Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Thursday, December 10, 2009

Berjaya?

Assalamualaikum..
Sy terlebih 'caj' hari nie.. update blog termasuk yg nue dah 2 kali. ~jangan kata sy syok sendiri.. theheheehe maluuu!

quote :
Kak mcm mana kalau kita nak b'jaya dlm bdg jahitan.Kak blh kongsi x cara2nya.

Wed 9-Dec-2009 12:41 Posted by:AISYAH n_azmina@yahoo.com

Tue sy quote dari fotopages sy yg lama. Dia tak tau agaknya blog rasmi sy dah pindah ke sini. Makanya sy update di sini... di fotopages sana sy tinggalkan utk rujukan shj.

Aisehhhh... cam mana tau sy dah berjaya dah nie? Bocor rahsia tauu!
~ uiitt bajet rasa cam rizalman kah?! :p

Sy lom berjaya pon lagi, kedai offline pon lom ada... yg 'azima shop' tue selalu org salah sangka kata sy ada kedai sendiri ~ahkak rasa cam nak nangis kalau tanya kedai azima kat mana? sedih tau! nggeeeee...

Semua home based shj lah... & sy buat kerja2 jahitan nie secara part time shj.
~ngeeee part time2 pon.. time sale, income lebih dari keje full time.... syukur, alhamdulillah!

Patut kah sy jawap soalan nie? sy tak tak cukup layak...

Tapi sy cuba jawap jugaklah.. paling tidak, mana yg baru nak start boleh pecepat sikit langkah, nampak cerah sikit plan2 semua & sama2 kita pulun bagi boleh.

Nak berjaya mesti ada minat, usaha & kena berkorban sikit lah~ tapi selalunya banyak!

Minat.. kalau tanya jutawan Irfan Khairi, apa bisnes yg boleh kita ceburi? Dia akan kata mula dengan apa yg anda minat. Ya, sy minat ngan benda2 yg boleh buat sendiri. Disebabkan dlm bidang kerjatangan n menjait nie lah air tangan sy menjadi sikit... so sy jadi minat. Sekurang2 nya sy jahit/buat utk lepas diri sendiri... atau sy kalau sy nak serius, sy boleh jana income.

Nak jana income.. sy kena usaha lah sikit. Minat saja tak cukup.. kena join kelas & praktik, barulah mahir. Memula jahit/buat untuk diri sendiri.. kemudian utk keluarga, kemudian sedara.. kengkawan, jiran. Cam gitulah sy cari pelanggan. Mula sikit2 dulu. Yg utk buat nota nie sy pk & rangka sendiri lah. Kalau kita minat, tahu & mahir tentang satu2 benda... kita tahu dah cam mana nak buat.

Berkorban.. duit, masa bersenang, masa tidur. Itu wajiblah... sbb kita nak dapat lebih, mesti ada samthing yg kena korbankan. Tapi itulah... dah 4 tahun sy masuk kelas, sampai skrg masih lagi belajar. Dengan apa yg sy laburkan utk yuran kelas... dah pulang balik banyak dah. Alhamdulilah usaha & pengorbanan berbaloi.

Cam sy, sy bekerja.. so far sy lom ready lagi nak jadikan menjahit sebagai pendapatan utama. Sbb sy dok perati.. kalau di rumah, time anak2 ada... sy tak leh pegang pape pon. Asik nak menempel ajer bebudak 2 org tue... tunggu dorang besar sikit la aper pon. So dlm pada nak tunggu depa besaq sikit... cari ilmu dulu la, kasi mantap.

Tapi pendedahan kat internet nie mmg perlu, pasal semua org yg akses internet boleh kenal kita sape n apa yg kita buat... so nak kena mahir sikit la dlm IT, sy pon tak berapa pandai.. bolehlah takat blog2 nieh...

~cuma yg boleh orang kenal sy, pasal nota2 jahitan nie kot ~aikk ramai ker kenal? :p


Dalam internet, kita masing2 boleh jadi apa shj. Orang boleh terfikir betul ker nie atau penipu yg cuba nak menipu? So utk elak orang ada persepsi negatif terutama yg baru terdedah dengan perniagaan online.. kita kena bina 'nama' lah dulu. Bila org dah kenal... barulah orang percaya &
i'allah boleh berjaya.

0 comments: