Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Wednesday, January 9, 2013

.... cerita perca lagi (lagi)

 Assalamualaikum...

Cerita tentang perca lagi ya kita.... pic nie mugkin kalau ke fb sy, ada yg dah tengok, tapi takpa...kat sana cerita di sana, kat sini, blog...kita cerita versi blog.

Buat baju untuk Ishak & Ilyas pulak kali nie... dulu sy ingat production terhenti dah...nggeee rupanya ada lagi. Makanya baju budak2 nie kami dah bagi pada sedara2.

Jadi bila ada Ilyas nie... semua persiapan kena start dari zero. Tapi dek kerana Ilyas nie sy jaga di rumah, tak hantar nurseri macam abang2 dia dulu... makanya baju2 dia tak banyak sangat. Jadi sy ingat cecuba lah buat lah kot2 jadi. Bila dah jadi... si Ishak pun nak jugak, nak jugak baju yang sama dengan baby katanya.

Jadilah 2 helai nie...



Barang baby kan kecik2...jadinya sarung tangan & kaki selalu hilang, sy pan nak buat lama dah... tapi agak terlewat sikit nak cuba.


Sarung kaki sahaja sy buat... sebab si Ilyas tak pakai sarung tangan. Tapi dia punya hasil tak berapa terletak. Pun ada sebelah aja... sebelah lagi dah hilang, jadinya nanti2 nak try buat booties plak.

Masa pakai sarung kaki nie ituhari, mak hsbn sy tengok... dia kata, nasib baiklah kau nie boy Ilyas, kalau gegurl, ntah macam mana mak kau ropol2 kan kau... kehkehkehhh. Jangan tenggelam dek ropol dah yer nakkk... mak kau nie kan ruffle mania!

Baju yang dijahit sebelum2 nie..






... yang dua di bawah nie semi inner, kalau uniform kerja tangan pendek, boleh sarung semi inner nie... yang di pasaran blh nampak pangkal lengan kalau x hati2, kalau stoken lengan pulak akan melorot n melekap sangat... akalu pakai full inner, dah panas plak kannn. Jadi ini lah yang dapat sy pikir2kan.



Tetiba dalam banyak2 terselit makanan..sejak 2 menjak nie sy suka makan sayur nie, taktau nama tapi tgk pada wrapping plastic tulis sayur minyak. Sy kalau bagi resepi, maknanya resepi yang senang sangat lah tue n kalau spesis tekak n perut melayu macam sy, blh hadap sampai lincin.

Resepi ala kadar lah, memandangkan tadi baru nak bajet chef....chef lah sanagatt, tup2 lappy ter off sendirikkk, sentapp makk... jenuh nak type balik nakkk.

Sy tak suka goreng ayam n kemudian masak kali ke 2...banyak minyak katanya. Jadi lepas basuh ayam, masuk terus dalam kuali. Bagi air ayam kering n ayam jadi putih baru masukkan minyak sikit n goreng ayam bagi perang2 sikit.

Lepas tue baru masukkkan bahan tumis... mcm bawang gesar, bawang putih, tomato yang dicincang, halia kalau suka....naik bau bubuh lada hitam. kalau ada apa2 sos..sos tiram ka, sos lada hitam ka, minyak bijan ka...boleh letak.  

Dah nak angkat baru masukkan sayur minyak n goreng ala kadar bagi layu sikit... kalau nak pedas taboq pi lah cabai sikit, tapi sy tak bubuh...pasai nak bagi makan anak2. Nak pedas...sy standby cabai melaka sebijik dalam pinggan sy, suap nasik,suap lauk...gigit cabai sikit.

Jadilahh.....






4 comments:

Suzie said...

suka perplum merah tu ...lawa

azima said...

tq suzie :)

Noni said...

sayur tu tgk mengancam, walau pun chef kata besa-besa. Hehehe

azima said...

che noni, masak campak2 ajer..... jadilah :p