Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Friday, May 20, 2011

Tips : ~ cara sy ambil ukuran

Assalamualaikum..

Cara mengambil ukuran untuk sape-sape yang nak join giveaway.

Kalau nak shortcut, asal boleh join... bubuh pi lah ukuran berapa pon, kot-kot menang nanti baru pulun ukuq betul-betul. Tapi jangan cerita pulak itu ukuran tipu-tipu.. lurus bendul sangat namanya tue :p

Dan jangan pulak kau tembak-tembak ukuran yang tak logik, agak-agaklah. Jangan labuh tangan sampai ke lutut pulak... kahkhakahkha dah spesis apa tuh?! Kalau senang lagi... google kan ajer ukuran baju readymade yang orang jual kat online & ubah-ubah sikit kalau rasa perlu.

Kalau yang ikut jalan jauh, pi beli tali tape bagai... kalau tak dapat baju raya, dapat ilmu. Paling koman... masing-masing dapat tali tape satu :p

Dek kerana sy tak ada orang lain dijadika mangsa, makanya nie saja mangsa yang ado... boleh lah yer, takdo do rotan... akar pon jadilah yo :p

Nie cara sy ambil ukuran lah yer, cara orang tak pandai.. nngggeeee.


1. dada & pinggang
~ buat satu lingkaran dan masukkan 3 jari (jari telunjuk, hantu & manis) dalam lingkaran tali tape tersebut


2. punggung
~ lepas ukur pinggang.. luaskan lingkaran tali tape anggaran ukuran punggung. Masukkan 3 jari (jari telunjuk, hantu & manis) dalam lingkaran tali tape tersebut dan tarik turun lingkaran tali tape tersebut untuk melepasi punggung dan paha.

Jika lingkaran tali tape tersebut tidak lepas, luaskan lagi beberapa inci. Tujuan ambil ukuran macam nie kerana ada yang mempunyai ukuran paha lebih besar daripada punggung.


3. labuh tangan
~ rasa tulang bahu & letakkan tali tape di situ & ukur sehingga ke tulang pergelangan tangan. Untuk blouse selalunya sy ambil ukuran sampai pada pergelangan tangan sahaja. Untuk baju kurung/kurung modern sy akan ukur 1" labuh daripada pergelangan tangan.


4. labuh baju (jubah)
~ rasa pada pangkal bahu/leher & letakkan tali tape di situ. lalukan tali tape atas breast sehingga ke paras lantai.

Pastikan tali tape tidak terkilas & pijak tali tape pada paras lantai sebagai penanda & baca ukuran tersebut ~ dengan itu, tak perlu menunduk untuk membaca ukuran berapa inci (ini memudahkan jika anda mengambil ukuran badan anda sendiri)

Ini ukuran jubah jika kasut bertumit, boleh tolak 1" jika kasut flat atau tak suka jubah labuh & meleret.

0 comments: