Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Saturday, March 13, 2010

.. menjahit boleh kaya ker?

Assalamualaikum...

Smlm hari terakhir Idris exam & dia bawak balik surat cuti sekolah.. hai nasib ler bawak balik surat kan, kalau tidak Isnin nanti rasa2 harus dia sorang ajer pi tadika pakai uniform. Tadika & taska dia kat tempat yg sama... jadi cuti sekolah atau tak, mmg dia kena pi sana jugak tiap2 hari bekerja.

... cuma yg beza satu ajer kot.. sy boleh keluar rumah lewat sikit :p Tak ler terkejan2 cam selalu, sekolah dia start pukul 8.00, sedangkan sy 8.30 baru masuk office. Aterrr.. dah rumahnya dekat, asikk nak terlewat ajer la. Orang lain.. gelap2 lagi dah start enjin pi keje, sedangkan orang tue masih syok layan mata lagi :p kasi can lah, kite lewat2 pagi br tido.. stenby oder..

Ada satu benda yg sy nak kongsi tentang menjahit. Bagi yg tercari2 apa cara untuk tambah income, kalau ada minat.. sy cadangkan cubalah menjahit.

Ada yg kata.. 'tak retilah!" & kalau cerita bab tak reti, kita dulu pon lahir tak reti hape satu benda. Yg tak reti tue lah kena belajar, asik dok kata tak reti, tak reti... kalau tak belajar mmg lah tak reti sampai bila2.

Sebab menjahit nie, upahnya banyak tapi kosnya sikit. Selalu jugak org tanya sy, nak beli mesin jahit yg macam mana? Pada sy, kalau nak menjahit baju2 shj belilah mesin jahit yg paling basic ada jahit lurus shj. Dapat mesin kayuh pakai kaki pon dah syukur alhamdulillah. Nie kalau nak bajet2 & nak menjahit baju sajalah.. kalau anda suka kerja kraf yg lelain boleh invest lebih sikit untuk mesin jahit yg lebih canggih.

Tapi kalau minat sekepala cam sy, suka menjahit baju shj.. tak perlu tertarik dengan jahitan sulaman yang berpuluh2 jenis, sedangkan masa buat/jahit baju tak guna pon jahitan tue :p Yang penting boleh jahit lurus, jahit lubang butang (nie pon tak selalu sy guna, lebih suka buat lubang butang di kedai :p) & jahit zig zag (nie kalau nak buat tampal2 part2 koyak ker).. itu shj.

.. sebagai permulaan, jangan tamak nak belajar semua.. belajar buat baju kurung ajer cukup. Ikut memana kelas atau kalau anda jenis 'terang hati' boleh beli buku/ join kelas online..
~ di azimaDIYshop misalnya.. halamak terpromot la pulak :p

.. mahirkan buat baju kurung & i'allah dah boleh buat duit. Tiap2 kali raya.. mesti ramai yg nak buat baju kurung & masa nie lah pulun lebih sikit. Kalau tanya ttg marketing, sy rasa ia akan datang dengan sendiri. Mula jahitkan utk sedara2, pastue kawan sedara2. Mula dengan member office, pastue kawan kepada kawan satu office.. lama2 serata ceruk dah tahu. Kecuali bagi yang buka kedai, nak kena tumpu bebetul & marketing nak kena lebih sikit lah..

Contoh baju kurung, upah dlm rm 35.00 contohnya. Apa ajer kos yg terlibat? Anggaran shj nie..
jahit tepi rm 2.00
span rm 1.00
butang rm 0.30
benang rm 0.80
zip rm 0.80
getah & kain gam keras.. ermm 1.00, apa lagi?
cangkuk & palang.. rm 0.20
kain gam lembut kalau jenis cam sy suka ambil kain lapik leher rm 0.50
upah jahit mata lalat/karipap rm 5.00
elektrik mungkin rm 2.00

.. kos tetap baru rm 13.60~ nie pon anggaran, rasa2 kos sebenar kurang lagi daripada nie & untung + upah penat jahit dapat rm 21.40 tolak lagi kos tetap beli mesin jahit, mungkin satu baju dlm rm 5.00 ajerlah kot = rm 16.40. Itu kalau kurung ambil rm 35.00 kaalau lebih, banyak lagilah dapat...

