Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Monday, December 27, 2010

sy kecut dengan perkataan sekolah! :p

Assalamualaikum...

Dah tak berapa hari ajer lagi sekolah dah nak buka kan? Si Idris... orientasi sekolah agama 1 hb & sekolah kebangsaan 2 hb. Sy memang rasa kecut sungguh-sungguh dia nak masuk sekolah nie. Macam sy pulak yang nak masuk sekolah.. seriau! Ntahla.. macam2 sy fikir. Nanti macam mana dia dalam kelas, dia dengan kawan-kawan, macam mana nanti dia nak pergi beli makanan waktu rehat. Macam mana dia dengan cikgu.. dia bukan boleh push sesangat, juara berturut-turut merajuk tuhh!

Sekolah pagi cadangnya abah dia pi hantar naik moto, balik transit ke taska naik bas & pi sekolah agama naik bas. Balik sekolah agama sy pi ambik... sy kena drive pi & balik kerja sendiri untuk tahun depan. Aduhhh.... itu satu bab menambahkan kecut lah tue.
~ abislah ahkak dah tak der tempat nak bergantung & tak boleh nak gentel2 orang depan lagi dah time atas motor. Opppsss!! nnngggeeee.

Last week, sy decide nak sy cancel untuk buat sendiri baju sekolah Idris.. sebab ada banyak benda sy kena buat. Jadinya sy beli lagi baju sekolah dia & kain untuk buat baju tue simpan... nanti-nanti boleh buat.

Semalam sy bagi tau Idris.. minggu depan dia nak kena sekolah, jadinya kena belajar tidur awal, bangun pagi-pagi & mandi... oklah katanya. Sy tanya dia risau tak? Abang tak der rasa pape pon katanya & tetiba... ehh kan cerita nie selalunya malam?

Betuah kau anakku.. orang tengah risau pasal sekolah dia, cerita kamen rider jugak yang dia ambil kisah. Esok-esok kau melalak kat sekolah kena kejutan budaya.. mak mu ini akan akan ignore ajer okeh.

Persediaan masuk sekolah zaman sekarang nie dah jadi double ekk. Masa zaman sy sekolah dedulu.. mana ada lagi sekolah agama nie. Teringaattt la pulak kannn... time-time dulu.

Baju sekolah mana ada beli, upah kat tukang jahit dalam kampung. Baju sekolah ada dua pasang ajer, sy ada kakak yang tua setahun daripada sy, jadinya baju sekolah dia yang lama sy boleh pakai kalau terdesak.

Kasut sekolah ada sepasang ajer... stoken asal boleh ajer, yang dah kendur pon boleh pakai lagi. Caranya masukkan gelang getah tue & elok lah balik. Beg sekolah semua sepesen ajer ngan kakak...memang masa kekecik dulu, arwah mak beli sama ajer, tapi lain-lain warna ajer.

Ituhari SIL sy bagitahu suruh beli stoken yang tapaknya hitam. Sy baru tahu stoken sekolah sekarang tapaknya hitam, cool ehhh.. tak payah nak sental kalau kotor. Heeehehe.. kalau dedulu stoken tue dah belacan sangat, buat air sabun tambah cloroq sikit... haaaa rendam lah dulu, nanti2 baru berus. Baju sekolah pon sama, part leher & ketihak tue.. ehehhehe sampai nipis baju.

Sy masih ingat lagi.. kalau hari hujan, nasiblah basah kuyup balik kayuh basikal. Dalam beg sekolah memang dah stenby beg plastik. Bila hujan dah reda sikit.. masukkan buku-buku dalam beg plastik dulu.. tanak bagi basah buku.

Baju semua boleh basuh tapi kasut sekolah kasut ada sepasang ajer, nak bagi cepat kering.. bubuh bawah peti ais. Motor peti ais tue kan panas.. jadinya cepatlah kering. Tapi taklah kering bebetul, asal boleh pakai jer lah.

Sy dengar, sekarang nie kalau nak mudah basuh kasut sekolah.. basuh pakai mesin basuh ekk? Dasyat lah, memang berguna sungguh mesin basuh. Kami dedulu mana ada mesin basuh.. kenal mesin basuh rasanya bila dah tinggal zaman sekolah rasanya. Tak sempat nak apply basuh kasut dalam mesin basuh nooo... tapi takpa nanti sy boleh cuba :p

Arwah mak dulu kalau nak beli kasut, tak kisah lah kalau nak beli kasut sekolah ker, kasut raya ker.. dia akan ukur tapak kaki guna tali rafia. Dulu-dulu kan tak ada kereta, tak semua adik beradik boleh ikut sama. Itu salah satu sebab kenapa baju-baju, kasut-kasut sy & kakak sy semua sepesen ajer... pilih mana berkenan & beli untuk dua orang.

Dulu masa kecik lagi, belum pandai kayuh basikal ke sekolah. Abah sy akan hantar dan ambil. Abah sy naik motor vispa. Kakak sy di belakang & sy di depan...berdiri lah kat depan tue. Best oooo :)

Kalau hari hujan, abah pakai baju hujan & hujung baju tue letak atas handle motor... sy duduk & menyoroklah bawah baju hujan tue. Best oooo tau-tau ajer dah sampai rumah, orang lain semua basah, sy sorang ajer yang kering :)

Tapi ada satu masa tue, dah pandai kayuh basikal ke sekolah... abah belikan baju hujan untuk sy & kakak. Warna dia kuning kosong... dan kami rasa malu nak pakai. Gamak redah hujan & nak dekat sampai rumah baru pakai baju hujan. Segan sangat sebab warnanya kuning amat.. tapi dalam masa yang sama takut nanti abah tanya kenapa tak pakai baju hujan :p

Kenangan-kenangan... kalau diputar balik, mau kena stanby tisu banyak-banyak :p Tapi tanak lah putar balik.. sy kecut dengan perkataan sekolah! :p


_________________
Pasal kaftan tue.. sy dah dapat tempahan 4 helai, hehehhe. Alhamdulillah rezeki... & FYI sy ambil tempahan yer untuk jahit kaftan/abaya butterfly tue. Sesuai sangat dah hujung tahun.. kot-kot nak pakai untuk dinner. Jadi kalau berminat... email keh ;)

0 comments: