Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Thursday, August 9, 2012

... cerita rezeki yang hangus

Assalamualaikum...

Ada satu hari tue, sy dok ingat nak buat ikan keli bakar, anak2 sy suka makan ikan keli bakar. Lepas siap masak semua, dan bubuh garam kunyit ikan keli, dok rehat2 lah depan tv. Bila dah dekat pukul 7 tue, sedang elok dah rasanya... pi lah bukak api & bubuh semanggang atas dapur gas & sambung baring lagi depan tv.

Tengok cerita jejak rasul, cerita nie kan sejak masa sekolah dulu, kiranya menimbau nostalgia gitu....

... dulu2 balik sekolah pagi, dalam pukul  1 lebih kot, sy balik dari sekolah kayuh basikal ja. Tengah2 panas & bulan posa pulak.... memang meletihkan. Jadi bila sampai di rumah, bukak kipas, bukak tv... baring terlentang depan tv. Duk terlentang kat situ lah dari balik sekolah tue sampaiii ke petang.

Sy masih ingat lagi macam mana arwah mak sy berletiaq.....  :) haaa duk bertapa lah depan tv tue, posa tapi sembahyang apa pun tak. Itulah zaman jahiliah kami masa kecik dulu :p :p posa tapi liat sembahyang. Punya dok tengok tv, sampai apa rancangan tv untuk hari tue, semua kami hapai... leka sungguh.

Bila hsbn sy bukak pintu, dapur di rumah sy kat kawasan washing area, jadi dapur di luar... bila dia bukak pintu dapur baru perasan kat ikan keli yang hangus nie. Laaaaa... sayangnya, apa lauk nak masa bukak posa nanti? Ralat sungguh...

... bukak peti sejuk, ada lagi balance ikan keli. Cepat2 cuci & bubuh garam kunyit, sy ingat nak goreng. Dalam hati dok kata, takpa anak2... mak tau apa nak buat. Bukak posa nanti makan kuih2 dulu... sementara mak nak goreng ikan, sempatlah. Bila dah lambat tue, bukak lah api besar2.... sambil dok makan bukak posa nie dah terleka sekali lagi.... hangus jugak lagi ikan keli gorenggggg!

Sekilo ikan keli hangus macam tue saja.... bila makan nasik, pakat cuit ikan sebelah yang ok, sebelah lagi pahit. Dan sy, sambil makan nasik, sambil berjurai-jurai ayaq mata.... ntah, rasa sedih & ralat.

Rasa sedih nya perasaan tue bila tak ada rezeki. Mungkin ada rezeki untuk hari tue, tapi dek kerana hati kita nie dok rasa kita nie bijak... langsung tak ada rezeki. Lupa yang Dia tue lagi maha berkuasa lagi maha mengetahui.

Kekadang untuk meneruskan hidup nie.. kita ada plan A, kalau plan A tak jadi... kita ada plan B. Jadi kita rasa lega & hurut dada.... tak payah risaulah, dah ada plan A & B, lega. Tapi kita lupa bahawa itu semua Dia yang menentukan, lupa untuk berserah kepada dia... dok rasa kita nie bijak sangat dah.

Jadi jangan jadi ralat bila Allah tak beri apa yang kita hendak... rasa sedih & terluka, sebab satu masa dulu kita pernah lupakan Dia. Itulah cerita rezeki yang hangus tadi :) hikmah bulan ramadhan nie... sy pegang satu, jangan simpan hasrat yang tinggi atas apa yangdibuat, tapi harapkan pada keredhaan Allah,  Dia yang lebih mengetahui.

Manisnya hikmah untuk ramadhan nie.... alhamdulillah.




Antara yang dijahit dalam minggu lepas.. i'allah minggu depan baru setelkan baju2 untuk anak2 dan item2 FOC untuk yang berkenaan. Item2 FOC nie memang selalu sy letak hujung2... kiranya ikut rezeki, kalau sempat jahit & kalau sihat, ada lah rezeki hampa, jadi depa nie kena rajin2 doa bagi sy sihat.... heheheheh.

0 comments: