Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Monday, September 6, 2010

~ wat to do.. nasib lah kau blog

Assalamualaikum...

Fakta penting to ingat & thing to do utk hari raya nie..
~ wat to do.. nasib lah kau blog, disinilah tempat meniaga, disinilah tempat membebel, & disinilah jugak tempat peringat benda2... almaklum pelupa, dah senja :p

-cuti 2 hari awal posa, cuti lagi start 1hb sept & sekarang masih berhari raya... raya berkembar? mungkin :p

-cuti dari 9hb- 19 hb... tahun nieraya balik Perak.

-tahun nie tak buat open house.. tapi rumah sentiasa terbuka. nak datang rumah calling2.. sy bleh masak.

-baju raya anak2.. hari nie dah hantar jahit lubang butang, sampin belum pekecik pinggang... hai ramping sungguh anak2 ku, wat to doooo baka jenis kerempeng masa muda, lepas kawin.. membuak :p

- baju raya abah anak.. lunch hour nanti kena sembat part penutup butang yg suka terbukak tue. seluar lom jahit yg tetas jahitan kat bon*ot tue...
~laling.. lain kali pelan2 & manja2 lah time nak mencangkung duduk.. hihiihihi habis tetas.

- baju raya mak anak... manik lagi sebelah tangan, fossil de amour katanya.. standard kena bercinta & peram lama2 baru jadi fossil :p

- langsir raya... sliding door dah siap, cuma nak tukar railing day curtain jadi satu lapis... kes tersilap beli road lah nie. Night curtain tahun nie.. eyelet, tapi kes mengaji tak der tuan, eyelet itu tak balance.. satu hujung ke utara, satu hujung ke selatan. Belasahhh... aper ader hal, fesyen katanya :p

-langsir dapur.. ingat nak tukar blind tue, jahit langsir simple dah la. Cicak selalu tabur baja & melekat kat blind itu.. euuwww! Balik raya nanti sempat lagi kot...

-cover kerusi makan.. kain dah beli, jahit lepas raya nie lah kot. Dua2 side boleh pakai.. satu cream, satu biru.. jimat space utk simpan katanya :p

- kuih raya.. 5 jenis buat sendiri. Rupa ada yg out.. rasa ada yang ke laut manis. Manih melecaih i biskut nestum tue, dah la letak ghee.. muak & menyenyeh nak habis. Tapi ada gak yg ok... tapi dah berkurang, kes raya banyak sangat, bawak bekal ke officee..
~ oppsss terbocor rahsia!

- sarung kusyen.. pakai hat lama. cover sofa.. cover dah siap, cuma nak tutup dengan fibre & sembat cover belakang... yang nie pon bleh buat lepas raya.

~ sape yg ada sofa cam gini & adahajat nak DIY slip cover sendiri, kena buat treatment kat sofa dulu.




~beli fibre & jahit sembat bodo2 utk cover part lubang pada armrest tue.. nie nak bagi slip cover tue terletak elok & tak der lampak berlekuk2..


~ dah siap sembat cam nie, baru sarungkan slip cover.. baru nampak gebu. Boleh lah panjangkan setahun dua lagi jangka hayat sofa. Dan utk kusyen duduk & sandar.. tips nak jaga tanak benyek span tue, 1st sekali jangan lenjan sangat buat tido malam.. setakat nap di siang hari tue bleh la. Dan kalau ada sarung kusyen yg lain (sofa sy ada DIY 3 persalinansarung kusyen) dan sy akan pakaikan ketiga-tiga lapis sarung tue pada kusyen.. nie utk bagi kejap kusyen tue & tak benyek.



-dinding raya.. ruang tamu dah siap, warna lime yellow. Idris yang pilih.. sib baik dia pilih, kalau sy pilih sy nak cari kaler yg buruk, kuning muntah kucing misalnya (eeuwwww!) Bilik anak2 blom siap.. KIV pon takpa kot sampai ada mood balik.

-halaman raya.. dah siap susun sikit2, dah pesan kat bangla atas tolong siram pokok masa cuti. nanti buat makan2 & panggil depa lah..

-kalau rajin, nak buat tutup balang kuih, gentel2 riben buat folded roses jer kot. Tapi cam kena buat gak jer.. nanti org tengok kata semberono plak ekk, pasal tutupnya besi cam ada karat2 sket.

pe lagi eekk..

3 comments:

Mila@Rimbun said...

segala raya dah ada.. yg tinggal duit raya.. dah tukau ke blum... kang harus bg sehengget, terpaksa bg saploh hengget plak.. kes takde duit kecik kikiki

Sellynna said...

pergh kak.. ni dah cam tak cukup tangan ni.. ada yg kena buat keje guna kaki haha..

tabek la dgn akak.. kalu saya.. baru jahit baju famili dah pengsan berjam2..

azima said...

che rimbun..
duit raya org rumah dah setelkan.. kalau lepas ray sy buat sale, maknanya.. sy tersilap bagi rm 10 lah tue kat budak2.. hihihi

che sellynna.. kaki & fengsan.. kehkehkeh. fengsan.. bangun & fengsan lagi bergilir-gilir :p