Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Monday, March 29, 2010

.. sy nak jadi tukang rumah :p

Asssalamualaikum...

Cam mana ngan cuti hujung minggu? Terisi? Jumaat malam yg lepas, sy bawa anak2 makan kat luar. Dari dulu sampai la nie dah anak 2, kedai tue still ada & sup campur dia still jempol! Kedai nie lah tempat sy & 'kekasih cerah' sy selalu pi makan masa bercinta-cinta dulu :p
~ di sana lah tempat makan, sembang & tempat kami cerita tentang impian... nnggeeee kan laling?



~kedai tepi masjid atau lagi senang cerita, depan Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS) Klang.

Sabtu lepas.. lepas balik dari office, 'kekasih cerah' sy dah selongkar bawak keluar alat2 dia. Hari cuti2 cam nie lah baru sempat nak buat kerja2 drill. Banyak benda yg sy nak gantung.. penyangkut tudung sy yg dah patah, hook utk langsir, rod langsir, shelf & railing roman blind.

Kami ada satu persamaan, abah sy tukang rumah & abah mertua sy pon tukang rumah. Kalau setakat nak drill, mengecat, kerja2 semen, bertukang tue.. i'allah kami tahu. Masa sekolah rendah dulu, time2 raya selalu tolong arwah mak sy sapu cat rumah. Sy selalu ambil peranan cat kat tempat yg tinggi & kena panjat tangga :p

... semua tua membawak ke sekarang, apa2 benda yg boleh buat sendiri (DIY), jadi minat & kebiasaan. Apa benda yg boleh buat sendiri.. cuba buat sendiri. Rumah yg sy duduk sekarang pon sy buat sendiri..
~ nggeeee sy tipu! skill tue taklah sampai level tukang rumah yg boleh buat rumah :p

Hasilnya, langsir sliding sy elok la sikit berpenyangkut. Cuma tak cukup sifat :p valancenya lom siap. Sy dah jahit & lunch hour hari nie i'allah sy jahit tangan, cempung goblet2 itu. Tudung2 sy pon dah dapat tempat sendiri balik.. kalau tidak sy tumpangkan kat penyangkut towel. Barang2 jahit sy kemas sikit & boleh potong kain ngan selesa...

Roman blind bilik anak sy, nak tanak sy kena pulun jahit malam tue jugak pasai langsir yg asal sy dah runtuh habis. Segak lah sikit bilik Ishak & Idris.. sedondon lah dengan meja & katil depa. Tapi idea utk mengecat bilik depa, kena tangguh dulu. Tunggu biar Ishak cerdik sikit, sekarang nie pantang dapat alatulis semua benda dia nak conteng.. ishh ishh isshh.



~sy buat 2 layer, hujung yg lipatkan ke depan utk tunjuk jugak2 sy buat 2 layer.. buat ikut suka sy :p

Ahad paginya pulak, sy dah siap tukar uniform.. sy nak pi memotong.

Tapi bukan memotong getah. Haiii mana nak ada pokok getah tengah2 metropolis Klang nie... nggeee. Setakat potong pokok2 lalang/ rumput kat laman rumah ajer utk buat tapak 'kekasih cerah' sy nak bancuh simen.Dia nak buat slab utk walkway. Elok2 ajer gunting/ potong rumput dalam suku laman, 'kekasih cerah' sy balik dari beli sarapan. Last2 gunting ke mana, orang ke mana...
~ ... ahkak pi 'memotong' nasik kerabu dulu!!

... ingatkan nak sambung, tapi bila dah kenyang, matahari dah tinggi & urat2 punggung dah rasa kelat la pulak.

Petang gi supermarket, beli barang utk bawak pi rumah MIL.. nak buat makan2 hari lahir MIL & FIL sy. Jalan pon kemut pelan ajer kekkeke.. sakit urat! Ngeeee.. padahal baru bertinggung potong rumput baru, abis cam mana sy nak jadi tukang rumah :p

0 comments: