Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Wednesday, October 6, 2010

nak buat edible garden.. katanya! :p

Assalamualaikumm...

Kan gila tue 1001 macam gila...
~ erkk tetiba plak ekk?

Bila baby sy ( read mesin jahit) meragam, dok pikir apalah aku nak buat..
~ ada kerja hakiki sebenonyer.. tapi buat2 cam tak der kerja :p

... pulak tue, kebetulan pepetang hari lepas balik kerja, anak2 tanak masuk rumah.. nak main kat luar. Sy pon melawat kawasan, tengok pokok yg ditanam. Tengok ajer pon tapi tak menanam, ermm sy geli dengan banyak benda.. ahahaa. Makanya org rumah sy tanam, tapi claim sy yg tanam :p

Dan sy dah tau peel org gila pokok nie cam mana... nnggeee. Merasa!

Balik kerja terkam pokok dulu, nak gi kerja tgk pokok dulu... dah rasa penangan dia lagu mana. Pokok naik tunas, keluar daun baru.. eiii rasa syoknya!


.. pokok bebuas, semai 3.. yg tumbuh nampaknya 2 batang shj


.. kaduk nie, ambil dari kg... so nie kira org kampung :p


... pokok kaduk nie ambil kat dlm kebun kelapa sawit depan rumah org masa berhari raya ituhari, nampak ada tumbuh, mintalah sikit.. so nie kira org bandar :p


.. pokok maman, sy tak berapa pandai makan.. tapi nostalgia pokok nie buat main masak2 masa budak2 dulu.. skrg dah remaja (remaja? :p) baru tau nama pokok & leh buat makan.


... pokok limau kasturi, nie idris yg punya.. dia yg dok bela. 2 pokok cili ungu dia punya juga sy tak snap.. mcm nak mamfuss, agaknya sbb kena panas dek ekon jiran. Tengah dok pujuk2 bagi sihat balik...
~ jangan dia suruh ahkak buat CPR sudehhh!


.. cacamarba ada pokok herba, ada pokok bunga ~ pokok kesum, pandan, kangkung, selom, waterlily, keladi gajah & pakis.


.. pokok kunyit, ada yg sy ambil dari kg.. ada yg sy tanam dari kunyit hidup yg sy beli kat giant. So ada org kg ada org bandar.. sy bagi depa bergurau senda sesama sendiri.. ngggeee.

Pokok kari & kantan luferr nak snap.

Semua herba nie sy semai dlm bekas2 terbuang dulu pasal nak tunggu pindah secara berperingkat apabila penempatan tetap siap.
~ curlass ayat kau maria! pindah secara berperingkat kaedahnya..

Sy nak buat bed rise, nak buat edible garden.. katanya! :p


.. dan ini.

Pic nie kredit utk kawan sek sy. Mainan nie bergitu nostalgia dlm hidup sy. Baju tue di sangkut pada bahu patung kertas tue & main pondok2. Dulu2 mmg tak ada mainan cam sekarang... tapi kat situlah sy pupuk minat dlm dress making. Tue pon salah satu gila jugakk.. kehkehkehh.

7 comments:

Mila@Rimbun said...

anak say pon suka dengan mainan org kertas tuh... kitorg panggil mainan org bogel kikikiki..

Sellynna said...

kak.. saya dulu pon main mainan tu gak.. tp disebabkan boring pakaiannya asik sama je.. saya lukih pakaian sendiri.. siap kaler2 bagai..

buat dress kawen la.. buat dress tuk dinner la.. pastu potong.. sangkut kt patung..

pastu upgrade.. patung barbie yg atuk saya jumpa kt tongsampah.. saya jahit guna tangan je baju2nya.. siap sut keja.. siap sarung tangan hahaha.. nak beli mahal.. sian ek.. hahaha..

azima said...

che mila...
ada lg ker mainan nie skrg? sib baik anak lelaki semua.. kalau perempuan, beli kat anak tapi maknya yg beria belek :p

sellynna..
sian ekk.. dulu2 kita main nie jerk kan? mana ada anak patung, toys bagai... tapi part jahit baju tue, respek sket... kiter takat kulis jer, tak der jahit2 lagi masa nie... tp itulah yg menjadikan kita kreatif kan? ... BAGI SY LIMA!

Tihara said...

best kan tanam pokok2 :)

mainan last tu, mmg nostalgia..kecik2 dlu saya design senirik baju2 patung tu samapi tk siap homework wakaka :)

azima said...

Tihara...

mmg best, sy mmg admire dengan rumah2 yg banyak pokok2.. nyaman cam kat kg ajer :)

tak sangka ekk ramai yg main mainan yg sama. itulah mainan paling best.. & yg kreatif bleh buat sendiri, main sendiri & cipta dialong sendiri :p

Leila Daniel said...

aloooo terjumpa plak blog akak ni...nampak gaya akak selain terer menjahit, terer juga berkebun :D

nak tanya skit la, pokok kari saya di landa wabak penyakit daun dia brown spots then slowly daun akan layu...mcm mana tu nak selamatkan pokok kari saya? dah cantas naik cantik2 daun lepas tu kena attack balik...saya spray air cili kerin + bwg putih tak jalan pun!

tolong tolong!

azima said...

Leila Daniel...

ehemm..mungkin kerana aja jangkitan/terlebih sinar matahari/kurang siraman bla bla bla..

kiter ada 2 jer pokok kari tue pon kecik lagi & baru jer minat tanam pokok nie.

tapi ada beli minyak neem keluara biogreen masa pesta bunga shah alam (masih lagi berlangsung, lokasi dekat taman tasik shah alam) itu pon elok utk jangkitan ulat n bena.