Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Thursday, December 16, 2010

Teknik & tips cara buat 'peder' Chap MAKCIK WOK~ kau adooo?

Assalamualaikum...

peder chap makcik wok?? ... kau adooo?


~ gambar peder asal sy gelapkan kekkekee... kasi cover sket :p

takder kan?
~jatuh rahang makcik wok kita... makcik tersanjung katanya!

Peder (ganti untuk spender, kasi manis skett :p) nie sy guna perca kain perca jersey yg sy buat kain kembang payung dulu..


~ kembaq, tak berapa nak siam...

.... jadilah dapat 3 helai, boleh lah buat basahan. Hakhakhakkk... selalu orang beli baju murah-murah & buat basahan pakai di rumah kan? Nie peder pulak buat basahan.. tak beli, buat sendiri.

Sy memang susah sikit nak buang perca-perca kain... sayang, tapi nak simpan menyemakkan mata. Sekurang-kurangnya jahit nie... dapat kurangkan perca kain.





Lepas tue jahit lah sesuka hati.. samaada nak buat 2 lapis atau selapis. Sy buat selapis sahaja & finishing keliling sy just jahit tepi kemudian jahit getah untuk masukkan getah di pinggang.

Rasa macam mudah kan? Tapi sy ada masalah bila buat peder nie.. memula dalam pic tue tekap ikut besar peder yang sedia ada, rupanya bila pakai..... omakkk aiii tak muat masukk! Nggeeee...

... nie dek kerana material kain berbeza & kain jersey tue kurang memeri. Jadinya bila lukis pola, lebihkan kelim jahitan banyak sikit dan jahit cantum kiri kanan & cuba pakai dulu... fitting dulu naaaa. Dah ok, baru sambung jahit...

Lepas nie perca-perca kain jersey terutamanya jangan buang. Pakat buat peder :p... kalau ada perca-perca kain yang kecik pun jangan buang tau, mana nak tau nanti ahkak ajar buat thong pulak kerrr!
~ jatuh rahang makcik wok lagi, perlu ker katanyaa....

Meriah meriahhh..

7 comments:

Azurina Indah said...

mesti sexy makcik wok pakai g-string wat pakai kain jersey

pasni xdak dah business utk triumph ngan audrey ye

Lia @ Norli (Mamarempit) said...

pergh.....idea yg bagus nih....tp nk tanye...mane nk dptkan kain2 lycra ke...jessie ke....tingin nk buat tudung sndiri la...

Yana@Noni said...

hahahahaha...lawak tul sy bc ayat akak tang x muat biler dh siap jahit underwear tu..hihihi..ape2 hal dlm bab jahitan ni mmg kene try n error kan kak..:-)

azima said...

che rina~ itulah antara gamak ngan tidak ajer kita melihat, terlalu banyak kedutan.... kena iron duluk! tapi macik wok.. steady ja, high self esteem :p

che lia~ kan? daripada perca tue terbuang saja. kalau perca kecik, gamaknya boleh apply teknik patchwork nnnggggge. jersey beli kat kamdar ajer.

che yana~ beria2 nak sarung rupanya.. sangkoott :p itulah tak try tak tau... dah try baru belajar

Sellynna said...

hahah kak.. ada jual pola peder ni tak? hahaha jual la ikut saiz.. konfem saya beli yg saiz xxl.. hehehe...

tahniah kak, mmg ada niat pon dlm ati ni nak ikut jejak akak.. tapi mesin jahit tepi tadok.. malu jeee nak anto jahit tepi kt kedai nyonya tepi jalan.. kan dia kirai2 dpn pintu tanya ni menatang ape nih.. maluu jek hahaha..

tunggu duit jatuh dr langit tuk beli mesin jahit tepi, baru berani jahit peder wekekek..

azima said...

che sellynna...
lom terfikir nak jual pola nie LOL. tapi senang jer nak buat peder nie kan...
tunggu mesin jahit tepi nie kes segan ngan tokey kedai jahit tepi lah nie.. kalau dia tanya, amoi.. ini apa lu mau bikin? sy mau buat table runnerlah tokey, sy punya 'meja' itu macam punya bentuk! LOL

Yana Azmi said...

lawak dan kreatif dan jimat..hehehe nnty nak buat la cemni..