Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Thursday, February 24, 2011

tokek & buah berangan :)

Assalamualaikum...

Bila start buat ready made baju nie kan... uiii rasa mencabarnya lebih, tensionnya lebih compare dengan buat baju custom made. Kalau custom made apa kat badan pelanggan, kita ukur & kita jahit... kalau ready made kita nak kena jahit based on ukuran saiz.

Bercerita tentang ukuran saiz, di Malaysia tak ada ukuran saiz yang tetap untuk setiap saiz. Setiap supplier baju, akan ada ukuran sendiri. Jadi, untuk ready made yang sy buat nie... sy kena study ukuran saiz di internet & juga based on pengalaman jahit baju yang lepas-lepas.

Tapi kekadang tue ada yang tersasar gak... itu yang menjadi tensionnya. Mai sorang pakai senteng.. mai lagi sorang pakai labuh. Harus bagai manaaaa?

Udah namanya ready made, hat mana labuh kena lah pesingkat, hat mana labuh kena lajak ke saiz yang lebih besar tapi kena pekecik sini sana.
~ ahkak nangis dikkk...

Menjahit pon kena lebih hati-hati. Tambahan pulak kain laycra nie, jahitannya nak kena jaga bebetul.... aduhhhh manja bebeno!


~ manik tuan punya baju jahit sendiri, pic kredit to Manjalara Collection, tq qis :)

Bercerita tentang jubah nie... permulaan yang kelam kabut sikit. Tak semua boleh apply pada kain lycra, so kena ubahsuai sini dan sana. Tapi adatlah kan... percubaan pertama outcome tak seperti yang diharapkan. Dapat jadi macam yang di atas tue.. dah syukur dah ler, kalau tidak punah kain orang.. kat mana nak pi cari kain ganti, lagii tension :p

Sudah takat tue... yang tension biar ahkak yang mengadap :p Bukan senang nak senang yer tak? Nak senang... pi hutan cari tokek! Harharharr... serius ada yg masuk hutan cari tokek nie, bela & buat ibu duit. Kekadang tue kelakar pulak bila dengar cerita nie dan kita kenal pulak orangnya... good luck lah.

Dah kaya nanti jangan lupa bayar zakat dah. Nggeeee.... tapi kalau nanti tetiba ia tak mampu menyembuhkan penyakit, jangan pulak sembelih buat lauk!

Tapi masuk hutan pon bukan senang gak tue ehh? Last masuk hutan, dulu rasanya masa sekolah menengah.. masa tue tengah mengamuk pokok bonsai. Akar kayu yang berpintal-pintal tue, di tanam dalam pasu & beli artificial daun-daun & hias pada akar kayu tue. Itulah pokok bonsai yang sy maksudkan.

Arwah mak sy memang mengamuk betui cari akar kayu nie... penuh jugak lah rumah masa tue. Semua dia buat sendiri... potong, tanam dalam pasu guna simen, sapu syelek, germit( arwah mak sy panggil germit untuk drill, ntahlah kenapa).. akar kayu tue kena drill dulu, baru boleh cucuk artificial daun-daun tue.
~ semua dia buat sendiri & kuahnya adalah terpercik sikit-sikit kat sy...

Yang awal-awal masuk hutan... yang betul-betul hutan, masa kecik sekolah rendah lagi rasa-rasa. Jauhhh sampai ke dalam.. jalan celah-celah gunung semanggol. Tapi lorong jalan kaki dah ada sebab masa dulu katanya ada ura-ura nak buat lebuh raya. Tapi ntah sampai la nie.. jangan kata jalan, lebuh pon takdo :p

Masuk hutan masa tue untuk cari buah berangan... pokonya besarrrr, kami yang budak-budak mengikut pi kutip buah berangan yang jatuh bawah pokok. Kalau dapat tongkol buah yang masih dalam sarung... bawak ke tempat redup & ketuk bagi relai buah tue.

Seingat sy buah berangan yang masih dalam sarung tue bertongkal-tongkol macam buah langsat. Cumanya dalam setongkol buah langsat ada sebiji-sebiji, tapi setongkol buah berangan dia melekat & kena ketuk kulit hijau tue untuk keluarkan biji buah berangan.

Ntah ler.. sy goole dapat pic nie,



... tapi itu bukan macam buah berangan yg kami cari dulu. Tongkol buah berangan tue macam nie...



... mungkin yang bawah nie jenis berangan hutan kot, kot lahhh. Tapi, rugi rasanya dulu-dulu belum keluar cerita khasiat tokek, kalau tetiba kais daun-daun kering bawah pokok berangan, terjumpa sekor.. boleh buat ibu duit beli banglo. Kekkeke..
~ ada hati gak tue :p

2 comments:

Manjalara Collections said...

Tokek tu ape kak, macam seram je bunyinya.. isk isk..

azima said...

che qis..
tokek tue spesis cicak.. xicak yg besar, harga tokek nie melonjak naik kerana ia mempunyai zat aktif bersifat theurapetik, katanya boleh menyembuhkan apa jua penyakit terutama HIV,kulit, barah dll

pic :

http://1.bp.blogspot.com/_oKr5v-A-DJM/TSs_edBytmI/AAAAAAAABN4/BiMqvr5tljE/s1600/Tokek_Gecko.jpg