April 18, 2010

.. tanya kat azima

Assalamualaikum...

Sy tinggal sorang2 kat rumah hari nie... 2 orang jejaka hensem yg belum bersunat tue dibawa pergi oleh seorang jejaka hensem tapi dah bersunat ke rumah MIL sy... tapi takpe, sy sentiasa ada idea apa projek nak buat :p

.. sambil2 potong kain, jahit kain, defrost ikan mayung, sambil update fb, sambil update blog, sambil check email... sy terfikir, utk elak sy ketandusan idea bila nak update blog nanti, apa kata buka kaunter pertanyaan.. ermmm

.. tanya kat azima : tanya soalan di ruangan comment, yg terpilih sy akan jawap soalan sesambil sy update blog nanti.. ia berkonsepkan sambil2 & yg terpilih shj sy jawap &..
~ jangan tanya nak mintak diskaun sudah... mamfuss ahkak takkan jawap :p

* jawapan limited apa yg sy tahu shj & setakat yg sy ikhlas.. :)

FORMAT

Nama :
Add email:
Soalan:

51 comments:

Ummi said...

Salam Azima;

Tengok azima bermaxi, ummi nak jugak... tapi tamak.. nak dress terus ... ummi nak buat guna nota yang no 6 (huhu beli dah hampir 2 tahun... simpan aje-malu). nak guna lycra.

Soalannya (maaflah kalau soalan ni agak basic, jahit baju memang ummi out),
1. Lycra agak flow dan stretchy, jadi masa potong kena besarkan sikit daripada pola atau ikut pola cam biasa bila guna cotton etc.
2. lagi satu lycra ni kalau buat dress labuh princess cutting ok tak ya... atau nanti nampak cam "melekap" kat badan?

TQVM cikgu
Ummi
http://sentuhan-jemari-ummi.blogspot.com/

azima said...

remark..

ummi sy dah reply.. tq

Ummi said...

Salam;

Azima reply kat mana ya? Maaf tak jumpa....

azima said...

ummi..

kat entry ... jumpa balik.
~ itu maksudnya sambil2.. sy jawap soalan sambil sy post entry.

khaii said...

slm,
akak, kalau nak jahit baju kemeja lelaki berlengan panjang sama ke cara potongan badan nya dengan kemeja berlengan panjang??

Bila akak nak keluarkan nota cara-cara nak jahit seluar baju melayu???

azima said...

khai..

ya, sama..
nota seluar belum ada perancangan. FYI, cara jahit seluar agak rumit utk dilukis atas kertas.

Kak Ina said...

azima, kak ina nak tanya, ambil tak upah buatkan pola baju utk blaus? akak tak pandai buat pola tapi boleh jahit la. kalau boleh berapa upahnya n contoh blaus akak boleh poskan nanti

azima said...

kak ina~ ya ada ambil tempahan lukis pola. selalunya customer bagi ukuran baju & sy lukis.. tak payah pos baju.

tapi nak kena tgk patern blouse tue cam mana dulu.. yg basic & biasa shj sy ambil, yg patern sy tak pernah buat.. sy tak ambil.

Shahida said...

Assalamualaikum, Azima, saya nak buat baju kurung kanak-kanak ikut nota azima. So ada beberapa soalan nak tanya.
1. Gambar buat pola kikik tu saiznya 2.5*2.5, tapi gambar kikik plus lebihan tepi 2.25*2.25, mana satu yg sesuai? Sebelum ni saya guna 2 inci je.
2. Untuk buat leher, kalau anak tu kecil, patut ke kecilkan lubang leher? Berapa ukuran yang sesuai?

Itu saja, tq.
Shahida

Mama AF said...

salam kak...

saye amat berminat untuk blajar menjahit...

sila terangkan kepada saye mcm mane carenye..

hanizah mohammad,
www.afenlineashoppe.com
altafhaniz@gmail.com

azima said...

shahida..
pola leher, nak mudah ambil baju anak yg dah ada. ukur berapa luas leher & tolak 0.5" itu utk kelim jahitan.

mama AF,
berminat kelas jahitan online atau one-to-one?

Mama AF said...

thanks for replying....

saye berminat untuk belajar online..

mcm mane carenye n brape yurannye..

azima said...

utk kelas online ada 2 kelas shj : kelas baju kurung + kain susun rm 40 & kelas maxi rm 50

jika berminat, buat payment dlm akaun & sy akan invite masuk blog.
~ kalau berminat, eloknya lepas raya..

azizah said...

assalamualaikum azima....saya baru mengenali blog ni....saya nak tanya tentang kelas untuk belajar jahit sofa atau sarung kusyen....saya amat berminat untuk belajar ini semua....saya harap akan medapat jawapan dari azima

azima said...

che azizah..

slip cover sy tak ajar.. yg sy punya pon main pakai harung. kalau sarung kusyen utk sofa atau kusyen kecik 4 segi tue i'allah lah.. cer cuba bagi link pic contoh, sy nak tgk sample kusyn cam mana yg nak belajar.

adeknash said...

salam,
saya ada order beberapa pola baju minggu lps. Ada puan terima?

azima said...

adeknash...

send details kat mana? sms atau email.. apa nama penuh?

Anonymous said...

lina
zza_jlkn@yahoo.com

salam...azima,

dah lama saya x jenguk blog azima. busy..

saya ada soalan: camne kalau saya nak buat kain baju kurung (susun tepi)ira kain sama ngan baju? tq.

Nieyza said...

salam azima, saya nak jahit jubah majlis konvo anak( umur 6 thn)...boleh bagi tips tak? jubah saya sendiri, ikut nota yang beli kat azima alhamdulillah berjaya...tp bila nak wat untuk anak nir tak confident ler plak...petang tadi ada sms azima nak tanya kalo saya bagi ukuran azima wat pola (itu saya ler sms)...tolongg....

tqvm
http://hbcollection.blogspot.com

azima said...

che anon..

kalau kain baju kurung ambil ira memanjang... 1st ambil kain depan + susun.

2nd ambil kain belakang.

so, kain akan ada 2 pcs = depan + susun & belakang.

che Nieyza...
~ sy dah reply kat smms

zura said...

akak.. nak tanya ada tip penjagaan tudung x... satu lagi akak ada wat kelas jahitan di sekitar kota bharu kelantan x

azima said...

che zura..
sy gantung semua tudung2 & serus nak habaq mai.. tak selalu cuci tudung :p pakai ke office jer kan & jarang kotor.. itu jer :p :p

azima said...

BTW.. kelas kat klang nie saja, jauh tak buat.

nodigirlzy said...

Leh tumpang tanya...kalau I nk jahit hujung lengan berkedut getah tu macam mana yer...kalau jahit baju jenis kain t-shirt atau kain lycra boleh pakai mesin jahit lurus biasa tu ker... Thanks

azima said...

nodigirlzy...

jahit kedut2 tue memang jahit lurus biasa ajer, tapi benang bawah kena tukar benang getah & ada tapak utk nie.. gathering foot.

BTW~ boleh google, gamble ajer type perkataan gathering electic thread.. ada tutorial cara nak set up mesin jahit & nak lagi clear cari kat youtube. keh..

Anonymous said...

Salam Azima,

saya min dr klang.
saya berminat utk belajar menjahit, but i have totally zero basics.
ada menawarkan kelas jahitan ke?
kelas jahitan praktikal , bukan online.
kalau ada, saya sangat2 berminat.

ruhaya said...

salam kak azima nak tanya ukuran yg akak bg tu dlm cm ke inci.sebab klau dlm cm susah nak kira

azima said...

che anon..
yer sy ada buat kelas jahitan one to one.. setiap ahad kelas jahitan baju/kain, jam 9.30 hingga 5 ptg.. yuran bergantung pada patern baju yg nak belajar.
manakala kelas jahitan tuudng sy buat petang sabtu 2 ptg- 4.30 petang, yuran rm 50 utk satu patern..

azima said...

che ruhaya..
nota2 sy menggunakan ukuran inci..

Anonymous said...

Assalamualaikum....
saya berminat utk belajar menjahit terutama fesyen dress wrap ni...
tapi tak ada basic....akak tak buat kelas menjahit secara one to one ke???

harap akak dapat reply
sujitajaafar@yahoo.com

azima said...

salam...

sy ada buat kelas jahitan one to one hari ahad 9.30 - 5ptg di rumah sy & yuran based on patern baju yg nak belajar.

tapi utk zero knowledge dalam jahitan.. sy tak advice belajar terus wrap dress. itu agak advance untuk beginner.. mungkin boleh mula dengan kurung/kurung pesak gantung dulu..

jika berminat, deal kat email yer... tq

Ainul Mohdzan said...

as'salam...kak sy nak order nota no 1, 5 & 3...mcm mana ek?

kay Ahmad said...

Assalam Azima

saya ni dah lama tak menjahit( bertahun tahun - lebih sedekad rasanya ...dah tua lah ni..
saya baru beli mesin jahit berkomputer..so tak pakai memang kena leter by my hubby lah...so sya nak buktikan sya boleh menjahit, sya nak belajar secara online ngan azima.

so sya nak beli Nota dewasa no 1,4.12. 15 dan nota kanak kanak no 2 dan 3. berapa total sekali postage?
utk belajar online saya nak belajat buat baju kurung dan maxi...rm40 dan rm50 kan?.
so total semua?
tolong ym saya ya: misskay71@yahoo.com
nama: Kay Ahmad

azima said...

che ainul...

sy dah reply kat email


che kay...

sy dah email jugak.. tq

Anonymous said...

salam azima,

saye berminat nak belajar buat blouse sahaja. brp hrge utk kelas one to one. lg satu nak tanye time tu klu nak belajar dlm 2 or 3 jam boleh tak? saya dah ade sikit basic jahitan..

azima said...

che anon..
Tq kerana berminat, kelas jahitan bergantung kepada patern baju & kelas sy pada hari ahad bermula jam 9.30 pagi hingga 5 petang. intensif satu hari.. & boleh sy tahu kenapa nak ambil 2-3 jam sahaja? lambat nak habis tue..

Anonymous said...

salam Azima... saya nk beli pola tuk blouse. nk tya Azima boleh tak hantar ke Doha. skang ni saya tinggal kat Doha... suka menjahit tapi tak reti wat pola... so limited sket baju yg boleh dijahit.... harap boleh ye.... saya tak berapa pasti kos pos nya berapa... saya bayar kos pos tu nanti.. bule ye...
Aeshah, Doha

azima said...

che Aeshah...

nak pola atau nota?

Pola mean pola baju real size custom made yang bila dapat dah boleh terus guna utk gunting baju.. yg itu pola baju rm 15, pola kain rm 10


Nota mean nota printed cara utk lukis pola & jahit baju..


nanti confimkan nak yg mana satu. Sy boleh jer pos ke mana pon, nanti email details kat sy oder & alamat, sy double chehck ngan p.pos ttg caj pos.

Anonymous said...

Azima... saya nk pola... maksudnya kena bagi ukuran badan saya kat azima la kan...
Aeshah

azima said...

ok, nanti send email kat sy ur alamat & sy tanya kat p.pos utk caj pos.

utk pola kena bagi sy ukuran badan. yg itu lepas buat payment nanti sy guide cara ambil ukuran... tq

Afifah Jaidon said...

assalamualaikum.... ada jual nota kurung aladdin tak..

azima said...

che afifah..
itu sy jual baju sajer, pola/nota sy tak buat..

amiza said...

Salam akak azima, saya nak beli nota belajar menjahit akak. Untuk pengetahuan akak azimah saya tinggal di Putrajaya jadi kalau saya order nota 1 dan l5 berapa jumlah semua dan termasuk harga pos lajukan akak azimah

azima said...

che amiza..
waalaikum salam. 2 nota rm 15 + poslaju rm 6.. tq

Anonymous said...

salam ,akak nak tahu berkenaan pola pola yang azima publish diblog ni seperti pola barut baby,pola blouse bella tu f.o.c dan boleh digunapakai oleh sesiapa sahaja atau sekadar untuk tatapan umum,tq

azima said...

pola & nota tersebut boleh digunakan utk rujukan sesiapa sahaja tetapi tidak boleh dicetak & tidak bolah diterbitkan semula dalam apa jua bentuk

dsbalqeis said...

Assalamualaikum,

sy berminat nak belajar buat baju kurung moden, asas jahitan tu ada la sikit2... tapi xpernah puas hati kalau buat baju sendiri, mesti nak bukak balik kalau rasa xselesa, terutama bahagian ketiak. berapa RM untuk kelas jahitan ni... tksh

ds
syarifahibrahim@gmail.com

azima said...

dsbalqeis said...
Assalamualaikum,

sy berminat nak belajar buat baju kurung moden, asas jahitan tu ada la sikit2... tapi xpernah puas hati kalau buat baju sendiri, mesti nak bukak balik kalau rasa xselesa, terutama bahagian ketiak. berapa RM untuk kelas jahitan ni... tksh

ds
syarifahibrahim@gmail.com

waalaikumsalam dsbalqeis, sebenarnya kalau lukis lengkuk ketiak dah betul, kalau ada masalah pasang ketiak lagi, itu masalah dengan teknik jahit ketiak, utk jahit ketiak ada cara dia & skilll nie kena belajar... sbb selalunya lengkuk kapa tangan akan jadi terlabih, jadi ada teknik utk jahitnya tue...

Yanty Din said...
This comment has been removed by the author.
Yanty Din said...

Salam Azima...
Sy nk ty,
1. nota ni mudah tak utk difahami bg org2 yg xpndai menjahit (zero knowledge) mcm sy sendiri?
2. Ada offer apa2 pakej x? cth: gabungan 3/4 buku with certain price.


Terima kasih
//Yanty

Unknown said...

hy ..sy nk tanye jenis kain mcm mne sesuai nk buat jubah konvo budak ..n saiz dy mcm mne yekk ..