Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Monday, May 10, 2010

utk hari berdarah sy!

Assalamualaikum..

Ahad. Lepas jahit tudung DIY sy tak dapat lelapkan mata. Tak guna cuba tido pon, mata dah cerah.. golek kiri golek kanan tak maunya lelap, last2 sy refashion lagi. Buat ini sampai 4.50 pagi...





.. t-shirt nie sy beli saiz XXXL sbb sy nakkan ia labuh & cukup luas utk leher. Sy gunting buangkan leher, buangkan hujung tangan. Pekecikan badan, jahit tepi kecik hujung tangan & leher kemudian jahit getah utk cerutkan. Warna merah darah, mmg kena sangat utk hari berdarah sy!

Ya, hari berdarah sy... sbb siangnya tue dlm kul 10.30 sy pi buat bekam. Sebulan dua nie.. kepala sik pening2, sy google punya google jumpa perawat wanita yg buat bekam di Klang nie. So, smlm sy, kekasih sy & MIL pi buat bekam.



Utk pening2, dia sajes sy buat 5 point. 1 di tengkuk, 2 di kiri kanan leher & 2 lagi di pelipis. Sy 1st yg buat.. pasal sy yg beria2 nak pi bekam nie. Dah berkemban & nak mula nak buat... sy tutup muka dengan baju. Nggeee... seriau tapi mahu.

Masa mula2 dia akan cari point & bekam. Masa nie dia bekam 'kosong' dulu.. tujuan utk kumpul darah kotor tue. Mungkin jugak nak bagi rasa kebas part tue, bila cucuk nanti tak terasa sangat.

Point 1st sy kena cucuk di bahagian lengkuk.. lepas cucuk sekali dua, sy tanya dia.. nie tgh cucuk ker? ya katanya. OOOiiiiicccccccc... tak der lah sakit bekam nie. Even dia cucuk tue sy tak terasa sangat. Pencucuk tue mcm pen aje.. tau kan cam mana pen yg kena tekan tue, bila di cucuk jarum.. tertekan ke kulit & lepas. Cam gitu ajer... tak der la sakit sangat, tercucuk jarum masa menjahit lagi sakit!

Bila masa bekam 'kosong' tue.. dia dah cakap, darah sy kotor & blh nampak hitam darah tue. Sy iakan ajer, dlm hati kata..
aiii bleh nampak hitam? kira cerah jugak ler kulit teman yek..
~ hikk...

Yang keluar, darah kotor & wap2.. itu tanda badan sy banyak angin. Mmg pon badan sy banyak angin. Gamaknya kalau di bekam selalu keluarkan angin..
~ kurus lagi ahkak daripada Tyra Banks... :ptak habis2 di timpa perasaan, kesiann..

Nie pulak MIL sy, dia ada migraine, kolestrol tinggi, sakit pinggang & betis. Tgk pic tue.. yg berlinang tue bukan darah tapi buih2.. itu tanda banyak asid urik.



Nie bila buka & darah dah beku jadi jel..



Nie kekasih sy.. bekas bekam tue naik biji air. MIL sy pon jadi macam nie.. kalau jadi mcm nie & darah kotor ada minyak2.. itu tanda banyak makan lemak2.



Yang nie kesan lebam di pelipis sy. Cam org lebamlah, kalau sentuh jer sakit. Idris tanya sy.. bila kesan tue akan hilang & sy jawap lama, dlm seminggu. Sy sesaja mengadu kat dia nak tgk akal dia..
.. mak sedihlah kalau nanti org nampak, dah tak cantik... (mcm lah selama nie cantik :p)

Dia jawap..

Nanti mak tutup lah dengan tudung, kalau org tengok.. mak cakapla jangan tengok & mak tahan jangan nangis.

Kikikikkk... nampak sangat mak dia ratu airmata!



Ok, utk sape yg nak bekam... blh klik sini :
http://www.bekamresdung.com


Ini pic hari sabtu, kat giant & tetiba sales girl tue bg bunga sempana hari ibu & suh Idris cakap sy sayang mak kat sy. Cam biasalah dia, malu. Sampai suruh pegang bunga pon terkulat2 malu.. last2 dapat kat Ishak.



Tapi masa ahad pagi, gi amik MIL pi bekam.. dia tepuk dahi kata, alaaa abang lupa la bawa bunga smlm bagi kat wawan (MIL). Tueeeee dia anak akuuu, punya berjimat... kikikikikkhhhh dah la bunga org bagi FOC, dia recycle plak utk bg kat wan dia..

... jimat dan senang kira!!!

2 comments:

Bunga said...

mcm best pulak bekam ni. lagi2 bila ahkak kata x sakit...selama ni takut nk berbekm sbb takut sakit.. sy ni penakut.. hehe

azima said...

che bunga...

mcm semua benda, bekam pon dah maju dr segi teknologi, depa pon dah buat R&D bagai..

sakit atau tidak based on mana point.. kalau kat bahagian yg berotot, cam belakang badan tue tak sakit.

yg ituhari buat kat pelipis... 1st time tue tak sakit, masa 2nd time tue sakit sikit ajer... tapi still boleh tahan.
~ FYI, setiap satu point, ulang bekam 2 kali utk bg keluar habis darah2 kotor..

tapi apa pon, sakit beranak sakit lagi... ekekekkee

~may be next week, sy nak cuba bekam tgh kepala... kena cukur rambut pon redha, pengalaman & nak tahu sendiri rahsia perubatan Islam