Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Wednesday, February 1, 2012

.. nama yang catchy

Assalamualaikum...

Kerja-kerja menjahit sy sekarang alih ke pagi pulak... ada masa-masanya sy larat utntuk stay up, tapi ada masa-masa yang 'liat' sy kalih ke pagi. Sebab bila niat nak menjahit, tapi tengok muka anak-anak duk tidoq tue bessssst jer, jadi kita terjoin sekali :p

Tengah dok potong kain tempahan borong nie, depa punya design nie bubuh nama bagai... maira, qalisha, maisara lah.. (contoh tembak-tembak saja). Tetiba sy terpikir pasai apa baju-baju aku tak dak nama pon? :P

Ituhari sy bubuh gak nama zahra kat baju merah + hitam hat bertingkat-tingkat tue, tapi ada yang panggil baju bertingkat-tingkat atau berlapih-lapih. Kekadang depa sebut nama, sy nak jugak tanya... hat yang bertingkat-tingkat tue kan?

Sebab sy dok andai, semua orang seperti sy.. susah ingat nama orang :p

Tapi sy rasa macam menyusahkan orang saja kalau bubuh nama... kita macam dok suruh orang ingat nama sekian-sekian untuk baju sekian-sekian. Banyak hal-hal yang penting lagi harus diingat... kalau andaikan otak itu komputer, kiranya macam buat semak ajer space yg ada tue dok simpan benda-benda tak penting nie..... bajuuuuu jer pon.

Itu baru nama baju, nanti dengan tudung, selendang, beg, kasut... LOBAM nak ingat LOL

Tapi kalau bubuh nama yang catchy pun menarik... maknanya kita sebut nama memang related ngan budaya melayu sendiri, ok kot..

Kalau (nie cerita kalau lah) sy nak bubuh nama.. sy bubuh nama yang very the kampung one & very the utara one... hagak-hagak valid tak? Ngggeeeee....

Baju Jah misalnya very the bling-bling one, maybe kurung dan sesuai dipakai kalau ke berhari raya khususnya ke rumah mak mertua, sesuai dengan taqline curlasstt kau jah!

Hikhik..

Baju Kiah misalnya blouse dangan tangan yang kembang sedikit.. lebih casual untuk dipakai untuk agenda santai. Tanan yang kebang tue dambil ilham daripada mangkuk antena.. lebih kembang mangkuk, lebih clear dan lebih kawasan liputan... sesuai dengan tagline kiah, jage-jage adeee yang merati.

Jadinya, every single patern, sy bubuh nama dan sy bubuh penerangannya sekali.. so nanti bila sebut nama, boleh ingat detail baju sekian-sekian. Nama seperti Markonah, Maimun (datin maimun, hakhakhak) Tetijah...semua meningkat naik.

Jangan marah orang yang diatas... ini contoh sahaja, ampunn!

((... tapi banyak sangat ker patern baju kau Temah?))
~ ada suara negatif dari hati... dengki lah tue, lalallaaa.. :p

Tapi tak salah kan jadi yang berbeza, fikir luar daripada kotak :p
~ kotaaakk lah sangattt.. kikikik








0 comments: