Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Thursday, August 12, 2010

'ada polis!'

Assalamualaikum...

Ituhari, masa sebelum puasa.. ada sorang perempuan tue, kata time puasa nie sahur tanak makan nasik, nak sahur susu + nestum + kurma aja, nak bagi kurus sket.. bersungguh2 & bajet cam tobat tanak sentuh nasik time sahur.

Tapi belum posa lagi dah angkat bendera merah dulu.. :p

Dengaq orang lain cerita... sahur tak lalu nak makan etc etc. Tapi sorang perempuan tue laju jugak suap nasik... kes nak meneman org sahur ajer kekdahnya! Sahur pagi tadi makan nasik + sup ayam dan tambah nasik makan ngan belen kari ikan semalam plak. Aduhduhduhhh... lawan dengan cili padi + kicap jer tuh!

Memang susah jadi sorang perempuan dlm rumah nie, apa benda tak habis.. sorang perempuan tuelah nak kena habiskan. Mangsa keadaan nnggeeee..

Status sy sekarang menyiapkan baju & tudung kakak2 sy. Sy ingat nak pos dulu bagi kat depa sebelum raya... kot2 nanti ada yg tak kena, sempat sy betulkan balik. Time2 posa nie, memang banyak idea yg timbul... tapi orang rumah balik tarawih pon dah kul 10.

Anak2 sy nie.. bukan boleh sy masuk bilik jahit. Nanti dua orang nangoi tue, sure ikut & cuit sana sini. Yang besar ambil pembaris buat pedang & yg kecik dok bukak kampoi benang. Kekadang mai angin sy.. sy tutup lampu & keluaq & tgk tv. Hampa dok la dalam bilik tue, tak boleh org buat kerja sket.. depa pon sibuk gak buat kerja, geram tau.

Puasa tahun nie, puasa pertama utk Idris. Kelmarin, sentap jugak dia bila tak leh ngemping..
~ ngemping nie bahasa jawa.. spelling sy tak pasti tapi maksudnya budak yg selalu nak hisap botol susu/susu badan..

.. cuma sy katakan pada dia, puasa sampai abang larat takat mana ajer. Kalau tak larat, mintak susu kat cikgu. Petang smlm, bukan main excited sy tanya, nak tau dia puasa sampai kul berapa. OOiicc... rupanya cikgu pon suruh depa nie puasa, puasa setengah hari ja.. tengah hari dah bagi makan.

Ishak... still lagi ngan peel dia suh bawa naik moto jalan2 sebelum gi sekolah. Smlm, dek kerana hujan sket2... abah dia belikan gula2 & suh kongsi ngan kawan2. So, sekejap ajer pusing2 naik moto. Tapi hari nie, awal2 lagi dia mintak naik motor & jajan. Seee.. dia nie bukan boleh mula. Nanti, mintak hari-hari..

Ada satu petang tue, singgah 99 & beli aiskrim hat saiz kecik tue.. mini apa nama tatau. So, tiap2 hari dia mintak aiskrim tue. Asal sampai kat satu U-turn tue, dia dah tau.. kejap lagi ada 99 & dia dah start mintak aiskrim.
~ aiii kopak la ahkakk, dah la satu rm 7++ kali dengan hari2.. huhhhuhhu.

Lepas tue... yang boleh dia lupa mintak aiskrim nie, bila sy kata... 'ada polis!' tiap kali sampai kat U-turn tue. Si Ishak nie, kalau kata ada polis, automatik dia akan behave, duduk diam2 & pejam mata.. takut kat polis.
~ kehkehkehhh.. dia ingat dia cerdik, ahkak lagi cerdikk.

So, last2 dia terlupa dah mintak aiskrim.. kalau dia mintak pon sy guna tektik yg sama.

Pagi tadi, sy belikan dia jajan & sebungkus lagi utk abang dia petang nanti. Tapi, dek kerana sy baru tahu sy bercuti lagi.. makanya jajan yg sy simpan dlm handbag tue, harus jadi bekalan sy jap lagi!

Hohohoohooooo.... lambat sungguh pukul 1 :p

~ sempat jahit satu helai tudung, syria tapi cutting ariani.. tapi sy pakai tanpa inner (panjang betul nak cerita dalam ayat :p) & sy makin suka pakai tudung nie.. senang pakai & nak jaga. Dan 1st time jugak try twin needle...

2 comments:

Azurina Indah said...

Tudung yg jaet ngan twin needle mmg kemas, sj nk share cr sy jaet, sy ketatkan sket benang atas, pastu saiz mata jahitan takmo pilih yg haluih, pilih yg kasaq sket..

first time jaet, x adjust pape, benang agak longgar dan boleh ditarik atas kain, mungkin sebab kain memeri ke hape ntah..

azima said...

che rina...

oic, lagu tue rupanya.. jahitan rasa ok dah.. cumaaa...

kan dia twin needle... antara jahitan 1 dan jahitan 2, jadi melembung.. bila alih kotbelah dalam, jahitan zig zag tue tak rata cantik.. tapi bila iron kemas2, leh setel masalah tue...