Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Monday, December 20, 2010

Sewing Party.. laporan penuh dari tempat kejadian :p

Assalamualaikum...

Nak cerita tentang kelas kaftan/abaya butterfly tue... yang hadir dalam 8 orang, seorang tak dapat hadir, lagi 2 orang MIA..
~ secara peribadi.. sy tak suka sifat MIA macam nie dan too bad, sebab sy jenis yang akan 'ingat'. at least inform tak datang. Nampak bertanggung jawap & 'manis' sikit yer tak?

Lepas sarapan semua, sy guide cara ambil ukuran & cara lukis pola. Kemudian sy biarkan depa buat pola baju depa sendiri based on yang dah sy ajar & nota 20 tue. Ada yang buat labuh (maxi) ada yang buat dress paras lutut.

Dalam pada tue sempat sy masak nasi, goreng ikan, cuci ulam, preheat lauk sambil tengok-tengokkan depa buat pola. Ada jugak ikan yang terlebih goreng, kes terlupa punya fasal :p

Dah lukis pola, gunting kain pulak.. berenti kejap untuk makan tengah hari. Lauk really yang sempoi-sempoi ajer.. sebab sy tak ada idea nak masak aper & tatau nak masak pon sama! Hakhakhakk... ayam masak lemak cili padi + daun maman, ikan cencaru sumbat, ulam pegaga & sambal belacan.

Daun kunyit, daun maman, serai datangnya dari edible garden sy. Tak jadi nak berulam pucuk kaduk, tak ada rezeki pucuk sikit sangat. Nak cuci mulut dengan buah mulberry laaaggi lah tak ada rezeki :p


~ tue dia periuk nasik ahkakk.. tengah-tengah rumah kauuu, senang sikit nak lajak tambah nasik :p


Serius selera sy makan.. sebab ada ramai geng sambal belacan. Sambal belacan yang sedap bukan sahaja perlu imbang pedas, masin & asam.. perlu juga ada geng, baaaarrru lajak makan!

Lepas makan, sambung jahit.. masa nie ada juga yang dah beransur balik.


~ depa pakai mesin canggih & ber K-K, mesin jahit ahkakk jugak yang antikk... ahkak nangiss!

Yang ada teruskan menjahit & siap lah dua helai:


~ dahlia..


~ azie

Banyak lagi pic di blog dahlia sini :http://theupcomingwriter.blogspot.com/
~ nanti sy tunjuk pic baju yang sy pakai masa kelas... itu pon kaftan butterfly yang sy buat dress paras lutut.

Terima kasih pada yang sudi hadir. Makanan & kuih2 semua sedap-sedap.. ada bihun goreng, kuih, cupcake, kek gulung & aiskrim goreng. Terima kasih banyak-banyak.. sy bebetul seronok. Bila nak buat lagi sewing party? Insyaallah.. ada rezeki umur panjang, atau mana tahu nanti kot-kot ada yang volunteer nak jadi tuan rumah plak kan?

** Yang mana ada siap jahit kaftan butterfly nie.. sila2 lah kongsi pic yer. Boleh emailkan kepada sy...

Pssstttt : Sy tak tahan dugaan bila tengok kaftan butterfly milik azie tue, berkenan dengan tangannya yang versi panjang. Balik kerja nanti sy nak terus ke kedai, beli kain... tujuan utama, boleh pakai pi makan kenduri weekend nie, 2nd is merketing! Hehehehe....

13 comments:

Yana@Noni said...

Syabas kak..coz berjaya mencapai niat yg terpendam tu..hihihi
Jeles tul sy...dok tgk nota tu 1 hape x paham..nk wat cmner x dpt attend kelas tu...rugi2..huhuhu
xperla perlahan-lahan study nota tu..nanti x phm sy tanye akak yer..:-)

aZeeMaH said...

wahhhh...bestnyer tgk org pandai menjahit nih...kita ni tak reti...tangan keras kematu aaa.hehehhe.

salam perkenalan dari saya

An Aspiring Writer said...

kak,

oh time kasih la link-kan ke blog saya.. terkejut tgk stats naik mendadak ke 60 visitor hari ni! wah.. tak sia2 saya join program kat umah akak ni..dapat saya promote blog saya ..Alhamdulillah :)

saya tak kisah nak jadi tuan rumah lain kalinyer sew- along kak.. cumanya expertise takde, harapkan akak la bagi tunjuk ajar. bereh? ehhe

buku2 yang saya beli ngan akak tu, nanti saya bikin step by step mcm yg akak propose kat blkg buku.. weee untung badan dapat hadiah pulak! AMINNNN

seronok bila sedar saya pun boleh menjahit..thank you so much kak, moga Allah memberkati hidup kak lepas ni..

p/s: rasa rendah diri tengok mesin jahit akak.. mesin tu la yg digunakan untuk berkarya, menjadi ikutan yang lain! alah kak, sekurang2nya ada mesin nak jahit baju, daripada takde- kan tak leh nak menjahit sampai lobammm?

seriilham said...

hari ni dah berjaya dah siapkan saya punya kaftan..yey!!!
nanti saya tempek gambar dalam blog + email kat akak....
serius memang best sewing party semalam, len kali kalu berbayar pun sanggup nak datang tau...tima kasih kak.

azima said...

che yana...
tak ada rezeki lah tue, nanti balik baca slow2 & cuba fahamkan.. simple jer baju tue :p

che azeemah..
salam perkenalan, tangan kematu tak per leh cuba cabang yang lain. kalau ada minat sikit & nak mencuba.. azimaDIYshop ada 'cara'nya...
~ eeeh ehh, tetiba ada iklan ekk :p

che dahlia..
sy linkkan ajer, senang & win win ;)

jadi tuan rumah nie boleh aci redah jer.. asalkan ada tempat nak menjahit sudahh... kecik/besar nanti adjust balik dengan bilangan peserta yg nak datang. janji ikhlas.. penat memang penat, me sempat tido 2 jam jer sehari sblm tue.
mesin jahit banyak berjasa tue, beli masa zaman dok bercinta2 tue.. ehehehe kenangan yang banyak.

ceh seriilham..
nie yang mana satu, linda manaf ekk? ok lah ekk utk permulaan.. banyak yg kurang & banyak yg tak menjadi (termasuk air utk lunch.. air asam boi fail LOL!)
i'allah nanti-nanti kita buat lagi ekk ;)

Azie NZ said...

salam azima, mekasih bebanyak sbb sudi share ilmu psl mcmana nk buat kaftan. mmg teruja sgt, dok sembang ngan kawan my excitement.. ekekekeke.. insyaallah, nnt i letak gbr kaftan ni kat blog, b4 & after makeover.. ekekeke, stendet arrr.. tokey manik kena manikkan kaftan dia, marketing strategy gaks tu kan..

teruja ngan my kaftan sleeves yg panjang tu eh, asalnya nk wat 3/4 pjg jer.. tp masa potong, tiba2 tukar fikiran.. alhamdulillah, me oso suka.

tney@sunflower said...

kak, seriilham tu kak Atie , next time kalu ade lagi, jgn lupa jemput saya gak yer..

Seri ILham said...

hehe...lupa lak perkenalkan diri...Atie la kak...seriilham tu nama blog..hehe

azima said...

che azie..
tak sabar nak tunggu kaftan versi bermanik tue.. sure meriah :) pape pon nanti sy nak tuntut pic.. hehehe

che tney..
i'allah.. haah baru tau, diam2 jer dia.. penat kiter tembak tak kena :p

che atie..
patutlah avatar itu seperti ku kenal.. hehehe nanti kiter add ur blog ekk :)

hanah said...

ais krim goreng mwsti kak ipaq ku bawa tu .. hehheh .. wahh kak ipaq ku teruja sangat join sewing party ni ..

azima said...

che hanah..

OOiicc.. zarina tue kaka ipar hanah ekk.. :) sedap & kirim salam kat kak ipar ekk... pesan kat dia kata sy nak pic baju anak dia yg dah siap tue ;)

LydSunshine said...

Awak... teringinnya nak join sewing party ni. Tapi sebab nak blajar menjahit.

azima said...

LydSunshinnext
month sy ada buat sewing party tapi jahit telekung lah.... aktiviti amal.