So, daripada termenung panjang & buat susah2 fikir cam mana nak cari duit, baik menjahit ajer senang.

Kalau nak meniaga kuih2, nak kena berjaga pagi2.. & nak kena maintain sedap, nak kena maintain brg kena yg fresh, kalau tak habis dah terbuang.. membazir. Kalau nak menjual direct selling/MLM dah berat mulut la pulak :p

Tapi... menjahit boleh kaya ker?

Benda kalau tak nak buat, hapa satu tak jadi.. tapi kalau sambil2/suka2 bila lapang shj buat, at least nampak jugak hasil. Kalau menjahit, sambil2 tgk tv boleh sembat2 baju, sambil memasak boleh curi2 potong kain. Paling koman, sambil2 pon boleh buat tambah duit susu anak.. kalau hadap bebetul koman2 boleh order rumah batu sebijik :p
~dapat bonus lagi kalau ikut cara ahkak 'sauna' dlm bilik jahit, duit dapat.. body pon maintain. larikkk!

10 comments:

mama zharfan said...

menjahit memang boleh kaya, kat kampung i, ada 2 org tukang jahit yg kaya raya, siap boleh buat banglo tu!! tp memang kena maintain reputasi quality jahitan lah, so customer memang loyal + asyik tambah customer baru ajer!! anyway, kalau u amik tempahan jahit baju nanti, i nak tempah dress yer ;) tak ramai tailor yg boleh jahit dress yg lawa ;)

hannan said...

yess..pandai jahit ni..kalau tak tambah duit pun..dapat jimat duit..:)

azima said...

mama zharfan..
mmg apap pon kalau hadap boleh buat duit, tinggal nak / tanak ajer..
~ pujiada makna tue... ngeee

hannan..
ya, paling koman dapat jimat utk pakai sendiri

Sellynna said...

tul tu.. sbb tu saya pon sibuk2 nak blaja jahit.. nak gi kelas xdek masa & upahnya mahal.. endingnya saya beli cd blaja menjahit & buku2 nota (termasuk nota dr kak zura gak)..

sekarang.. saya boleh jahit baju sndiri.. & bleh bli kain mahal2 sket sbb jimat upah jahit heheheh.. (kalu x bajet bli baju mesti bwh dari RM40)..

Azurina Indah said...

Sy baru start amik tempahan baju kurung ptengahan tahun lepas. Memang berbaloi, modal sikit je, tu pun sy letak upah yang paling murah kot, kalau kira untung dah berganda2 dr modal. Hobi yang menjana RM.

azima said...

Sellynna..
betul tue.. kekadang upah baju lebih mahal dari harga kain. nak buat tak reti.. tak upah, dah nak melawa baju baru.. :p boleh copy masuk testimony nie :p

Azurina Indah..
awal2 nak mula mmg kena cam tue.. letak murah2 dulu, biar org cuba dulu air tangan kita cam mana.. dah lama2 nanti pepandai la cam mana nak penaik upah :p

rimbun said...

paling kurang pon bole save duit sendiri dr upah org kan... saya nii memang dah lama menjahit tp nak amik upah niii malas tahap gaban... tension pon ada... so lebih baik ler takyah susah2 amik upah. buat untuk sendiri je lah..

azima said...

rimbun..

ada orang tahu jahit utk diri sendiri.. ahlamdulilah jimat duit

ada orang tahu jahit.. ambil tempahan.. alhamdulillah terisi masa lapang + bonus dapat duit tambah saving

ada orang tahu jahit.. ambil tempahan.. alhamdulillah boleh buat belanja

banyak cara orang..

tapi bagi sy.. sy menjahit utk my self-satisfaction :p

normas idayu Yusoff said...

Terima kasih sbb share entry ni..sy mmg tgh mencari keje part time yang guna modal ckit dan dapat untung banyak..buat MLM x reti bercakap..

Tarhata Kiran said...

Satu hari dapat jait berapa baju yer?