Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Friday, October 21, 2011

Cara buang malware pada blog

Assalamualaikum...

Rasanya blog sy dah bebas daripada malware kot, sy nak tunjuk macam mana sy buat... tapi sy nie tahap sekolah pendok, tak mengaji bab2 IT nie.. jadinya semua main taram ikut dan. Kalau tanya mana satu yang sy guna untuk buang malware tue? Saya pon tatauuuuuuuu...

Bila view kita punya blog & akan appeared lah window yang kata blog kita kena malware tue kan & malware asal daripada mana... blog sy itudari daripada fizanwanpani.

1) Mula-mula kena sign in Webmaster Tools
Sign in macam sign in masuk dashboard blog. Webmaster tolls akan paparkan blog anda.. tapi dalam kes sy, sy ada beberapa blog... tapi blog yang effected tak disenaraikan, maknanya blog tersebut tiada verification lagi.

2) Kena buat verification blog dulu. Klik add blog pada icon 'add a site' dan type kan link blog tersebut.

~ sy terlupa nak print screen masa nak add site untuk blog azimaDIYshop nie, tapi sebagai nak tunjuk contoh, sy cuba add site untuk blog sy yang lain iaitu http://kelasmaxi.blogspot.com.



Lepas buat step yang dinyatakan tue, tekan verify.

Tapiiiiiiii... bila nak verify blog nie sy tak lepas-lepas, sy tak faham sebenarnya arahan tue.



3) Sy cuba verify blog guna alternate method



Klik pada alternate method & baca arahan.... kena copy & paste pada head html blog.



Sign in blog, masuk design & klik edit html

BERSAMBUNG..

0 comments: