Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Tuesday, January 5, 2010

Korset...

Assalamualaikum & salam sejahtera..
Apa kabar hari nie? Sy.. kabar berat tulang, thehehe. Korset yg dah bergunting tue sy dok peram lagi.. tengok nanti kot2 leh berganda jadi dua ker kan.. syok gak!

Ituhari sy diet lah kontrol makan sikit.. sbb penanda dah cecah had limit. Sy bukan jenis yg asik2 dok ukur/ asik2 timbang. Sy ada had limit piawai yg sy pakai, kalau dah melecet kat memana tue.. itulah penanda sy. Thhehhe.. nak kena la buat sesuatu.

Masa kak ain ambil ukuran, sy baru lepas makan.. tak ker saspen! Aduiii... ada yang tak cukup tali tape nie karang. Redho ajer lah. Tup2, pinggang 29"... aikkk biar betul! Ahkak tak ngelat ekk, tak kuasa nak tahan napas sampai biru2 muka okeyy!

Ngeee.. bagi umur baya makcik2 yang dah melahirkan 2 orang anak, dan satu suami.. berpinggang 29" tue oklah. Nak kecikkan lagi kang patah pinggang kalau kena dukung anak. Ada spare tyre selapis tue.. sedang2 elok lah tue, buat stok geli2 muahahahhaaa.. ~mamfuss lepas nie ada orang delete bookmark azimaDIYshop.. melawak 18SX!

Kalau tanya saya... cam mana nak buat korset, jawapan dia memang mudah sangat! Kalau sape yg nak serius.. boleh buat ibu duit!! See... mata sy dah nampak RM RM ajer bila kak ain explain cara jait nak buat lagu mana. Dan kos utk buat pon... murah ler sesangat.

Sy punya saiz, kalau pepandai bajet kain.. 1m dapat 2 korset. Tulang & zip, lom cecah RM 10... kalau tempah buat anggaran RM 50 ke atas & boleh up lagi ke ratus bergantung pada kain... okkkkk memasing nampak tak RM berterbangan?!!

Tapi... korset paling penting bab fitting & tulang. Tak fitting bebetul & tulang tak betul.. sure akan buat orang yang pakai tak selesa tambah2 lagi.. bendanya kena ketat ke badan.

Sambung len kali lah... nak cerita pon tak syokk kalau tak der pic nak tunjuk, sy update WIP nanti..

4 comments:

Ana said...

salam sis..

Saya sgt berminat nk belajar buat korset n tudung DIY.. If nk belajar this mth, possible x? ade kekosongan lagi?

Regards,
Ana

rimbun said...

salam azima.. suka visit ur blog. my sister dulu2 masa belajar ada jugak buat korset niii. tp mmg kena ukur betul2 ler kan...

azima said...

che rimbun..
waalaikum salam & tq sudi jejak. ya korset mmg renyah nak kena fitting bagai..

azima said...

che ana..
utk kelas tudung DIY.. boleh pilih tarikh kat entry kelas jahitan...

tgk sebelah kanan blog. ada link utk kelas jahitan tudung, baju & kain.. klik sana & pilih tarikh..

utk kelas korset tue, bulan jan nie tak sempat dah nak kumpul orang utk buat 1 kelas... min kelas biar dlm 5-8 orang. kalau ada permintaan, tgk bulan feb ker cam mana..