Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Monday, September 5, 2011

raya 2011

Assalamualaikum...

Ituhari sy tak sempat nak ucapkan Selamat Hari Raya, sy ingat sebelum balik sempat online lagi. Rupanya hari-hari last sebelum cuti sy kena jahit 11 helai baju lagi... punya ketaq lutut, takut tak dan.

Sy bertolak balik hari ahad lepas subuh, lewat sikit bertolak sebab sy dok kalut nak pack macam-macam... mesin jahit & mesin jahit tepi pun sy hangkut bawak balik jugak. Pasai masa sy balik kampung tue.. sy terhutang 6 helai baju untuk adik beradik sy, baju raya sy & baju raya Ishak. Tangan baju raya kekasih sy pon nak kena ganti balik... tailor tue pi buat tangan kemeja, orang rumah sy nie tak gemar tangan baju macam tue... bila tengok baju, aduhai habis mood beraya pakcik tue :p

Sy sampai rumah abang sy & ambil kakak sy... tapi sebelum balik ke kampung, sambil borak-borak, sy sempat potong 5 helai baju lagi, kainnya nasib baik dah siap jahit. Malam-malam sebelum raya, orang lain dok buat persiapan.. sy menjahit lagi. Kebetulan kami tak plan pon nak masak ketupat & kemas rumah bagai. Lemang sy beli, rendang sy masak & rumah belengging macam tue jer, langsir pon tak pasang.

Malam sebelum raya, sy jahit baju sy & Ishak pulak. Masa nie baru perasan banyak benda sy terlupa bawa balik, getah pinggang, cangkuk baju & kain gam lembut. Jadinya baju aci cukup syarat boleh pakai jer lah.. darurat sungguh :p Tapi boleh la.. sedondon lah jugak kami pagi raya tue... anak-anak sy nak poket baju melayu pon sy tak buat. Last-last depa selit sampul duit raya kat kopiah hahahahaa.

Sy kata kat depa... sy takkan buat poket baju melayu, sebab buat penat sy jer, depa nie pakai baju melayu, setahun sekali & masa pagi raya jer. Kalau nak isi duit raya, nanti tahun depan sy bagi handbag sy jer... wiiiiii hand beg mak lah yang penuh, bijak.. bijak.

Hari raya di kamung sekarang dah tak berapa meriah. Mungkin sebab rumah arwah mak tue, bebudak dah tak datang beraya pasal depa tahu rumah tue dah tak ada orang duduk. Tambah pulak mak-mak budak selalunya akan beraya pada hari kedua & ketiga... so hari raya pertama, kami sempat buat tahi mata LOL.

Malam raya tue kami buat kenduri asam pedas ikan sepat kat rumah kaka sy. Kebetulan pulak masing-masing dah lapaq nasik, terbalik lah peruk nasik ngggeeee. Hari raya kedua baru jalan rumah mak-mak sedara sy.

Hari raya ketiga, sy dah gerak balik Klang. Sampai rumah baru start mengemas rumah pulak. Petang baru pi beraya rumah MIL & beraya rumah sedara-sedara orang rumah sy. Beraya sampai lah hari sabtu.. keluar siang balik beraya malam. Punya beraya, makan kuih & air gas... sampai sy rasa mabuk kuih dah. Hai bertambah balik lah berat badan... raya nie, sy pi kutip balik 2 kilo kauu.

Pic raya mana? Hp sy terlupa bawak.. KIV yer.

0 comments: