Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Wednesday, November 10, 2010

refashion ~ 'ai hate ruffles' shrug :p

Assalamualaikum...



Masih ingatkan baju nie... ituhari sy tunjuk baju hat luar tue. Zoom kat baju pink tue.. baju tue sebenaqnya baju tidoq sy.. nnngggeee. Dulu masa sy beria tengok orang refashion, sy beli baju nie.. ingatnya memang lama dah nak buat shrug. Tapi last2 jadi baju tidoq ja.. nak pakai ke luar, almaklom.. baju tshirt macam nie macam baju 'salah bikin' saja. Nie untuk kita-kitalah yang bertudung & mak-mak budak.. tak berapa sesuai. Potongan badan kecik, baju singkat tapi tangan over labuh.. leher plak V terdedah bagai.
~ dalam pic nie sy pakai baju belakang ke depan :p

Dek kerana sy ada balance kain yang agak-agak kalau dipotong boleh dapat depan & belakang baju, so bajunya kenalah sleeveless. Selain pakai ngan inner, sy rasa kalau pakai ngan cardigan atau shrug pon ok.. sopan & menutup jugak.

Jadinya ituhari sy pon potong baju nie agak-agak labuh yang sy nak & belah kat tengah. Kemudian sy pakai dalam keadaan terkalih/sebelah dalam.. sy tanda garis susu :p :p - senangnya tanda ikut cup bra & melengkung terus hingga ke belakang baju.

Perca baju yg sy singkatkan tadi tue jangan buang, let say buang 6" bahagi 2 dapat 3 inci & jahit sambungkan bagi panjang. Yang nie untuk ruffle, jehit tepi kecil atas & bawah.... tapi masa jahit tepi tue tarik sikit kain supaya dapat kesan beralun.

Masa nak jahit ruffle ke shrug tadi.. kalau pro & tangan 'hidup' boleh lah sambil jahit, ambil satu jarum peniti & tolak ruffle.. kiranya sambil jahit sambil kedutkan lah nie. Tapi kalau tangan 'mati'.... aaiiiii tak reti-reti jahit guna jahitan jarang-jarang dulu kemudian tarik benang untuk kedutkan.

Tapi dek kerana ituhari masa jahit jubah kawan sy, ada balance benang getah dalan sekoci.. makanya sy jahit ruffle tue pakai benang getah. Tapi, nak jadi cerita.... bila pin ruffle ke shrug, kedut-kedut tue over sangat, terlalu banyak.. ambikkk kau, pamadanman mumukama! Nak menderhaka sangatkannn? last2 tak menjadi....

.. tapi takpa, masa sy jahit tue sy regangkan sikit lah ruffle tue. Tapi, nak jadi cerita lagi.. sekali ngan skrug tue kedut sama... meahahha. Jadinya lepas dah jahit tue, tetas balik la jahitan benang getah tue.. tak der hal, itukan proses belajar. Belajar melalui kesilapan :p

Tangan baju tue pulak, sy malas nak ukur.. sy pakai dan takat mana tangan sy nak, sy gunting sikit. Kemudian hujung tangan tue regang2kan sikit & jahit tepi kecil... pun sama, masa jahit tepi tarik sikit kain, bagi kesan beralun.



Kemudian, jahit lubang butang & jahit butang.... siap.

.... 'ai hate ruffle' tue ayat sy quote ayat masa tegok project runaway khamis lepas. Nama sy tak ingat.. tapi hat yang dapat immunity minggu sebelumnya tue... masa dia kata i hate ruffle tue, sy tak berapa setuju. Bagi sy, ruffle tue lah yang bagi menyerlah pada baju. Untuk sy, ai love ruffle so much!

*** passt : tengah sy menaip entry nie, dah ada orang oder shrug nie, nak kaler hitam katanya... alhamdulillah. Moga-moga ada tshirt kaler hitam di kedai.



Nie plak pic permainan masa sy budak-budak dulu. Sy ajar pulak idris & ishak main. Ambil stigma bunga waterlily & lawan pukul gilir-gilir. Sapa terjatuh yang warna kuning hujung stigma tue dia yang kalah. Giliran ishak pukul, tup2 stigma ishak yang terjatuh. Lepas tue, dua-dua orang nangis.. ishak nangis sebab dia punya tanggal, idris nangis pasal dia ingat dia yang kalah.. aduhaiiiiii depa nie.

3 comments:

azima said...

che fizan..
senang jer kan.. buat & nanti pic tunjuk kat aku.. :) baju tue pon murah2 jer pon.. kekkeke

Mila@Rimbun said...

uihh ramping pinggang che azima ni rupanyer hihihi jelez jelez

azima said...

che mila..

kita tengah tarik napas & sampai biru muka2 tue.. cuba kalau kita lepas napas... muaahahaha.