Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Thursday, February 2, 2012

comfort zone yang boleh 'membunuh'

Assalamualaikum...

Kekadang comfort zone tue bahaya, ia boleh 'membunuh' dalam kita tak sedar. Bagi sy yang tak berapa berani ambil risiko nie kerap kali kalah dengan niat ingin keluar daripada comfort zone.

Sy selalu pertimbangkan.. kalau sy keluar, mungkin sy menjadi lebih baik dari sekarang dan tak mustahil juga jadi lagi teruk... itu yang buat sy sangapp dok tunggu. Sebab dok risau yang lagi teruk itu.

Tapi bila pandang pada sekeliling.. orang yang berani ambil risiko tue succeed, dah mula semangat balik. Tapi bila dok timbang tara lagi... itu mungkin dia, tapi mungkin tidak aku... jadi dok tunggu lagi.

Akhirnya, mengeluh sebab hari-hari berhadapan rutin yang sama = bosan. Lalu jadi demotivated, kerja lebih pun nak buat apa? Samaaaaa ja.

Bila sy decide bersara awal nie (perkataan bersara nie valid ker dengan pekerja swasta macam sy nie, buat letih ajer cakap bersara, kau bukan dapat pencen pun :p bersara = dapat pencen baru sedap sikit buat halwa telinga LOL)

... sy decide & sy mention kat partner sy, jangan tolong sy langsaikan semua installment yg sy tanggung selama ini. Biar sy cari ganti balik sejumlah wang itu sbb ia akan jadi satu motivasi sy untuk sy bekerja, push jugak bagi boleh.. pasal every month kena bayar.

Tolong jangan adakan comfort zone, takut-takut nanti bila dah ada yang take over, alih-alih kita tak buat apa.. buat taik mata n ternak lemak ajer karang : p Lemak aper? Lemak ayam!

Last-last apa tak jadi, dok balik asal...








4 comments:

Suzie said...

Saya macam tu juga dulu...tapi bila fikir anak2 saya bersara.hehehe saya vss.tapi sekrang rasa lega sebab byk yang saya jimat....

Mila@Rimbun said...

even kalau yg bekerja ni pun kekadang dok dlm comfort zone jugak, akhir tahun baru gelabah cari point utk KPI hahaha...

azima said...

suzie... itulah hikmahnya yer, lagi jimat jika bersara... compare kalau hantara ank ke day care, sorang pun dah beratus2

azima said...

che mila..

beru kelam kabut yer, hehhehhe confort zone lah katakan... rilek ajer, last2 baru perasan dah hujung tahun :)