Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Saturday, November 13, 2010

Kuasa beli menurun...

Assalamualaikum...

Kita sembang-sembang kosong jer hari nie, kuasa beli di Malaysia menurun katanya dan rasanya sy lah salah sorang penyebab kepada penurunan kuasa beli itu :p

Walaupun berlaku kemerosotan dolar Amerika Syarikat di pasaran, namun ia tidak memberikan faedah kepada nilai ringgit sy. Bila nilai ringgit sy meningkat, sepatutnya sy boleh berbelanja lebih...

.. tapi banyak mana sangat lah faedah kepada duit sy tue yer, tak 'terasa' pulak. Lagi 'terasa' kalau hari nie umum harga gula naik sekian-sekian.. teh di kedai naik sekian-sekian sen, harga tepung naik sekian, roti canai di kedai naik sekian-sekian sen.

Yang herannya tue... gula naik sekian-sekian sekilo, tapi harga teh secawan naik sennya macam bancuh teh bubuh sekilo gula pulak yer. Tue tak cerita lagi kenaikan harga minyak... :p lagi macam-macam cerita boleh cerita pasal chain reaction nie. Kita berbelanja ker tak belanja, pi mai pi mai poket kita tetaaap jugak yang nipis :p.

Rasanya, sy lah salah sorang penyebab kepada penurunan kuasa beli itu. Ituhari masa beli baju sekolah Idris... sy beli sepasang baju sekolah agama, sehelai sampin, 2 helai seluar sekolah rendah dan sehelai kemeja. Mana cukup kan?

Yang beli tue sebenarnya sy ingat nak buat contoh saja... nanti sy ambil ukuran based on baju tue & jahit. Yang seluar sekolah rendah ajer beli lebih rasanya beli lagi jimat kos & masa.. kain seluar semeter jer dah berbelas RM.

Berbelanja untuk diri sendiri, rasanya jarang sangat sy beli baju.. yang ada sy beli kain & buat sendiri. Kalau dihitung kos kainnya sahaja bawah RM 20... abis cam noo kuasa beli tak menurun yer tak?

Tapi ituhari masa sy cari tshirt untuk buat shrug yang orang oder, sy dah terbekenan satu tunic. Peternya sy suka & rasanya nanti baju tue akan jadi mangsa 'bedah siasat' untuk dapatkan pola. Sy kalau beli baju, itulah satu tujuannya.. sebab sy nakkan pola baju tue, sama macam maxi twisted neck yang sy beli dulu.
~ :p nota maxi tue sy peram, ada satu part tue sy buntu nak lukis cam mana... huhuuhuu.

Tunic tue harga RM 15.90.. ... abis cam noo kuasa beli tak menurun :p Dahlah jarang membeli, beli pon yang murah-murah sajork :p

Jika alasan dek kerana gaji tak cukup, maka kuasa beli menurun.. mungkin juga, tapi kalau dah namanya duit, bagi banyak mana pon tak cukup. Kerak memang banyak kalau periuk lagi besar. Tapi sy lebih suka kalau alasannya berjimat cermat, perlu berbelanja & perlu jugak menyimpan sekian-sekian peratus daripada gaji. Hari nie memang kita cukup makan pakai, esok-esok belum tentu, hari nie kita sihat walafiat, esok-esok belum tahu kesudahan.

Dibuatnya sakit.. nak ke hospital kerajaan, service nya makkkk aiii! Dibuatnya tengah malam esok-esok minyak naik... makkk datooookk bijaknya, tak ada chain reaction katanya.. tapi hakikatnyaaaa.....
~ sy menyindir, tapi jangan teriasa... tapi itulah hakikatnya.

4 comments:

Yana said...

mmg kak...sy pn dh jarang2 sgt shopping utk diri sendiri...lebih2 lg biler dh pandai jahit baju kurung sendiri...beli kain pn bwh RM50 utk wat bj...salah satu langkah berjimat cermat..hihihi..ptg td gi beli kain utk jahit bj kurung sek (next year) utk Angah...abisla kat RM60 utk dptkn 4 psng bj kurung...jadiler...

Mila@Rimbun said...
This comment has been removed by the author.
Mila@Rimbun said...

azima.. kalau tak silap saya ler.. kuasa beli menurun tuh maksudnya now bole dapat less than apa yg kita bole beli dulu.. contoh dulu dengan RM50 bole dapat 2 baju, bila kuasa beli menurun, bole dapat 1 baju jerr. so kalau beli something yg murah.. means kuasa beli kita meningkat ler.. adoii sorrylah kalau salah faham.. my economics mmg cukup makan je hehehe

azima said...

che mila..
kuasa beli merujuk kepada kemampuan untuk beli. ada faktor lain menyumbang kepada kuasa beli kuasa beli menurun, bukan hanya kerana harga brg itu sendiri shj (harga naik, kuasa beli menurun).

supply & demand (demand tinggi, supply tinggi, sepatutnya harga murah.. tetapi tidak di m'sia)

pendapatan (pendapatan meningkat, kuasa beli meningkat.. tapi tidak dalam hal tertentu cth rancang perbelanjaan.

citarasa (membeli terlalu dipengaruhi oleh citarasa, jika tak jumpa tak beli)