Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Wednesday, November 3, 2010

refashion ~ Mintak tolong komen sat na...

Assalamualaikum...

Semalam... tengah elok nangoi2 tue makan sate, tapau dari pasar malam.. tetiba tengok mata ishak, cam ngantuk sangat. Tanya dia, dia kata penat & merengek sambil cakap sakit. Tapi si ishak nie sakit pon cakap sakit, gatal pon cakap sakit. Rupanya kelangkang dia, ketiak, mulut & mata dia naik alergik gatal cam sy kena ituhari.

Sy cebokkan dia & sabun satu badan, reda kejap.. nak tido sambil menyusu tue naik balik. Gatal sana sini, nak tido pon tak selesa. Sy sapukan losyen putih yg sy punya dulu & nangis2 dia tanak. Itupon nasib baik sapu dalam gelap..

Pagi tadi, kami masuk office lambat sikit.. pergi bawa dia ke klinik dulu. Nasib baiklah dapat majikan tak berkira :p alhamdulillah.

................

Sy suka sesangat apa jua baju yg jenis knit, wool, cashmere & ala2 sweater cam gini..


(sumber gambar : carian internet)

... kerana pada sy ia cantik, sesuai pakai ke mana2, simple tapi ada gaya & yg penting tak payah iron.. sesuai utk hari2 kecederaan, tetiba bangun tido hari dah cerah, sarung nie ngan jeans/slack ajer. Setel kannn? Hehhehe....



Ok, nie t-shirt yg sy refashion semalam.. tangan sy jahit benang getah. Ingatnya nanti nak jahit lagi dua tiga line. Bahu sy gunting untuk kecikkan bahu kemudian jahit balik. Tapi utk part bawah baju tue, pengkritik tetap sy bagi markah 5/10. Baju kaler coklat gelap.. tak kena dengan kaler kain tue yg printed bunga2 kaler peach.



Jadinya, perlukah sy buang part yg bawah tue.. atau biarkan cam tue. Mintak tolong komen sat na...

YESSS... SY DAPAT IDEAA!
SY AKAN GUNTING BUANG JAHITAN BENANG GETAH KAT HUJUNG TANGAN TUE, PENDEKKAN TANGAN SKET & JAHIT KAIN JERSEY PRINTED BUNGA2 YG SAMA CAM BAWAH BAJU DI HUJUNG TANGAN... LEBIH MATCHING. AHKIRNYA.. DAPAT JUGAK IDEA.

7 comments:

Mila@Rimbun said...

emm dah cantik dah kat bawah tuh.. cuma tak kena skit sbb t-shirt tuh mcm tshirt santai skit.. ada printer kat bahu tuh, kalau printed tuh bunga2 maybe ok kut.

saya pon suka baju jenis yg mcm baju sejuk tuh.. siap pakai g opis hahaha.. time malas nak iron camtuh ler..

zalynna said...

pada saya dah ok, klu tamah pada hujung lengan lagi macthing,

MyBotanG said...

hi salam kenal from Japan.. i cukup berminat kalau topic refashion/repurpose cam gini.. :D
i love jerut getah part wrist tu.. very creative.. baju pun nampak cantik and x gelebeh mcm t-shirt biasa.. (although gambar x besar mana and kena pakai magnifying glass nak belek-2..hehehe)

part bawah tu.. if it was me, i'd ruffle it a bit.. not so much but make it a bit more wavy and not just to straight like that..
And as mila pointed out, the printed pattern kat bahagian dada tu makes the shirt look like t-shirt biasa.. i would add some ruffled flowers or strips using the fabric yg bahagian bawah tu.. kasik matching sket..

Other than that, maybe i'd kasi ada pinggang sket.. i prefer a bit shapely shirt.. :D

azima said...

che mila...
iyerrr... kalau tshirt tue printed bunga2 mungkin blh matching ekk. ataupun bawah tue pakai kain yg celoreng2 sket..samakan printed baju. ok, tq tq :)

zalynna..
itulah, fikir cam mana nak ditambahkan kat tangan tue..lom dapat idea lg. terfikir nak tambah kat leher bg matching, tapi kalau pakai tudung tak nampak jugak :p

mybotang..
org jauh nie :p rufflekan cam dress, berpinggang sket & add ruffle flower, bleh tambah loop utk tali pingang ekk.. & tali pinggang pon yg remaja2 sket.. :p tq tq utk idea tue.. :)

nodigirlzy said...

boleh i tanya...kalau jahit getah kat tangan tu u pakai mesin lurus biasa ker...mcm mn nk jadikan macam tu yer....mitak tunjuk ajar...10Q

Sellynna said...

kak cantek kan.. tshirt kita pulak banyak yg dah sendat.. cik suami dah bising.. bile nak pakai tshirt labuh2 nih? huhu.. pedihnya..

azima said...

nodigirlzy ...
dah jawap kat entry tanya azima.

sellynna..
tshirt muslimah tue kan :p kita pon tak pakai baju tue :p buat sendiri jer lah blouse2.. bleh ikut selera sendiri :p