Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..
~ Ada soalan? klik disini : ... tanya kat azima
~ buat masa nie kelas jahitan sy KIV sampai 2013, due date sy dah dekat & tak buat kelas utk masa nie... tq

Tuesday, May 31, 2011

bina ayat : masuk angin & beristeri empat

Assalamualaikum...

Semalam.. Idris tanya sy apa makna perkataan masuk angin. Sy pun bagilah makna sudah tidak rangup.

Pelajaran di sekolah sekarang, untuk darjah satu ialah membina ayat. Dua perkataan diberikan dan pelajar dikehendaki menggunakan imaginasi mereka ayat menggunakan dua perkataan tersebut dengan dibantu oleh gambar.

Sy ini membina ayat menggunakan perkataan masuk angin.. tetapi belum pun sempat sy membina ayat, di TV disiarkan kisah artis yang berjaya memenuhi kuota beristeri empat. Dua perkataan dah ada & gambar pon dah ada... cantekkk!



Sy rasa sy ingin membina ayat menggunakan perkataan masuk angin dan memasukkan isu semasa, beristeri empat. Tetapi, selepas di tapis-tapis ayat sy tak lulus untuk umum :p

Hanyalah ayat gurau senda untuk suami isteri sahaja yang keluar. Itu pon salah satu tanda dah sihat :p dah boleh melawak.. kalau tidak macam tapai basi. Kehkehkehh....

Ali merasa sungguh bertuah setelah dia beristeri empat, bebanan mencari wang diambilalih oleh kesemua isterinya, dia hanya tahu masuk angin keluar asap sahaja.

Sy tengah google soalan-soalan peperiksaan yang boleh dibuat oleh Idris masa cuti sekolah nie. Dia kata dia bosan, tak tahu nak buat apa di taska. Nak harap sy reka soalan.. idea banyak, tapi merapu :p

Saya merasa sungguh kasihan melihat nasib suami yang beristeri empat, untuk melengkapkan satu putaran yang lengkap, segalanya sudah masuk angin.

Pengsannnn!!

2 comments:

Yana a.k.a Noni said...

hahaha....kelakar la en3 akak nie...apepun sy setuju..segalanya dah msk angin wat golongan suami beristeri 4 ni kan...kahkahkah:-))

azima said...

che yana

:p tanak cuba bina ayat?