Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Sunday, July 15, 2012

... makeover, nak buang sayang.. nak simpan semak perut.

Assalamualaikum....

Ituhari sy rasa cemuih sungguh menjahit, kemas-kemas rumah & jumpa langsir-langsir lama. Langsir masa mula-mula menjahit dulu, dah tak pakai tapi nak buang sayang... kalau simpan, kiranya boleh semak rumah & semak perut.

Maka nya dok pikir lah... apa aku nak buat dengan benda nie?

Pandang pada bantal-bantal yang ada kat rumah nie... batang bantal. Sy tak tak tau orang key ell panggil apa untuk sarung bantal yang asas, bukan sarung bantal yer, sarung bantal yang asas, yang cover paling asal tuh. Kami orang utara, bahasa saintifiknya panggil batang bantal :p

Batang bantal kat rumah nie memang kepam lag sikit hohohoho.. jadinya sy ingat langsir-langsir lama tue sy nak buat batang bantal untuk bantal-bantal yang ada nie. Segak lah sikit yang mana kepam tuh :p LOL

Langsir selalunya bidang 60 inci kan... so langsir yang mana ada tue, kita gunting buang bahagian yang ada pita langsir tue, lipat dua dan kita buat batang bantal. Jahit tepi kiri kanan dan jahit untuk cantumkan kiri dan kanan... masukkan bantal dan kita jahit terus bahagian yang terbukak tue. Akan jadi lah batang bantal macam nie...


~ langsir nie dulu RM 5 semeter, nak buang sayang.. tebal kain dia. So kita make over jahit batang bantal & sarung tilam. Gamak kalau terselak sarung bantal, nampak batang bantal macam nie kira ok sikit lah compare batang bantal yang asal... putih tapi tak berapa nak putih, al maklommm!

Oleh kerana kain langsir nie ada lagi... sy buat sarung untuk tilam pulak, hat nie orang utara tak bubuh nama saintifik batang tilam :p panggil sarung tilam saja lah kot nuhhh..

.... kita buat macam buat fitted cadar tue lah. BTW, boleh google banyak tutorial macam mana nak buat nie... kalau dalam youtube tue bersepah minah2 saleh dok ajaq, tapi basic yang sy buat, ambil langsir sliding door yang ada tue... kalau sliding door yang bidangnya 2 keping tue, dah boleh muat untuk 1 sarung tilam untuk katil kelamin.

Asasnya kena ukur panjang, lebar dan tebal tilam... dan kemudian jahit pada penjuru langsir tue secara menegak. Dan untuk kemaskan lagi, boleh jahit getah pada setiap penjuru.

Dan buat batang bantal & sarung tilam... balance lansir yang mana ada tue sy buat kain basah. Budak-budak kat rumah nie suka nak mintak mandi sekali... jadi keperluan untuk kain basah itu perlu hohoohohoho.



Ukur labuh dan lebar, lebar kain basah tue secukupnya untuk selisih pada kain basah. Sy jahit tepi keliling dan jahit velcro. Velcro nie kan dia sepasang... satu part yang gebu & satu lagi keras, dia lebih kurang sepasang macam jantan n betina gak... kehkehkehhh.



Jahit hat betina pada satu hujung, dan jahit velcro jantan pada hujung lagi satu... tapi satu jahit sebelah dalam, satu jahit sebelah luar...

~ model kain basah yang sy tangkap basah!

Lepas tue, selongkar-selongkar almari lagi jumpa bantal panjang budak-budak nie masa kecik. Bantal nie kan banyak dok jual, dalam dia fibre... jadi bila dah lama tue jadi kepam. Jangan buang bantal panjang tue... kalau kat rumah ada sofa macam nie, sumbat masuk dalam sarung sofa tue. Sofa kan kan kalau lama terutamanya sofa bahagian penyandar akan penyek & pendek, masukkan bantal-bantak nie ke dalam sarung sofa, jadi tegap & penuh la sikit sofa tuh.




... untuk day curtain nya pun sy make over. Sy lebih suka yang simple-simple sekarang... hat mengelambiaq...
~ mengelambiaq tue ape? hehhehe...

... mana yang mengelambiaq & manik rambu ramba hujung tue sy rasa menyusahkan & tak valid untuk sy. Sy suka yang simple & praktikal. Sy buat apa dengan day curtain nie, nanti dah siap pasang sy upload pic.

Akhir sekali, nie pic masa kawen dulu... langsir yang keliling tue sy buat cover keliling dinding sebenarnya. Dan langsir tue pun sy make over jugaa. Sy buat apa dengan langsir nie, nanti dah siap pasang sy upload pic.

2 comments:

Angah said...

haha gelambiaq,perkataan yang dah payah nak dgq,....semangt raya depa,...

azima said...

x la semangat sangat nak raya... semangat nak pecerah rumah ja, bagi clear sikit :p