Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Tuesday, July 13, 2010

aisehhmakk, sekali lagi... sy dah silap teknik!

Assalamualaikum...

Sekarang nie, kalau pagi nak pi sekolah... 2 orang nangoi kat rumah tue suka buat perangai. Tiap kali dah siap2 semua.. pakat dok berdiri kat pintu, masing2 nak cecepat keluar & berebut nak duduk seat depan.

Bila abah dia bukak jer pintu, dua orang nangoi nie terperecoi.. lawan lari sapa sampai dulu ke kereta.
~terperecoi nie maksudnya cam terbit/terpa lah..

Pakat lari kala mantin... kikikikk sy yg menaip nie pon rasa kelakar, selalu dok sebut ja kala mantin, bila type rasa janggal plak :p Sebab bahasa utara nie, kalau sebut di mulut laju.. kalau type rasa susah nak eja.
~kala mantin tue cam lintang pukang lah..

Of course Idris sampai dulu.. yg Ishak tue tak berapa lasak sangat, lepot memanjang.. beretuh sikit pon boleh terjatuh.
~ lepot tue cam lembik lah, beretuh maksudnya terlanggar..

Jadi apa lagi.. nangis lah Ishak nie. Dia nie pulak, kalau nangis.. memang handal, boleh pekak telinga! So.. pagi2 lagi dah wak wit wak wit dah depa nie.. geram tauu!
~ wak wit wak wit... mestilah maksudnya riuh rendah!


~siap tembap muka lagi.. punya tunjuk perangai.

Yang Idris kata.. "eby duduk depan petang nantilah, pagi biar abang duduk depan dulu".. betullah tue.. seatnya satu, kenalah gilir2.

Yang Ishak kata.. "ak ak nak duduk epan!"

Yang abah dia kata.. "esok abah cabut seat tue, sapa pon tak payah dok depan"

Pagi tadi, mengalah lah Idris.. nangis duduk belakang. Sy pujuk2 & rasuah nak belanja dia aiskrim bagi berenti menangis hurrmm.. kekadang nak suruh Idris mengalah, kesian kat dia pulak. Walaupun dia dah besar & cerita kat dia.. Ishak belum faham tentang perkataan gilir2, tapi mesti juga dia terasa.

Tapi, bila semua orang dah diam & ok... selalunya, time sy pulak bercakap..

"... sepatutnya mak yang kena duduk depan, pasal mak yang kawen dengan abah. Abah kawen ngan mak.. bukan ngan Idris, bukan dengan Ishak. Bukan Idris yang kawen ngan abah.. mak yang kawen ngan abah. Bukan Ishak yang kawen ngan abah.. mak yang kawen ngan abah. Jadi pasal apa pulak Idris nak duduk depan? Pasal apa Ishak nak duduk depan? Nanti balik rumah.. makan banyak2 bagi cepat besar, rajin2 pergi sekolah.. dah kerja, beli kereta sendiri & masing2 boleh duduk depan..."

.. rasaiinnn, tiap kali nak keluar rumah buat perangai :p

Tapi bab rasuah aiskrim tue pon ada kisahnya gak.. yang tue lagi satu hal. Macam2 lah kerenah anak2 sy nie..
...........................

Semalam kul 9 mlm sy dah pengsan... dah lah peott & petangnya sy rasa lenguh rahang. Nie tak der lain lah, mesti masa jahit wrap dress ituhari kusyuk sangat sampai ketap rahang.

Balik rumah perangat lauk ikan patin & makan... lepas tue sy dah cari bantal. Letihhh :p kul 9 dah tido.. terjaga dari tido, sy gi sambung jait jubah MIL yg silap teknik ituhari. Sy ingatkan masa tue kul 5 pagi taklah takut sangat kejap lagi dah nak subuh...

... rupa2nya masa tue 4 pagi. Rasa kecutt lah jugak kannn.. tapi keinginan masa tue melebihi rasa takut :p Rasa menyebai ituhari dah habis.. ingat nak jait jugak bagi pesudah.

..dah kul 6 pagi, tinggal sebelah lagi tangan blom jahit cuff. Berenti takat tue.. ingat nak pi letak kepala kejap jer.. tapi terlajak tidoq sampai kul 7 kauu.

Kain nie jenis cotton.. tapi agak pecah kain dia. Sekali pakai, kecik kat dada.. muat2 sy ajer..

aisehhmakk, sekali lagi... sy dah silap teknik! Nak buat leher bawah cerut tue kena pebesaq dada jugak.. sy pi pebesaq bahu saja. Aduhduhduhhh... dah la dada MIL sy 40" kauu :p


~tapi takpa.. try bagi dia pakai dulu, kalau tak muat, yg nie sy ambik kat sy.. MIL punya buat lain.


~kalau tak muat, sy nak potong bagi jadi blouse... pasal sy dah buat jubah utk sy yang ituhari.

Belen yg bawah tue sy buat kain.. lepas tue perca yang ada sambung bawah.. buat skirt labuh. Bahagian penyambung tue letak bias seam habuan nak sorok kat penyambung ataupon tutup dengan manik..



~ V neck nie sy tengok sharifah, pengacara akademi al-Quran, ituhari dia pakai abaya ala2 cam kaftan tue..


~masa nie tgn lom siap... tangan sy buat cuff 3"


~kain nie sy beli di forum wanitamelayu masa sale jun ituhari.. sy suka corak dia, tapi sayang kaler merah.. sy dah ada baju merah.

9 comments:

Mila@Rimbun said...

tu dia kelas bahasa utara...kamus rujukan pon bole jugak

azima said...

che rimbun...

habuan pelampias tue.. kalau tidak takut lupa :p

Anonymous said...

Salam Azima,
Saya suka sangat baca blog Azima...
Tapi kan Azima jgn la panggil anak²Azima 'nangoi'...saya tak berapa pasti maksudnya..tapi macam tak elok la maksudnya...wallahualam..

azima said...

Anonymous..
tq. Anonymousm maksudkan nangoi tue sbg apa?

nangoi tue maksudnya budak kalau kat tmpt sy..

Anonymous said...

Salam Azima,
Nangoi tu...lebih kurang maksudnya macam "lengai"/"slow/"ghalit"/ "melanui" cam tu lah lebih kurang...kalau tak silap sayalah...kalau tersilap minta maaflah ye...
Azima asal dari Kedah ka ??

azima said...

Anonymous..

oiicc.. sy perak. budak2 baya anak2 sy tue.. panggil nangoi.

Anonymous said...

Owh...org. Perak ghopenye..tak pe le..anyway blog Azima mmg byk info yg. berguna. Siap saya addkan dalam column favourite saya..Semoga Azima sentiasa diberkati Allah hendaknya kerana sudi 'share'kan byk info di ruangan Azima ni.

Mila@Rimbun said...

saya kat pahang pon panggil nangoi jugak.. maksudnya budak2 jugak n takde maksud tak elok lerr

azima said...

che anon..
yer perak, tp perak utara..aminn. sharing is caring ;)

che rimbun..
arwah mak sy suka sebut nangoi nie.. nostalgia :p