Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Sunday, November 11, 2012

... perca perci.

Assalamualaikum...

Lega rasanya bila kemas kain perca perci yang sy dok perosok bawah meja gunting kain tue. Dah kelaih2 mana yang besar sikit masukkan satu beg & yang mana kecik tue sy buang. Yang mana plain lain beg, yang mana printed lain beg. Lapang lah nampaknya..

Sy memang tunggu2 sangat masa senggang macam nie nak mengemas. Kalau tak ada masa senggang, waktu mengemas sy hanya bila sy cari barang & tak jumpa... harus bongkah semua & kemas balik. Dan, waktu kalau orang nak mai upah baju ker apa yang nak kena masuk dalam bilik jahit tue.... seeee betuah sangat kan? LOL

Malam nie lepas lipat2 baju, tengok seluar pendek Ilyas...dah terpikiaq nak cuba jahit seluar pendek dia lah pulak.




.... sy suka kalau tengok benda-benda yang handmade macam nie. Benda-benda yang buat sendiri... bila kita sentuh & kira rasa tacinggg sangat, nampak cantik walau sebenarnya tak cantik dan tak seberapa. 

Masa arwah mak sy masih sihat dulu, antara benda yang dia jahit sendiri macam kelambu, sarung bantal, seprah, lapik tilam & langsir. Ingat lagi dulu2, mak sy beli kain rejek dari kilang... kami panggil kain tue kain tombot, dia jahit buat selimut & kelambu. Jahit colan calin ajer pun... dia bukan pandai menjahit sangat, tapi dia pandai2 sendiri ajer...

Barut yang anak sy pakai, warisan dari air tangan opah dia... kami adik beradik gilir-gilir kalau ada adik beradik yang nak bersalin. Bila penang nak pakaikan anak barut...tacing lah sekejap kannn :p

... apa yang lagi tacing, masa Idris lahir... arwah mak sy dah sakit tenat, jadinya tak ada sorang pun anak sy merasa opah dukung, kesian kat depa.... arwah mak sy memang sangat sangat sangat suka dengan baby, kalau kakak2 sy bersalin... memang dia uruskan A-Z. 

Kat rumah sy, macam dalam pic yang sy tunjuk banjir tue... pangkin tue kami panggil Wad 19, pasal kalau kakak bersalin balik duduk dengan mak & baring kat situ, pasal situ lantai kayu. Wad 19 pasal di hospital taiping, wad 19 tue sebenarnya wad bersalin (wad 19 atau 18... sy tetiba rasa tak pasti). 

Kalau orang tanya berpantang kat mana? tak balik kampung & suruh mak jaga kaaa?....  tacinggg jugak lah kann.



... Ilyas sekarang, kalau berdua dengan dia suka sembang... opah suka macam tue, suka macam nie, kalau lepas bagi mandi opah suka angkat baby & cakap ketih ketih ketih... dia suruh regangkan kaki bagi air menitik.... kalau bagi pakai baju, opah suka lunjurkan kaki & bagi pakai baju atas kaki.... sweet sangat kalau diingat-ingat :) :)

0 comments: