Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Wednesday, March 3, 2010

.. tips dan tempek..

Assalamualaikum..

Apa kabar hari nie? Celik mata pg tadi, ooohhhhh mak aii sy dah terlewat.. tidur balik sebab susukan ishak & terbabas.. ngantuk & tambah plak tak cukup tido.
~ :p jangan speku ahkak tak cukup tido buat apa ngeeee... rahsia!

Bila dah lewat, main capai ajer baju & tudung. Masa time2 cam nie lah baju yg tak payah iron sangat berguna.
~walaupun lambat, dengan maxi dan tudung jersey dah cukup buat ahkak tak sabar mulakan hari baru sebab image di cermin tue kelihatan agak ayuu... larikkkk!

Ayat tue ada maksud tersirat tue.. maksudnya mengajak utk join kelas maxi & tudung sy!
~nngggeeee tersirat lah sangat!

Hai mudahnya sekarang, tudung pon dah tak iron.. tudung jersey. Kalau tanya sy bila last time sy iron tudung (selain tudung jersey)... rasa2 lagi 2 bulan cukup setahun kot. Gila lamaaa! Dan skrg baju pon dah tak iron, baju dr kain jersey.. lagilah mudah!

Cam mana ngan giveaway sy? Haaa baru tau betapa sangapnya nak buat entry yg kelakar. Bukan boleh ikut suka type ajer. Kalau tak der point tak menjadi, ada point tapi tak related pon tak menjadik... ke laut gak perginyer jah..
~ :p ahkak memang tak ke laut, selalu ke dalam bakul ajer perginyerrr...

Ok entry kali nie sy nak bagi tau teknik sikit. Nie sebenarnya utk pelajar2 kelas maxi, tapi rasa syok gak kalau dapat kongsi di azimaDIYshop. Benda nie sebenarnya simple ajer.. tapi ada jugak yg tak tahu.

Sy selalu dapat reply/komen/luahan hati bahawa mereka tak dapat ketiak yg cantik....
~ harharhar... ketiak yg cantik? maksud ahkak mereka tak dapat melukis, mengukur & akhirnya tak dapat menjahit ketiak BAJU dengan cantik.. kita cerita ketiak baju okehh, bukan ketiak orang ngeee..

.. sy rasa masalah utama mereka, mereka tak tau cam mana nak ukur balik lengkuk ketiak tue. Memang bila lukis kena lukis pakai tangan ajer & tak ada pembaris, tapi bila dah lukis, kenalah ukur balik samaada lengkuk ketiak yg dilukis tue cama ukuran dengan formula tue..

Dlm cth nie, pola baju belakang, lepas kira formula ketiak = 8.5". So lukis dulu lengkuk, agak2 lah dulu & bentuknya lengkuk dengan cantik.. lepas tue kena ukur balik sbb nak check samaada lengkuk yg dah lukis tue betul ker tak dapat 8.5"...

~kualiti pic tak berapa ok.. snap tengah mlm, harap2 nampak garisan.



start dari bahu dulu.. tarik sampai ke garisan yg bertemu dengan BB.. 4"



tekan tali tape kat 4" pastue teruskan mengukur, pusing ikut lengkuk ketiak takat mana garis tue selari dengan tali tape.. dapat 5.5"



tekan tali tape kat 5.5" pastue teruskan mengukur, pusing ikut lengkuk ketiak takat mana garis tue selari dengan tali tape.. dapat 7"



terus lagi sampai habis, dapatlah 8.5" inci.. oklah tue sbb hasil pengiraan mmg nak 8.5". Kalau tak dapat.. terkurang atau terlebih, kena buat ubahsuai. Ccam mana nak ubahsuai, itu nak kena menuntut lah :p

Ok, cerita lain pulak.. nie masa cuti Maulidur Rasul ituhari, pagi sy buat tempek utk sarapan. Tempek nie arwah mak sy mmg rajin buat dulu.. pagi nak pergi sekolah, dia dah siap kukuq nyok. Kukuq bukan pakai mesin tue, pakai pengukuq yg kena duduk tue.. masa dulu kalau nak buat pape pakai santan, haiii malas sungguh.. kita yg budak2 nie lah kena kukuq.

Imagine kalau time selsema tue.. kejap2 kukuq, panggung kepala.. sedut serooootttt & kukuq lagi. Sure nanti lebih lemak & masin nyok tue!
~ ngeee imagine shj.. tp bukak ahkak ekk tue kikikik..

Lepas siap2 sarapan dah ada, air pon dah siap tuang...
~ ohhh alangkah rindunya pada dia...



~hangit tue memang sengaja dibuat.. bukan ahkak terhangitkan yer, part tue lah yg paling sedap & garing..



~sy malas, buat besar2.. sepenuh2 kuali, ambik kauu... tempek lagi besar dari pinggan! pekena sebijik.. terusss fengsann!


Tempek panas2 cicah kuah kari.. minum ngam dengan teh atau kopi kampung. Sedapp! Tapi yg sy buat nie cicah sardin & tempek sy campur ngan sayur2.. sbb sy tengah diet. Walaupun alasan tue tak kena.. diet ker haper, kan dlm tempek tue sendiri dah ada nyok, nyok tue lemakk.. lawan pulak dengan kopi kampung, diet hapakenama cik zura oiii??



Diet tetap diet.. makan kena makan jugak :p .. tak kira, cek hadap jugak!
~ dah lama sy tak bahasakan diri cek, sejak dia pergi....

0 comments: