Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Wednesday, December 30, 2009

kain manik/batu

kain manik/batu
Tuesday, December 29, 2009 10:17 PM
From:
To:azmaildani@yahoo.com
salam..
sy ada kain yg ada batu/manik kat atas kain tu. masalahnye mcmana nak potong ye? mcmana nak buang batu/manik tu? tq

Assalamualaikum semua...
Tengah buat aper tue? ngeeee... sy baru balik daripada pos barang. Sekali masuk kedai kain.. dan.. dan... ngeeeee cam selalu terbeli lagi kain. Thehehehheee... sy plan nak beli kain untuk buat korset ajerr.. alih-alih terbeli kain lain plak.. :p

Ok.. soon sy nak belajar buat korset. Dalam usia nak jejak 33 tahun tahun depan... ayat yg harus keluar ialah "apalah yang sy nak kosetkan?!" Tapi bila mengenangkan spare tyre berlapis nie.. ayat yg harus keluar ".... owhhh jangan bimbang, sy memang ada banyak benda untuk dikorsetkan!" ngeeeee..

Ada sesiapa yg teringin belajar buat korset? Kalau ada.. nanti sy boleh pujuk2 kak ain buatkan kelas intensif nanti :)

Lufer plak...

Ok, email tue sy terima & sy rasa nak kongsi bersama.. cam mana nak handle kalau dapat kain yg penuh ngan manik atau meriah batu batan.. :p Sy tak tahulah cara org lain buat lagu mana... tapi disebabkan pernah buat baju guna kain yg penuh manik2.. so, sy respon based on apa yg sy pernah buatlah.

Masa gunting kain.. tak ada masalah. Let say kalau terkena manik.. elak2 la sikit & gunting celah2 manik2 tue ~ tapi punah jugaklah satu gunting, habis rosak gunting terkena manik2

Bab nak jait tepi & jahit, sepanjang kena jait tepi tue.. nak mudah ambil hammer & ketuk manik2 tue kasi pecah. Nak bukak/gunting manik2 tue mmg boleh... tapi tak advice buat cam tue... sbb jahitan manik nanti akan terbuka. So, ketuk bagi pecah lagi selamat & jahitan manik2 yg lain tak terjejas.

Bila dah siap jahit.. mesti akan ternampak lompong bahagian yang tak bermanik tue kan. So apa lagi.. ambillah manik kat kain2 perca tue & jahit balik. Dah siap, upah jangan lupa upkan yer... memang renyah semua keje tue.

jap sy cari pic baju tue..




Daripada baju nielah sy buat nota 6: kurung modern, gaun labuh




baju kurung pesak gantung

Masa jahit baju nie, sy mengandung 1 bulan. Mungkin sbb penat sangat kot.. & tak ada rezeki, sy tergugur la pulak. Cuba second time.. barulah dapatlah Ishak :) dannn.. tuan punya baju nie, bunting pelamin.. segagan lah anak kami..

0 comments: