Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Thursday, May 12, 2011

Sehari sebiji tomato..

Assalamualaikum...

Sy sedang berkempen sebenarnya sekarang nie. Pilihanraya kan dah dekat.. kena kampoi sikitlah, nanti jangan lupa pangkah sy naaa! LOL...

.. bukan itu yang sy kempenkan. Sy orang yang alergik dengan politik. Cakap pasal politik, bila dah sentuh bab marhaen.. mula darah tun teja sy membuak naik. Kakakkaka...

.. sy kempen : Sehari sebiji tomato..



.. maknanya sehari makan sebiji tomato, makan lah macam mana pon masak ker, jus ker, buat salad ker.. janji sebijik sehari. Sy makan mentah & rekah makan macam tue saja. Sy nakkan ianya tak renyah & tak memberatkan.

Kenapa harus tomato? Sebab ianya banyak khasiat.. boleh google sendiri, tapi salah satunya antioksidan yang boleh meremajakan kulit. Tomato boleh dapati di masa saja.. supermarket, pasar, mini market.. kedai runcit atau yang kami panggil kedai acheh kat area sini pon ada. Mudah. Makan untuk sebulan dan di hujung bulan, akan teliti apa perubahan. Sapa nak join, boleh join.. tapi untuk yang ini, sy update di facebook.

Sebelum nie sy buat rutin minum air 2L setiap hari. Botol air 2L tue sy letak di meja & pastikan 1L habis sebelum lunch & lagi 1L sebelum balik. Mula-mula memang macam penapislah.. atas minum bawah asyik nak keluar memanjang :p sebab sebelum nie sy jenis liat minum air. Sesekali tue rasanya minum 2L, yang keluar 3L hehehe. Tapi lama-lama dah terbiasa.

Yang minum air nie sy dapati, sy kurang dapat pening kepala. Alhamdulillah.. mungkin toxin dalam badan dapat detox keluar. Jadi, tomato nie.. tengok apa yang akan berlaku.
~ jangan nanti orang kampung tak kenai dah la nooo.. remajalah sangat! Kahkahkahhh...

Tomato nie kalau pada tekak sy.. nak yang barat sikit, potong& makan dengan thousand island, kalau cara kampung buat ayaq asam cicah dengan ikan bakaq ka, atau belah-belah & lepaih dalam kari ka...sempoiii.

Cerita pasal kari.. semalam kakak sy buat aniaya sy. Dia pi MMS kat sy pic nie..


~ aturan mengikut jam : ikan keli goreng, sambal nyok, ulam bebuas & kari mamak ikan puyu.

Sy memang pantang sangat, sy mana boleh tengok benda-benda macam nie. Bikin rasa pedihh ajer perut. Nasib baik ada tomato.. kekah tomato lah, untuk balas dendam. Wat to doo.....
-------------

Lagi pic custom made, kurung modern, nursing wear, saiz M, no bling-bling..





2 comments:

Kuazue Mohamad said...

rekah jer tomato cam tu ajer.. sedap bak ituw.. mcm nak join gak ler.. rekah sebiji tomat setiap hari.. wakaka.. nanti sampai sebulan kita roger balik pa jadi... hahaha...

azima said...

che kuazue..
boleh.. tgk nanti hujung bulan, dapat remaja berapa tahun :p :P