Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Monday, August 13, 2012

.. baju yang ini kita masuk dalam akaun ambilan.

Assalamualaikum...

Ingat lagi masa sy tingkatan 5 dulu, belajar prinsip akaun dengan Cikgu Norshida, orang dia kecik-kecik ja, pakai tudung labuh.

Dia kata dalam akaun ada satu akaun ambilan. Contoh, ada buka kedai runcit.. kalau anak-anak ada ambil cekelat kat kedai tue, ini kena masuk dalam akaun ambilan. Kalau nak dikirakan, banyak jugak ambilan sy... kekekke tapi untuk sedapkan hati kita kira sedekah. LOL.

Sy suka prinsip akaun masa sekolah dulu.. pasai bila buat kena balance, bila buat kena balance,  satu sen pun tak boleh. Lepas tue masa exam dulu hat nie jer lah satu mata pelajaran rasanya yang boleh bawak masuk calculator.

Ada beberapa orang budak cina dalam kelas sy yang selalu dapat makah penuh, jeles sungguh rasa. Tapi dalam hati dok kata, takpa la hampa cina, makpak depa memang masa beranak dah tau kira duit :p :p

Tapi bila masuk alam pekerjaan, kena buat akaun... tak ker lupa habis apa yang belajar dulu. Serius sy beli buku prinsip akaun tingkatan 5 masa mula kerja dulu, ingatkan balik. Tapi kalau buat akaun nie kita bukan kena mengingat, apa debit apa kredit... kena fikir logik.

Ituhari masa sy kemas bawah meja potong kain sy, terjumpak balance kain nie. Dulu MIL sy buat baju kurung guna kain nie..


.. dok sangka kain nie dah habis. Buka tengok, rasanya dapat sehelai baju yang labuh. Jadinya sy ingat nak buat sehelai baju yang patern dia singkat depan, labuh di belakang... ada yang panggil patern baju dr muhaya. 


... baju yang ini kita masuk dalam akaun ambilan. 

Sy nak bubuh nama apa pun tak tau, pasai sy buat jenis dress & leher V yang labuh & semestinya ada unsur2 yang membolehkan 'senjata' dikeluarkan dengan mudah untuk nursing purpose, LOL.



... nursing neck. 

Kalau buat V neck sy dok ingat masa mula nak belajar buat V neck dulu, punya kejung rahang untuk bagi balance V nya tue... punya mengelak kalau orang suruh buat leher bentuk lain. Alhamdulillah boleh dah la nie,  kita tak tau kalau tak cuba.


Macam dalam prinsip akaun, hat atas tue walau kain balance2 ja, kita masuk akaun ambilan. Dan baju sepasang nie pun kita masuk dalam akaun ambilan k. Hat nie baru kiranya baju rasmi raya sy... :p 


Kami selalunya pakai kaler yang sama untuk 2 tahun... so tahun nie peach lagi. Pasai hsbn sy tak berapa suka pakai baju melayu sepasang untuk hari-hari biasa walaupun jumaat. Jadinya baju tak jejas sangat.. jadi carry forward 2 tahun, tak lah rasa membazir sangat. Tapi untuk sy & anak2... tak kot :p 
~ tak nampak pun kaler2 peach kan? untuk mempeachkan keadaan... nampaknya kena buat tudung peach lah sehelai... haduiiii ambilan lagi!

2 comments:

Kak Lia said...

ambil..jgn tk ambill.....smpi laaa ni..akaun akak tk pnah berbuat lagi...dh 2 kali pi kursus....tk snonohhh langsung

azima said...

sama lah, bukan buat akaun sangat punn...