Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Thursday, November 11, 2010

sy & ayaq banjir...

Assalamualaikum..

Kat utara masih banjir kan? Tengok ayaq banjir.. mula lah tangkap syahdu. Kasi can lah ehh bukan selalu nak syahdu syahdan tentang banjir nie, setahun sekali ja :p

Di kampung sy, kawasannya berbukit & sebelah sini kampung, di sebelah sana bendang.. pemisahnya ban taliayaq.
~ penguasaan bahasa utara kena mantap naaa, sy kalau tiba-tiba jemari ter type bahasa utara... terrrrruuuihh nak harung bahasa utara :p

kat mana kita tadi?

Memang logik akal sangat lah kawasan tue selalu sangat tenggelam banjir. Kalau hujan lebat sangat, arwah mak memang 'tak sedap perut' dah..
~ arwah mak sy selalu guna ayat tue...

.. dok kelitin pi kelitin mai
~ habih la hampa... apa plak makna kelitin kelitin pulak nih, maksunya pi mai pi mai lah.

.. dia stenby dah tutup semua lubang-lubang yang boleh masuk air. Contoh lubang air keluar dalam bilik air, lubang kat tepi sinki dapur, lubang bawah pintu.

Aikkk takkan tutup lubang-lubang tue, ayaq tak masuk? Kalau dah namanya banjir tue, ayaq naik.. mestilah masuk, cuma dia tutup tue tak bagi ayaq danoq..
~ ayaq danoq tue.. air selut, air yg kotor bercampur sekali tanah.

.. tak bagi ayaq danoq tue masuk sekali dalam rumah. Taklah teruk nak cuci rumah nanti. Sebab rumah bawah daripada bukit, mesti air hujan dan bercampur sekali tanah yang turun dari bukit.

Tapi bagi kami yang budak-budak nie rasa sebaliknya, time banjir la syokkkk!! Sy teringat lagi.. dulu kalau banjir, sy ambik besen tapi kalau di rumah kami panggil besen yang besaq habuan nak perah baju tue.. kami panggil tas (aikk tetiba jadi keliru plak, nanti sy check ngan kakak sy :p)

Dulu-dulu besan bukan daripada plastik.. ia diperbuat daripada aloy ker alumimium ker ntah yang cam besi tapi ringan gak tue. Sy ambil besen tue & bawak keluar rumah.. selalunya air di luar rumah lagi dalam & masuk dalam tue. Carilah apa saja yang boleh dibuat dayung... selalunya senduk lah jadi mangsa, senduk serupa macam orang kacau nasi kawah kalau masa kenduri kendara tuh. Meaahahaha... see bergitu jakunnya masa tue, teringin pon sama, teringin nak naik sampan!

Yang lecehnya kalau time banjir nie.. nak kena mengangkut semua barang ke tempat tempat tinggi & ke rumah atas. Peti sejuk nak kena lapik bata, barang2 masak bawang cabai semua kena angkat atas table top, kain-kain baju yang dok lipat semua kena bungkus dalam kain batik & bungkus lalu campak naik rumah atas. Dengan barang2 bertukang abah sy lagi.. huhuhu.

Boleh imagine lah kalau time banjir nie rumah cam mana punya selerak. Nak masak pon tak selesa sebab rumah bawah tengelam air. Selalunya, masa banjir nie.. masak lauk yang mudah-mudah saja. Nasik lawan dengan ikan sardin tin atau goreng ikan kedera masin (belanak) atau ikan gelama masin cicah cili kicap. Atau nak lagi tragik, goreng ikan duri masin & buat masak asam.. penangan tragik dia tue sampai kikih periuk! Hehehehehe...

Pemandangan kalau time banjir nie syoknya, kalau ada orang lalu naik motor. Depan rumah tue, jadi laluan orang kalau nak ke bendang... dan syoknya kalau orang lalu naik motor, tengok macam mana depa randuk ayaq..
~ randuk tu redah

.. kalau air agak dalam & tak berapa pandai jaga minyak motor masa randuq air, kekadang enjin moto boleh mati. Kalau ternampak nie.. kami yang duduk dalam rumah nie, pakat hentam gelak macam tak cukup tanah, meahahha. Patutnya kesian kat orang tue.. kena tolak motor & nak start motor tue balik bukannya senang. Kena start banyak banyak banyak banyak kali... sampai lenguh kaki.

Budak-budak lelaki pulak masa tue, yang rata-ratanya bawah daripada umur sy.. akan kayuh basikal & randuk ayaq. Saja suka-suka randuq ayaq.. kayuh laju-laju & burrrrr masuk dalam ayaq banjir... hehhhee.

Itulah kenangan sy & ayaq banjir... nngggeee :p



Ok lah ini baju sy yg sy dah jahit lamaaaa dulu.. tengoklah pada warnanya. Dulu-dulu inilah kaler yang sy suka, kaler gelap-gelap & kusam-kusam. Bila dah senja nie baru teringin nak pakai kaler orang muda balik :p
~ habislah, orang tua tak sedar dirik katanya...

Tapi tak siap pasal tangannya tue lining tak cukup. Ituhari sy terjumpa balik, sy ingat nak pakai & dalam pakai inner.. tup-tup sy tergunting plak kat tangan tue.. adei.

Lepas tue sy gunting ajer jadi sleeveless sebab sy rasa sy ada penyelesaian untuk baju nie. Selain pakai inner kat dalam, sy boleh buatkan 'tangan' untuk baju tue nanti.



Sebabnya baju nie dah ada lining & kalau pakai inner plak kat dalam.. dah berberan-beran plak jadinya...
~berberan-beran.. berlapis-lapis

.. ituhari sy ternampak ada minah salih nie refasion inner tapi utk tangan saja. Nanti sy nak try buat satulah.

0 comments: