Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..
~ Ada soalan? klik disini : ... tanya kat azima
~ buat masa nie kelas jahitan sy KIV sampai 2013, due date sy dah dekat & tak buat kelas utk masa nie... tq

Wednesday, November 9, 2011

TUTORIAL : 30 minit telekung lycra :)

Assaamualaikum..

Ingat ustaz don ajer ada 30 minit? sy pon ada jugak 30 minit (:p sambil jari tunjuk 3)
~ poyo!


Ok ini tutorialnya ya, tapi pesan-pesan sy :

utk ilmu telekung nie sy ikhlas, cuba dulu & show ur effort utk mencuba.. kalau tak dapat sungguh, baru tanya kat sy.

sy nie jenih cengee (garang), kalau sy nampak sangat tak cuba dulu.. sy jadi kecewa, sy cuba sy jahit & buat tutorial nie... makan masa 2 hari, stay up hingga ke pagi & jait tetas, jait tetas..

so sy harap sangat jangan cepat putus asa. bukan sy nak tunjuk berlagak, tunjuk eskyen... sy kekadang teringin nak tengok macam mana ur effort yang tak menjadi tue, bila dah menjadi nanti.. baru u akan rasa KEMANISAN nya :)


Langkah 1 :
Guna telekung yang sedia ada dan bentang atas kain macam tue saja.. tak payah pola.

Langkah 2 :
Jahit tepi BIASA pada : pinggang kain, cantumkan kain dan jahit tepi sekali terus, dan jahit juga pada bahagian depan telekung ( yang nie jangan jahit tepu cantum terus)

Jahit tepi KECIL pada : bawah kain sepanjang labuh telekung, kalau tak nak jahit tepi kecik, jahit tepi biasa & kemudian jahit lipat pon boleh (terpulang)



Langkah 3:
Jahit 2 jahitan selari untuk masukkan getah punggang. Boleh ajer nak jahit 1 jahitan ajer.. sy buat dua jahitan padal nak bagi cantik ajer bila masuk getah & cerut nanti.

Tak kisah guna saiz getah yang 1" atau 1/2" .. sy guna 1/4 ajer.


Langkah 4:
Lipat telekung dan tanda kan titik tengah pada bahagian muka. Tandakan ke kanan 6 inci (jadi jumlah akan jadi 12" lah semuanya)


Langkah 5:
Jahit dia jahitan selari sepanjang 12 inci yang kita tanda tadi. Lebar lipatan itu, anggaran 1/2 "


Langkah 6:
Masukkan getah pada 2 jahitan selari yang sepanjang 12 inci tadi. Berapa panjang getah? Getah jangan potong dulu... ini pakai agak-agaklah nak kedutkan banyak mana.


Langkah 7 :
Masukkan getah macam nie


Langkah 8:
Jahit ulang 2-3 kali pada 1 hujung getah.. kedutkan & ratakan.. ikut suka & agak-agak getah nak panjang mana & jahit ulang 2-3 kali pada 1 lagi hujung getah. Kemudian BARU potong getah.

Jahit lagi satu jahitan selari pada tengah getah... jahit sambil tarik/regangkan getah. ini utk kemasan & supaya getah tak terkilas


Langkah 9:
Lepas step 8, ambil telekung dan pakaikan di kepala, cuba tandakan berapa luas muka yang nak dan tandakan dengan kapur.

Langkah 10:
Jahit cantum telekung, jahit cantum dari bawah sampaiiii lah pe penanda kapur tadi

Langkah 11:
Ambil kain perca & potong kikik... ukuran (imagine huruf T) lebar kiri ke kanan dalam 5" dan tinggi 2 1/2". dan jahit tindih kikik pada penanda kapur tadi. (Lepas dah pin & sebelum jahit tue boleh test sekali lagi, tengok muat atau longgar luas muka tue)


Langkah 12:
Jahit selari seperti dalam gambar hingga ke hujung dekat dengan kikik. Jahit ke atas sedikit pada kikik.. ini utk mengemaskan kedudukan kikik supaya kelim jahitan kikik tak terkeluar bila pakai telekung nanti.


Langkah 13:
Ambil akin perca & potong tali, panjang dan leber ikut suka.
Jahit tepi sepanjang tali dan kemudian terbalikkan/
Jahit tali ke muka telekung.... DONE!





17 comments:

ladyyuna said...

bestnyee kak...xsabar sy nk try buat...

azima said...

che lady... try try yerm dah siap tunjuk pic kat sy :)

Anonymous said...

acik,,nk satuuuuuuuu,keh2x

azima said...

kakak... boleh nanti hang promot2 kat kawan hang naaa... hahahah tue dia acik hang kakakakaka

Nisha Zaile said...

akak..minat sgt nk jht telekung ni..tapi pic xdpt nk view la..help me pls..

azima said...

nisha... boleh ke fb sy, pic tak boleh view sbb pic dalam fb sy move ke folder lain...

Zurina J. said...

Saya juga tak dapat view gambar. Boleh tolong accept facebook saya? Zurina Jamjin. Thank you...

azima said...

dah add kot kan?

nurrul said...

Sy xdpt view jgk..tlg add sy..alindalia85@yahoo.com

nurrul said...

Sy xdpt view jgk..tlg add sy..alindalia85@yahoo.com

nurrul said...

Sy xdpt view jgk..tlg add sy..alindalia85@yahoo.com

azima said...

:) semangat tul dia, sampai 3 kali comment.. btw, tutorial ada kat fb k...tp kena add sy dulu k

sukajahit said...

Azima tqvm atas tutorial ni...dah siap tak sampai sehari...tp akak buat guna kain cadar bersulam...asal nak bbuat sarung bantal ..jadiknya tekekung peach colour

azima said...

sukajahit....wahh, senangkan cara dia.... tahniah2..tak sia kain cadar, :)

taman hati said...

ala mana gambar ? hilang la. saya nak blajar ni

Simfoni Qaseh said...

Tq pd perkongsian ilmu tp pic tak bley view. Apa FB azima ye

azima said...

tgk sidebar kiri, ada badge ke fb sy