Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Friday, March 12, 2010

Kesalahan & tips membuat baju... Part 2

Assalamualaikum...

~ sambung sikit daripada apa yg sy tulis hari tue.

Sebenarnya sy ingat nak bukak kaunter pertanyaan.. tapi sat lagi ada dok pi tanya yg super advance, tak ker menggagau sy nak menjawap? Sy bukannya pro dlm bidang jahit baju... hanya kongsi apa yg sy tahu..
~ yg mana sy fikir sy boleh kongsi FOC, hehehehe.. yg bukan FOC, have to pay maaa...

Itu kalau yg tanya advance.. kalau tanya yg fikir logic boleh jawap tue cam mana. Itu yg kekadang buat rasa nak fire tue.. nggeee

... aterrr tanya kain gam/interfacing beli kat mana? takkan kat kedai tampal tiup basikal ada jual kot? mestilah kena pi cari kat kedai jual alatan menjahit kan jah?

Itu kalau tanya soalan sy jawap, kalau mai dok argue kata apa yg kita buat tue salah cam mana? Dah mention, itu apa yg sy buat.. masing2 ikut tok guru masing2 lah. Apa susah dok pi argue bagai? Org tanya kita jawap.. kalau tak relevan tak payah ikut, senang jer :p

- bila menggunting, lepas tanda kelim jahitan.. masa gunting kain, gunting di luar tanda kelim jahitan tue. Sebab kena bagi lebih sikit lah utk habuan nak jahit tepi. Kalau ada mesin jahit tepi sendiri, tak ada masalah. Kalau pergi kedai jahit & jahit tepi 'makan' banyak sangat.. tak ker punah?

- masa menggunting, sy tak biasa angkat kain. Setengah org sy tgk, masa gunting angkat kain.. kalau kain lincin.. 'lari'lah kain tue. Merasa lah kelim semua ke laut perginya..

- masa menjahit, amalkan pin dulu bahagian2 yg boleh di pin. Cth kalau nak buat blouse (simple blouse, no zip).. di meja potong kain pin dulu pleat, bahu. Utk tangan boleh pinkan tangan... lepas tue move ke mesin jahit & jahit 3 benda tue...

- then kembali ke meja potong kain, pinkan lapik leher, pinkan kiri & kanan baju.. move ke mesin jahit.. so amalkan pin dulu benda2 nie di meja, mudah & senang & cepat.

- masa menjahit, utk sambungkan 2 item.. cth badan baju kurung ngan pesak. Amalkan pin 3 tempat dulu.. awal, akhir, bahu. Kemudian tebar kain atas meja & tentukan tengah & pin.. (sebab tue kena buat kat meja) kemudian baru pin selebihnya.... baru dapat badan & pesak jadi sama panjang..

- masa menjahit, amalkan gosok, jangan bila dah siap baru gosok. Cam tue macam mana nak kemas? Lagipun gosok kelim2 tue bukan shj kemas.. memudahkan kerja pon sama.


~ sambung..

0 comments: