Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Wednesday, March 17, 2010

.. kenapa kami kreatif?

Assalamualaikum..

Apa kabar hari nie? Hari nie sy datang office melenggang ajer. Tak hangkut serba mak neka kain, gunting, pola dsb. Hari nie cam tanak buat pape....bawa kuih sebijik, epal sebijik & air susu ajer...
~ haii itulah kecik2, muda2 dulu tak minum susu.. dah tua2 nie, sana reput.. sini reput baru nak mengulit diri senah..

Smlm, lalu ajer taman permainan.. si Ishak nie merintih minta nak pi 'aman'. Kesian betul dia.. balik sekolah masuk rumah, keluar rumah masuk sekolah.. huhuhuhu tak mencabar sungguh life bebudak sekarang nih..

.. cek masa kecik2 dulu, tak de der lekat dalam rumah. Balik sekolah, cepat2 makan.. berdesup hilang. Ikutlah kalau masa tue musim main seremban, seremban lah. Kutip batu2 jalan yg org buat jalan tar tue, lepas tue ketuk dengan merton..
~ merton - hammer kata org london :p

.. sampai jadi bulat & main. Bila batu2 tue berlanggar sesama sendiri , lama2 main.. batu tue jadi bulat & lincin bebetul. Ada yang pandai main seremban tue, punya pedo..
~pedo - jaga elok-elok

... ketujuh2 batu tue sampai melentik jari2.

Kalau musim main getah pulak, pakat rengke getah la pulak...
~ rengke nie aper ekk dlm bahasa kamus - jalin ker?

... getah nie di rengke sampai panjang utk main 'zerofen'. Masa nie kemahiran melompat teruji & bila dah besar sikit... merasalah kena marah ngan mak2/kakak2...
... hampa meloncat la, nanti jatuh hampa punya tooot...

hekekekkee.. tak pedulinya, mana boleh jatuh toot tue ngggeeee

Kalau musim lain pulak.. kami rengke biji tasbih. La nie ada lagi ker pokok tasbih nie? Kat rumah arwah mak sy dulu, buka tingkap.. dekat parit tepi rumah memang banyak tumbuh pokok tasbih. Ambil jarum & benang.. rengke lah jadi rantai, gelang, cincin. Masa tue memang rasa cukup lawa lah bila pakai satu set semua aksesori biji tasbih... harharhar
~ sy siap buat rantai & letak di kepala buat tiara.. sungguh chantekk ahkak rasa masa tue... ekekekke sape lagi nak puji yer dak? :p

... tapi ada satu insiden yang sy masih ingat. Satu hari, pakndak cit.. dia baikkk punya dok kelentong kami, dia kata..

... hampa pakai la biji tasbih nie kat badan, nanti kulit jadi sopak2 baru hampa tauu!

Hapa lagi, punyala takut kulit jadi sopak.. habis kami rabut semua rantai & gelang kat badan... huhuhu takut...

Kalau ada musim main pondok2... pondok2 itu dalam bahasa kamus, dalam bahasa kami.. kami panggil dangau. Dangau nie buat lah apa saja daripada bahan2 yang ada. Tiang mungkin dari pokok bemban....

.. haaa, la nie ada lagi ker pokok bemban? pokok bemban nie banyak gunanya tau, arwah mak kalau buat bakar ikan, belah batang pokok bemban nie & sepit ikan celah tue & bakar... bakar pon pakai dapur kayu. Skrg nak buat ikan bakar cam mana? masuk ikan dlm oven & srettt pusing timer... keting dah siap. Itu sebab dulu makanan lagi sedap.. masak apa pon air tangan mak tue terasa sangat special, compare sekarang.. hatta nak garam kunyit ikan pon sayang nak sentuh pakai tangan.. nanti habis kuning kuku. Haii mana nak sedap?
~ halaaa tak sedap, tak sedap pon... hadap lincin jugak katanyerr :p

.. kat mana kita tadi? tiang pokok bemban, takpon buluh & bumbung daripada daun pisang.. dan dinding kami anyam daun nyok macam orang anyam tikar mengkuang tue.

Masih ingat lagi.. masa kecik, adalah satu item yg kami 'angkat' sebagai duit kami. Mungkin daun pokok jambu batu.. atau mungkin kulit kerang. Then, yg main peranan sebagai mak akan perintah la anak pi kedai. Imaginelah maknya bercekak pinggang dengan liuk lentuk kerek macam mak dara suruh si anak pi kedai. Ya.. kami berlakon & dialong kami memang spontan, hasil tontonan cerita2 di tv :p...

