Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Friday, July 9, 2010

cara menanda garis jahitan

Assalamualaikum..

Lunch tadi, sy sempat gulung2 daun sireh dan pakai pembalut hijau balut ke dawai. Ini utk sireh junjung kenduri anak angkat MIL sy esok.

Aduhh.. semerbak satu bilik ngan daun sireh.. terimbau kenangan2 lama dulu. Dulu.. kalau arwah mak sy pi bertandang ke rumah org yg memakan sirih. Arwah mak pon akan tumpang makan sireh sama... dan sy, pon bertempek nak kecek..
~ kecek nie, kalau org kelantan maksudnya cakap. Tapi kalau utara.. kecek nie nak mintak, buat la peel dok menyendeng2 ker..buat muka sepuluh sen ker, asal org bagi kat kita :p

.. sy akan mengendeng2 kat paha mak.. Org dulu kata, budak2 tak boleh makan sireh, nanti lidah keraih.. susah nak mengaji quran. Tapi yg org tak bagi makan tue lah teringin sangat!

Daun sireh tue akan gosok di paha, pada kain batik yg dok pakai.. utk bersihkan. Lepas tue sapu kapur sikit... pinang sehiris dua. Lipat2 & kunyah. Sy selalu mintak yg dlm mulut arwah mak tue.. yg dah kunyah, pinangnya pon dah lumat sikit & kurang pedas nnggee...

Tapi, kalau di imbau lagi ke belakang.. masa arwah tok su ada lagi dulu. Arwah rajin gobek sireh..
~ gobek nie alat pelumat sireh. Dibuat daripada buluh kot.. masukkan sireh yg dah siap sapu kapur & pinang dalam gobek & tumbuk pakai satu lagi alat, hujung dia cam skru driver lah lebih kurang. Tumbuh dlm gobek tue bagi hancur sikit, lepas tue masuk dlm mulut. Nie utk kegunaan org tua yg dah tak ada gigi.. tapi still nak bersireh pinang bagai :p

Bergitu nostalgia.. sehingga sy kutil sikit daun sireh, sapu pada baju sy & masuk mulut.. pedas tapi sedap! :)

Oklah.. kat mana kita tadi?

Ituhari ada yg tanya sy cam mana nak tanda garis jahitan. Kalau nak tanda garis jahitan sy sajes pakai kapur tukang jahit tue...
~ bukan kapur sireh ya!

.. tak payah la pakai penggelek & kertas karbon tue. Leceh!

Kebetulan pulak, ituhari sy ada potong jubah MIL sy.. sy cuba2 snap & ingat nak kongsi. Ia FOC, cuma... jika ia membantu & tidak keberatan... sedekahkan alfatihah pada arwah2 yg sy mention kat atas ya :)


~ nie pola jubah belakang yg dah sy gunting..


~ambil pembaris & kapur.. pembaris letak pada hujung pola bahu..


~tekan betul2 pembaris & garis dengan kapur. Kena tekan bebetul yer.. supaya senang nak tanda & jangan bagi kain lari.


~kapur pon kena bagi nipis.. supaya garisan yg ditanda tue bebetul pada hujung pola baju.


~nie pulak utk tanda garisan pada lapisan bawah.. selak kain, dalam masa yg sama pembaris kena tekan & tandakan garisan.


~ nie pulak kalau gunting cam tangan 2 keping atau pesak 4 keping.. selak tengah2, tekan pembaris & tandakan garis jahitan.

Kalau nak tanda bahagian melengkung cam ketiak.. gunakan teknik yg sama tapi tanda sikit.. enjakkan pembaris & tandakan lagi.



Tapi sy selalunya tak tanda garis jahitan.. sebab sy jahit tepi sendiri & sy tahu jahit tepi sy 'makan' kain banyak mana. Sy pon dah tau.. kalau nak jait 1/2" anggaran dawai kat tapak tue. Kalau nak jahit 1" anggaran hujung tutup rumah sekoci tue. Itulah penanda jahitan utk mesin jahit sy.. ok, tue saja.

Kalau sy tak confident, contoh sy jahit pinggang kain 30" inci, lepas jahit sy ukur balik.. dapat tak pinggang 30". Itulah cara sy buat keja..

2 comments:

Mila@Rimbun said...

dulu2 saya letak tracing paper n gelek guna penggelek tuh untuk bahagian belakang kain. tp now mcm dah malas. normally saya gunting jer 1/2 inci lebih, kat mesin jahit nnt pandai2 ler basi 1/2 inci tuh (udah makin malas)

ops.. teringat satu lg selain gobek tuh.. ada satu tuh org paggil songel.. guna sirih jugak kan, cuma gosok2 kat gigi.. lamanyer tak dengor perkataan gobek tuh

azima said...

che rimbun..
haah.. yg kertas karbon tue mcm kaler & kalau rajin sangat menjahit.. sampai mcm roti jala kertas tue :p

kat tmpt sy.. panggil sentil, tue daripada tembakau.. makan sirih & sentil tembakau tue buat gosok2 gigi.