Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Tuesday, November 8, 2011

... raya haji.

Assalamualaikum..


~ telekung sy, kaler kelabu... tak salah kan kalau bukan putih, saja sy buat kaler nie pasal kain kaler nie sy beli terlebih. Lagi pulak memang fail dalam menjaga telekung... suka naik taik lalat :p Kaler macam nie at least tak ketara sangat...

Lepas maghrib semalam, sy pergi kedai kain.. ingat nak ambil stok kain yg sy book minggu lepas. On the way kat roundabout yang kat replika keris (klang) tue.. ada kemalangan. Masyaallah... naik motor, badan ok semua, pakai jeket kulit & helmet pon dok pakai lagi tapi pecah, mungkin kena gilis.

Seriyaunyaaaa... ituhari masa sy on the way naik bas ke klang tue, kat situ jugak lah kemalangannya berlaku. Roundabout yang sama... orang nie kadang-kadang bila masuk roundabout main masukkk ajer. Hang nak ke pukul 9 tapi boleh ambik lane kanan... mana tak sauk orang lain kalau tak kena gaya. Tak rancang & tak pikiaq pon sama. Sy tak boleh tengok benda-benda macam nie... ketaq lutut.

Sy dok pikiaq, anak sapa lah yang duk terbaring tengah jalan tue... daripada jeket yang dipakai, rasanya muda lagi. Kalau dah kawen pun, mungkin ntah ka baru kawen atau anak sorang duk kecik lagi.... sedih sungguh kalau ingat-ingat balik. Kalau dia Islam... moga-moga ditempatkan bersama orang yang beriman. Aminn....

Ok, cerita pasal hari raya... hari raya haji memang selalu-selalunya lah sy tak balik kampung. Tahun nie pun sama.. ingatnya nak tunggu Idris cuti sekolah dulu dan baru balik kampung. So raya nie memang sy tak masak apa pun... cuma pi surau, ambik daging korban & tolong masak-masak kat surau ja.

Malamnya pi makan kat jiran rumah atas sy... depa nie dari Bangladesh... tapi cukup baik dengan family sy dan anak-anak sy. Pandai depa nie masak... nasik nak macam nasik beriani, lauk ayam & daging. Bertambah la jugak makan :p
~ macam tak biasa ...

Tapi, bila tengok depa duk peluk anak-anak sy tue... rasa sedih pon ada. Ntah-ntah ka depa nie ada adik & teringat kat adik depa. Ada jugak yg dah berusia... ntah ka depa nie dah ada anak kat sana. Rindu kot... sy kalau bab-bab rindu nie kalah la, tue sebab kengkawan kalau duk cerita depa PJJ (perkahwinan jarak jauh) sy kata kat depa... tue pasai aku tak kerja dengan G... nggeeee.

Rindu dendam nie boleh mendera jiwa ... nggggeee.

Ok masa cuti 3 hari nie buat apa? Sy duk pulun try menjahit telekung... duk gila buat tue pulak dah. Dalam pada gila- tue dapat 2 helai, satu bawak kat office & satu lagi bubuh dalam kereta. Elok sangat lah, sy pon kekurangan telekung, tue dia pecah rahsia. Punya dok jait baju, sampai bab telekung, jatuh la miskin pulak :p :p


~ subhanallah.. sy tak tau macam mana hepi nya sy pakai telekung nie, selesa & sejukkkk ajer. Kalau ada yang nak oder, boleh request kaler & letak bling-bling bagi cantik sikit... sy jual RM 50.00

Nanti sy tunjuk tutorial... kiranya sy nak cover balik sewing party hat sy janji nak buat sebelum puasa tue dulu. Kiranya tak ada sewing party lah sebab sy pon kalut nak buat macam-macam.... jadi nanti masing-masing boleh belajar kat online saja.

Oh ya, hasil jualan barang lusuh, RM 47... boleh la, kiranya tak lah bersalah sangat daripada duk buang saja. Sy ingat nak clearkan jugak baju-baju kurung & kebaya sy masa muda-muda dulu. Pinggang dulu 26 inci cekkkk oiii, rasanya tak kurus balik dah kot, jangan duk mimpilah kekekkee...

Ok hepi sewing.. ramai yang suka cari tutorial kan? kat blog sy tak berapa ada tutorial pasal sy kedekut kekekke, cumanya one fine day.. i'allah bila masa sy ikhlaskan semuanya, itu benda pertama yang sy akan buat. Buat masa nie belum lagi, tunggu langsai semua installment dulu... ngggeeee.

1 comments:

Noni said...

achik, kain lycra ni semeter brapa ringgit? teringin jugak nak jahit telekung.