Bila dah besar2 sikit, kami masak real punya... masak nasi & lauk sendiri. Beras kami kidnap dari rumah masing-masing sorang sikit :p.. ikannya samaada kami cari di parit2 ataupon di bendang. Pungut daun2 pisang kering utk buat 'pelekat' api & masak. Lepas tue makan sorang sikit... tapi yang mana tak cukup tue balik rumah & kidnap pulak lagi lauk2 yg mak dah masak kat rumah ... nggeeeee. Masa nie lah kiranya kami melatih kemahiran kami memasak... walaupun pada masa tue kami liat memasak/tolong mak di dapur :p

Kalau musim congkak pulak.. pakat masuk kebun getah, kumpul biji getah. Kalau ada yang tak bawa bekas.. sanggup kendong dalam baju/kain tue. Masa dulu, kecik2 mana nak reti jaga elok2 baju.. baju tue lah di buat kendong biji getah & baju tue lah buat lap hinguss.. eeewwww! Balik rumah & masing2 korek tanah buat congkak. Selalunya congkak nie kami buat bawah pokok atau bawah rumah.. redup. So kalau kuku panjang.. imaginelah cam mana kuku, sambil main congkak.. cekau biji getah, cekau ngan tanah2 sekali....

Lagi satu, ada satu musim tue buat bahan2 guna tanah liat. Pergi parit ambil tanah liat & balik gentel2 buat pinggan, mangkuk, sudu & macam2 lagilah. Dah buat & jemur bagi kering.. pastue buat main masak2 yg tipu2 punya.
~rasa2 kalau pelakon Boys over flower yang mahir buat tembikar tue tengok hasil kerja kami sure sentap... ahkak siap buat lesung batu pakai tanah liat kauuuuu! meahahhahaaa...

Itu antara permainan yang tak lasak2. Permainan yang lasak.. kami main aci ligan, aci nyorok, tuju tin. Ada 2 geng, satu geng jadi dulu. Mana yang jadi kena ligan...
~ligan .. kejar

... ligan sampai dapat & sep bagi depa duduk. Bila dah semua sep, kira kalah & ganti pulak geng yang lagi satu. Kalau bahasa modern nie polis sentri la kot noo... tapi yang nie mak2/kakak2 marah tak bagi main, tambah2 kalau campur ngan budak lelaki. Depa kata...

.. main la dengan budak lelaki, satgi ligan punya ligan.. dia tersentuh hang punya tooot, terus besaq toot hangg!

.. tipulah, kalau dah baligh memang arr besar toot tue :p. Kakak sy siap ada kenangan lagi. Luka di dahi dia, kenangan terantuk tiang rumah masa main aci ligan.

Aci nyorok plak.. seorang kena kira sampai semua orang dah nyorok & cakap aci. Pergilah cari & bila nampak orang yang menyorok, cecepat pergi kat tempat yg kira tadi, selalunya kat batang pokok & cakap.. senah sep. Kalau let say, senah yang dalam semak tue tak percaya dah nampak dia, dia tanya balik.. hang tengok aku kat mana? aku buat apa? pastue pakat argue lah.. bla bla tipu bla bla aku nampak hang mencangkung dlm semak bla bla bla.. bergaduh.

Tuju tin.. nie cam biasa yg dok ada tue, kena susun tin bagi jadi piramid. Tapi tempat tuju tue tak main lah pakai bola. Kami pakai sliper jepun yang tebal & berat tue... sekali kena baling kat belakang, berbirat merah badan.

Banyak lagilah kalau nak di ingat2... itu semua kenangan yang tak boleh lupa & tak boleh dibeli.
Sekali fikir sedih pon sama.. mainan kami hanya itulah, brg semulajadi ataupun apa ajer yang ada. Tapi dua kali fikir, see.....

... no wonder lah kami dewasa menjadi orang yang kreatif.. ia hasil kekreatifan idea2 kreatif yang kami gilap sejak kecil lagi nggeeee. Kami tak harap duit mak bapak beli mainan/boneka utk menceriakan zaman kanak2, kami sentiasa penuh dengan idea utk menceriakan dunia kanak2 kami sendiri!

Anda bagaimana? Hanya bermain di taman permainan??

.... ohhhhh sy sungguh kah kah kah-si-hannn pada anda! Ihikk...

'kami' itu - sy, kakak sy, norina, noli, rogayah, tariah, tarin, abu samah.. ermm sape lagi ekk?

3 comments:

Sellynna said...

hahah takleh lawan kita.. kat blakang umah tasik permaisuri.. gi nyorok2 pi tasik, cedok berudu.. buat main masak2.. hahah sibaik x makan..

yg bestnya lepas masak berudu, sodok2 berudu tu terus buang dlm longkang, balik rumah amik telo, masa dlm tin bekas masak berudu tu tadi.. sedapp..

bila ingat balik skang.. rasa nak muntah pon ade.. heheheh

azima said...

sellynna..
eeuwwww... kesian berudu rebus itu, kesianlah tak sempat berzuriat ahahaaha.

pernah baca dlm enover ker novel, dia kenakan member dia, bagi air selasih berudu.. eeuuuwww

Sellynna said...

euuuwwwwwwwww!!!