Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Tuesday, October 25, 2011

Cara buang malware pada blog~ part 2

Assalamualaikum...

Ok, sambung daripada part 1 tue : http://azimadiyshop.blogspot.com/2011/10/cara-buang-malware-pada-blog.html

Sebelum kita nak diagnose apa penyakit kat blog, kita kena verify dulu blog kalau blog kita belum buat verification. Kita guna alternate method & pilih cara Add a meta tag to your site's home page

Bila dah copy meta tag tue, masuk ke dash bashboard : klik Design - klik Edit HTML - klik Expand Widget Templates

nak paste kat head tue kita tak tau kat mana head dia.
~ terutama bagi sy lah yang tak mengaji nie :p

Ok, tekan F3... akan keluar satu column Find bawah window & type perkataan head. Paste kan kod meta taq tue kemudian klik Preview. Kalau stepnya betul, blog kita tue akan ada dalam Webmaster tools.

Ok dah selesai bab verification.

Sekarang kita nak diagnose apa penyakit & kat mana sakit tue ada...

Bila kita masuk Webmaster Tools tue.. dah appeared macam nie, boleh klik More Details



1) atau pun boleh klik link blog dalam Webmaster tools - klik Diagnostics kemudian - klik pada Malware



2) Bila klik details akan tunjuk punca kepada malware


Dalam bulatan yang sy bulatkan tue, ada kod bla bla bla.. sy tak berapa faham sangat, ada perkataan img.... yang sy dok faham, mungkin ada image daripada blog fizanwanpani yang sy simpan dalam blog sy. Sy dok fikir-fikir tak ada, jadi sy fikir-fikir mungkin icon profile fizanwanpani ada dalam blog sy bila fizan ada komen dalam blog sy dulu-dulu.

3) Tue sebab sy delete semua comment oleh fizanwanpani (sorri mate, aku delete semua komen hang, sori.. sori)



Bila sy preview balik Wabmaster tools, still ada malware tue.

4) Sy baca dari blog org lain kata buang tick icon pada bloglist.. sy pun buang.



Kat blog list tue padam tick pada icon.

Bila sy preview balik Wabmaster tools, still ada malware tue. Tapi dah petang sy check blog dah ok.. mungkin take time sikit kot nak clear. Mungkin jugak lah.. tue pasal sy tak tahu mana ubat mana yang menyebabkan ia ok :p

0 comments: