Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Friday, July 22, 2011

Nak cari makan lagu mana?

Assalamualaikum...

Selasa lepas, pi upah baju melayu orang rumah sy. Orang rumah sy nie, baju melayu dia nak yang jenis raihan, takmau yang pesyen macam biasa dok jual tuh. Sy memula plan nak buat baju melayu johor guna kain lycra bagi sedondon habih semua pon dia tanak :(

.....jadi memang nak kena tempah lah. 2 tahun lepas sy buat baju kat dia, tahun nie tak buat.. sibuk sikit :p

Kali terakhir rasanya harga RM 110.00 lagi sepasang, la nie dah jadi RM 140.00 dah.. kalau pada kami yang marhaen nie :p mahal lah.. tapi wat do do, pakai untuk 2 tahun. Baju anak-anak, pepandai sy lah buat bagi kelim jahitan lebar sikit atau beli kain bagi lebih sikit.. habuan nak buat seluar lain kalau ada yang singkat sangat. Sekali lagi..... marhaen!

Gamak ajer pakai untuk 2 tahun, pasal pakai pagi raya ajer... tengah hari dah lucut buang.
~ buang? Anak sy, Ishak tak faham perkataan buang nie. Sy suruh buang tahi mata.. dia calit mata & buat aksi campak.... aduhduhduhh habis lah, tak terwarislah ciri-ciri keutaraan macam nie!

Tiap kali masuk kedai jahit nie, sy jadi tersanjung... menengokkan hujung kolar kemeja pon dah buat sy jatuh rahang. Bucu kolar kemeja dia sharp & kemas betul. Mata sy dok kerling liap-liap kat baju hat yang dia jahit tue dengan rasa nak nangis!

... tukang jahit nie cha ya nun alif, memang tak dapat nak nolong :p

Sy dok pikiaq-pikiaq... kalau nak kaya cepat, baik jadi tukang jahit lelaki lah. Satu pasang baju dah boleh up sampai ratus nngggeee

.. tapi kesian jugak, nanti depa nak cari makan lagu mana? LOL

... teringat kat Cikgu Ishak, alaaa cikgu disiplin sekolah kiter masa kat sekolah. Dia cukup marah kalau murid-murid lelaki nie suka main-main & tak serius belajar.

Nak cari makan lagu mana?

Dia kata nanti dah kawen wife hampa balik tengok rumah berselerak, anak-anak nangis...

" ... sori yangg, abang tak sempat kemas.... anak cirit" Masa tue hampa mengasuh anak & pakai kain batik ketang ke dada.
~ ketang ke dada tue berkemban lah maknanya..

Maknanya, lelaki jangan malas belajar.. kalau malas belajar, nak cari makan lagu mana? Nanti kena buli dengan orang perempuan. Kena duduk rumah jadi suri rumah, kena jaga anak sementara orang perempuan pi kerja cari duit. Nak ker?

Tapi la nie.. lelaki perempuan kena rajin belajar naaa... kecuali kalau born with silver spoon atau kau nak jadi artis :p


~ kalau nak cari girdle murah boleh try girdle brand nie, sy beli di carrefour subang, rm 19.90 sajork, selesa sangat...


~ hasil tuaian 2 hari lepas.. masammmm

Baju tuaian 2 hari lepas juga...



2 comments:

MamaLeeya said...

hajat di hati nk bljr buat baju melayu taun lepas..terbantut lagi...taun ni pun tk lepas..npk gaya kena tunggu pas raya....baju org rumah pun sy buat sndiri....heghang heghot pun....asal boleh pakai..nk upah..? marhaennn....:p

azima said...

che leeya...

tue lah kita no, herot herot pon teringin buat sendiri... org tengok, tengoklah... tapi kita hurut dada, tahan sebak... hadam perasaan tue sendiri.

herot herot nie lah yang mahal.. tak jual kat mana-mana.

& herot herot nie sekurang-kurang nya kita buat something dengan usaha sendiri, itu membuatkan kita rasa cukup & ada, daripada tak buat apa-apa..