Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Saturday, March 20, 2010

diet?.. ermm pada pandapat sy lah...

Assalamualaikum...

Apa nak cerita hari nie? Last few days sy banyak google tentang makan & diet. Apa satu benda pon atas muka bumi nie, kalau bendanya baik.. tapi jika diambil berlebihan, ia memudaratkan. Cth dadah.. yg diguna dlm perubatan, jika disalah guna membinasakan. Internet.. kalu selalu dok view benda2 tak elok, boleh biru otak. Telefon.. kalau salah guna buat panggilan gersang pon menyusahkan org jugak.
~ ini selalu peniaga online yg berniaga hot item cam lingerie misalnya.. adaka dia suruh mms pic peniaga pakai lingerie tuh... kalau ahkak, sure ahkak mms ungka bontot merah kat dia!! rasainnn..

Makan pon sama jugak.. banyak penyakit berpunca daripada perut disebabkan makan. Dan banyak jugak penyakit2 baru sekarang yang orang dulu tak kena, orang sekarang kena. Oleh itu, kena ambil berat sikit pasal makan...
~cecececeee cam org yg menaip nie menjaga sesangat pasal makan, selama nie apa yg ada, hadap ajer tak ingat :p..

.. tak per better late then never kata orang london! Sy so far... takat2 penyakit penanda lanjut usia tue ada lah sesikit.... nggeeee tapi sakit yang serius merius tue tak der lah lagi. Alhamdulillahh! Sakit2 pinggang, lenguh2 badan.. 3 serangkai (selsema, demam & batuk) tue pon sekali sekala. Tapi bila menengokkan gen sebelah arwah mak sy, kakak2 & abang sy... ada masalah obesiti & darah tinggi.

Itu sebab sy dok pedo.. berat badan tue, selalu macam yoyo.. kalau naik sikit & melecet tang2 mana.. sy bawak2 kan bersabar kalau mengadap makanan tuh.. nggge. Kalau makan terlebih tue, mungkin lauk sedap sangat.. cam biasa sy dok buat, hukumlah diri dengan buat keje lebih sikit utk hari tue. Biar setimpal apa yg diambil dengan tenaga yg dok guna.

Diet bukan bermakna tak boleh makan serba serbi. Aterrr.. yg dok makannya benda tak der rasa langsung, no sugar, no garam.. mana maunya ada nikmat hidup!

Macam2 cara orang diet.. Okinawa Diet Plan, Atkins Diet, South Beach Diet, Morning Banana Diet..
~ ini sy ambil dari http://kelabdiet.com

.. ada yang kena tinggal langsung karbo, ada yg kena minum air bebanyak.. ada yg kena mamah daun2 ajer :p. Sy dok fikir orang-orang yang reka diet plan nie semuanya berasal dari oversea & depa jenih tak jumpa nasik. Itu pasal dok mamah benda lain2 ajer. Kita yg daripada kecik makan nasik nie.. kalau sehari tak jumpa nasik, mau mengigil badan. Kurus memang boleh kurus kalau tak makan nasik.. tapi sampai bila tak makan nasik?

Sy fikir.. diet dengan makan secukup apa yang sy perlu & based on tekak sy sendiri. Kalau kena tinggal makan nasik tue, memang sy tak mampu. Sy nie tekak Melayu! Imaginelah takkan sy nak colek sambal tempoyak makan ngan oat?! Mana nikmatnya sambal tempoyak nya tue? Kita ada salad cara kita sendiri, ulam2.. kalau ulam2 tue tak bagus, takder lah orang dulu hidup sampai 100 tahun kan?

Makan itu nafsu & kalau perut tue dah tak terdidik sangat.. asik2 lapar, asik2 lapar.. sekali hadap macam tak der esok hari. Posa ajerlah.. apa susah, niat posa sunat/ ganti. Kekadang kita mencari2 apa cara, apa punca.. tapi ia dah ada depan mata :p

2 comments:

selasih said...

salam

gelak saya sorang2 bc entry ni... saya pun mcm tu pernah sy tak mkn nasi 3 ari. Ari ke 4 sy dok terbayang nasi panas mkn ngan telur goreng buh kicap sedapnya...MMg tekak melayu tak boleh tinggai.ni rasa dok kembang sana sini ...usaha jgn give up

azima said...

selasih..

salam. :)
nasik kalau tinggal let say berbulan2 pon, kalau nanti dah dapat berat badan yg cun & start makan nasik balik.. naik serupa tue jugak. sengara ikat perut tak sentuh nasik, tak berbaloi.. tak der maknanya :p

mmg kekadang lauk yg simple2 tue la yg paling sedap. tambah2 waktu lapaq :p

~terlajak makan nasik dah hari nie. so kena hukum buat keje lebih masa mlm nie.. ngeee