Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Friday, August 26, 2011

raya & rumah tertutup?

Assalamualaikum...

Anak buah sy semalam dah telefon tanya acik nak pesan pape tak? Kot2 nak buat ketupat ker rendang ker? Memula sy dok pikiaq... mak dia (kakak sy) baru jer bersalin belah perut ituhari, tak payah la.
~ bersalin belah perut tue selalu orang-orang kampung guna, C-section lah maknanya..

Kakak sy pulak, masih tak boleh makan solid food, makan ikut straw jer sekarang nie, jadinya nak beria-ia masak... sy rasa tak valid. Tapi kemudian pesan jugak ayam tua 2 ekoq. Untuk buat lauk & kot-kot nanti nak buat bihun sup.

Macam tak berapa menjadi jer raya nie rasanya.. eloklah, sy pon tak nak 2.5 kg yang sy lupuskan sepanjang puasa nie wujud balik sepanjang raya nie :p Rasa lah jugak kecut sana sini.. tapi perut melayu nie masih tak makan saman.
~ debik-debik perut gendut.. buat malu jer :p

Kuih raya? Tahun nie sy tak buat apa satu pun... memandangkan tahun lepas sy buat & akhirnya dok berkulat ajer tak makan.. so no more experiment kuih raya keh. Sy oder 2 jenis.. sejenis dah habis makan, takpa.. takpa, beli memang untuk makan.

Dengar tak video Ostad Kazim kat youtube? Kelakar sungguh... dok tengah tekan kuih samprit, anak-anak & husband mintak nak makan, pi bagi kuih yang hangit. Yang elok simpan untuk raya. Kalau yang patah-patah tue boleh ampun lagi... ahahahah.

Masa arwah mak sy ada dulu, kalau malam-malam kami dok buat kuih raya.. macam nielah keadaan dia. Hat mana garing sikit & patah-patah.. habuan untuk makan, yang elok simpan untuk raya.



Macam nie lah lebih kurang rupa acuan dia.. kalau tekan kena kira berapa kali takuk yang ditekan. Kalau terlebih.. kuih membuak besar. Yang nie lah stok gelak masa buat kuih.. tambah lagi kalau buat biskut bentuk ulat, kejap-kejap kang membuak, kejap lagi pulak kecut.

Kat rumah sy apa satu tak sedia lagi.. day cutain yang nak ganti pon belum jahit lagi. Buat rumah tertutup boleh? Nggeeee... pi beraya rumah orang jer, rumah sendiri tertutup.

Sy lebih beria prepare makanan berat kalau ada yang nak datang rumah sy sebenarnya. Kuih-kuih tue, tak kejap perutt.....
~ debik-debik perut gendut.. kau memang selalu macam nie kan? :p



2 comments:

MamaLeeya said...

memang biasa kita masak kalo ada org datang...tp pas makan...masing2 cari kuih...segan plak kalo tak dak


selamat hari raya Zura....maaf zahir & batin..jika ada terkasar bahasa....terlebih bicara

azima said...

mama L...
kuih raya sy.. jajan daripada hamper & kerepek2 jah :p

selamat hari raya juga.. maaf zahir batin, biasalah rajin melawak... kekadang melalut, sama2 lah kita..