Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Friday, October 29, 2010

andai sampainya waktu, aku harus tinggalkanmu, akan aku berlalu bila tiba saat itu....

Assalamualaikum...

Tengah dok berangan nie, bangkit tidoq. Gabuih taik mata, dengan berkaftan bagai, dengan muka ketat.. bersiar2 tepi wakaf. Baling batu dlm kolam.. macam dalam video klip lagu dolu2 tak?

.. takder maknanya berangan.

Bangkit tidoq.. sapa pon takdak, rupa2nya semua orang pakat bersila dah makan nasik lemak kat wakaf. Apa lagi kita yg baru celik mata nie pon kelam kabut join sama, kaftan pon kaftan la.. tak sempat dah tukar. Org dulu pakai utk tidoq, orang la pi mana pon pakai kaftan, kan tengah fesyen.

.. berangan lagi.

Tueee, dia buat gila dahhh. Baru lukis wakaf dah emejin nak bersiar2 bagai, nak berkelah nasik lemak bagai, macam sebelum nie tak pernah makan nasik lemak. Nanti-nanti tengoklah, ada orang kena kejan suruh pi beli kayu. Dengan alasan, makan-makan kat wakaf.. baru lajak sikit makan nasik. Meahahaha.. jangan nanti mimpi sambil berjalan, pi bersila kat situ dah la. Kronik sangat nampaknya tuh...

Ok, bercerita pasal kaftan.. kaftan yang sy jahit untuk anak buah sy tue, leher bentuk mata, body & kepaknya terasing. Body pakai kain jersey & kepak pakai kain jojet (georgette). Kaftan nie sy ejas2 daripada blouse yg sy beli. Kalau let say nak buat pendek pon bleh juga.. bleh pakai dengan jeans atau legging.

Kalau let say kepak nak pakai kain yang sama dengan body.. lagi senang. Kepak tue ikut citarasalah.. kalau kata nak perbesaq & panjang lagi sampai ke lutut ker, buku lali ker.. buat lah kot mana pon :p. Sendiri yang nak mengepak kannn... ekekekeke.

Sy bercita2 jugak nak buat satu, dah usya kain kat nagoya ituhari.. dah jumpa kainnya, cantik tapi kale merah dengan hitam. Kaler yang macam tue dah ada baju warna tue.. ingat nak pi cari kat kedai lain. Tapi cantik lah jersey tue.. jarang2 sket, lebih kurang cam kain casa rubiah. Aduhaiii.. memang sayang nak tinggal, sekali fikir.. menyesal tak beli. Nggeee...

Tapi.. sy nak buat dua helai lah.. nnggeee. Satu yang cam sy jahit ituhari, dan satu lagi nak buat pandek.. untuk pakai jalan-jalan. Tapi sebelum tue... try study dulu.


(sumber gambar: carian internet)

~ yang cam gini, bajunya tue mungkin bleh buat cam twisted neck ataupun cam baju raya yg sedondon ngan kakak sy tue.. then pasangkan kepak.


(sumber gambar: carian internet)

~ suka yg nie dnn corak dia kena sangat.. BTW, cara jahit baju mudah cam kaftan biasa tuh


(sumber gambar: carian internet)

~ yang nie body & kepak ambil sekali. Potong U membulat terus & jahit pisahkan body & kepak. untuk pinggang, di tepi kiri kanan baju ada ruang di 'tebuk' utk pakai tali pinggang..



(sumber gambar: carian internet)

~yang nie lagi clear.. tapi yang nie mingkin ada potongan pada empire line, kedut2kan


(sumber gambar: carian internet)

~ sy nak buat cam nie sehelai, nak pakai ngan jeans.. manalah nak cari printed kain yg cecantik cam nie, haiii.. cantiknyaaa. tapi yang nie.. body biasa rasanya tak berkepak, tangan baju luas & di potong kembang.


(sumber gambar: carian internet)

~ lihatlah doniaaa... :p

Kalau nanti menjadi jahit baju, snap pic cam nie bleh? meahaahaha.. tak payahlah emejin cam artis nie, emejin cam mizz nina dah lah meahaha. yang nie rasanya cam sy buat utk anak buah sy, cuma kepaknya sampai buku lali.

rasanya, hat nie baru kena..

tak guna kau merayu & tak perlu menahanku.. kerana yang berlaku kehendakmu...

.. bukak kepak & terbangg... baru berguna sayap tue. Apa barang buat sayap ajer makan kain dua tiga meter.. tapi buat hiasan!

0 comments: