Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Friday, November 26, 2010

Cara letakkan LINK pada GAMBAR di blog

Assalamualaikum...

Buat susah-susah ajer kan? Susah-susah ajer pi block right click utk halang daripada copy paste.. last-last bila nak exchange banner dah tak dapat :p Tapi tujuan utama sy block function right clik tue untuk halang daripada berlakunya plagiat, ciplak sesuka hati. Pada sy, better sy backup diri dulu daripada kemudian hari sy meroyan sana sini, harap masing2 faham na :)
~ bajet cam ada nak ciplak, yer dak :p

Tapi takpa, hikmahnya sy akan ajar bagaimana cara nak add link pada gambar di blog.. jadinya dah dapat ilmu kat situ. Lagi satu hikmah, kalau let say anda copy secara direct link banner yang nak di exchange tue... tup tup blog tue ada penyakit jangkitan malware, secara langsung blog anda pon akan terjangkit jugak.

So, salah satu caranya jangan copy link banner secara direct. Banner tue anda upload dulu dalam photobucket (atau apa2 website photo uploader) kemudian baru letakkan link blog yang nak di link kan.

Ini hasil permbacaan sy lah.. bila blog sy ada malware jangkit daripada blog geng blogger ituhari, google punya google sy jumpa orang kasi petua lagu nie. Betui ka tak betui.. kalau salah sama-sama kita pi bom blog tue :p Kalau ntah-ntah betui ker tak pemahaman sy tue.. jangan pulak bom blog sy! LOL

So nie cara nak add my banner yer..

1. ...... tapi dek kerana sy pi block right click utk halang daripada copy paste..maka nya sy TUMPANG refer link banner pada blog :

http://jaqizacraftworld.blogspot.com <------ sila ke sana & copy link banner beliau, sebabnya di blog tersebut anda boleh copy paste.
~ jarinah, sy tumpang refer link banner pada ur blog yer :)

2. perhatikan ayat http pertama tue... yang itu ialah link blog sy yang nak di link kan.... gantikan dengan link blog sy iaitu http://azimadiyshop.blogspot.com

3. perhatikan ayat http kedua.. yang itu ialah link banner yang nak di letakkan link .... gantikan dengan link banner sy iaitu http://i966.photobucket.com/albums/ae148/azimablog/azima-1.png

Mudah kan? Alhamdulillah.. dah dapat satu ilmu.

2 comments:

Mila@Rimbun said...

eh eh tak leh right click rupanyer heheheh.. baru tau

azima said...

che rimbun..

oic.. yaker :)