Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Friday, April 13, 2012

mai acik hang ajaq, macam mana nak kopek lokan

Assalamualaikum....

Betui lah orang kata, masa sihat nie kalau nak makan... makan pi lah apa pun, kalau dah sakit nanti bagi apaaaa pun, kalau dah tak lalu tue, tak lalu jugak.

Sy dulu-dulu, kalau time sakit pun sy lalu makan... hakhakahkkk, jenis pemakan.
~ pemakan tue kelihatannya macam pemangsa pulak... nampak apa saja, baham! LOL

Sebab sy biasa duduk jauh dengan family, jadi kalau sakit pun.. jangan mengada-ngada, kena makan jugak... bagi cepat sihat, dah terbiasa. Kalau tak lalu makan yang nie, otak pikiaq cari benda lain yang mana lalu makan.... bergeliga ajer otak :P

Mengandung hat nie, dia punya mengajaq... nie badan nie koi susut rasanya. Kalau pi klinik desa hat yang dulu, hat dulu punya klinik desa kat kawasan kampung, nurse pun boleh dok cam sorang-sorang. Kalau badan tak naik ka, hb dok merah memanjang kaa... depa punya beletiaq.

Tak makan ka katanya..... hat nie, nasib baik klinik desa hat ramai orang. Berat turun ka, hb merah memanjang ka, mengelat tak makan ubat ka... senang ja, nanti dia buat appointment ambik darah & merasa lah kau ke hulu ke hilir ambik darah memanjang :P

Nak cerita apa pun tatau...

.... dalam hp sy banyak pic yg sy tak bawak keluaq, mai kita tgk apa yang ada... ok sy nak tujuk cara macam mana nak kopek lokan :p

Dulu, arwah mak sy pernah cerita.. masa mak & abah muda-muda dulu, depa selalu pi sungai ambik daun nipah, cari lokan sekali.

Dia kata kalau jumpa lokan sebiji dua tue boleh ambil, kalau jumpa lokan bersusun elok dalam 5 biji tue jangan ambil... hat tue dah ada tuan, marah tuan dia nanti, dah kumpul elok-elok alih-alih ada orang lain pi kutip.

Tuan dia sapa? Dulu-dulukan hutan masih banyak binatang buas. Rimau laa... ada sekali tue, masa tue arwah mak sy tak tau, pi kutip... kawan dia rasa lain macam & tanya lah, mak kata tadi memang ada dia kutip kat satu tempat tue lokan duk susun elok, apa lagii... masing-masing cepat-cepatlah balik.
~ bahasa utara pekat sikit naaa... nie duk mengira hari nak balik kampung, itu yang bahasa koi nak ke utara lebih :P

Dulu, kalau mak atau kakak masak... kami, sy & kakak sy hat umuq tua setahun daripada sy tue, hanya tolong kacau saja, bila dah tua nie.. nak buat sendiri dah tak reti, tapi dia punya gambaran samar-samar tue ada :P

Ituhari sy ke pasar pandamaran, nampak orang meniaga kerang, lokan n kupang. Ingat nak beli kerang, makan bagi tambah darah... tapi bila nampak lokan, teringat kat arwah mak & pi beli lokan. Padahal, tak biasa seumuq hidup kopek lokan nie, balik rumah pelekoh sorang-sorang last-last boleh pun. Kiranya boleh harap jugak la ingatan gambaran yang sama-samar nie hohohoho.

Kot sama-sapa yang bakal dapat mak mertua yang jenis suka test skill bakal menantu... kot2 la hampa first time pi rumah mak mertua, mak mertua huluq lokan seplastik... suruh hampa masak.

Jangan risauuuuu... mai acik hang ajaq, macam mana nak kopek lokan dengan bergaya, kahkahaka. Ecehh... bajet macam tereee.



Hat nie lah namanya lokan... nak sama macam kerang, tapi lokan kulit lincin lah. Ada garis cantuman antara 2 cengkerang. Kalau kerang biasa, bila rebuih... dia akan terbukak sendiri. Kalau lokan kena kopek dulu naaaa... ambil isi dulu, baru masak.

Hat garis cantuman antara 2 cengkerang tue hampa kena kikih/ kikis sepanjang cengkerang tue dengan pisau.


Bila dah kikis baru nampak clear tang mana pemisah cengkerang tue, letak pisau & hentak pelan-pelan lokan tue ke lantai.


Kalau pisau betui-betui tengah cengkerang, dia kan masuk ke celah cengkerang & hampa cekah bagi terbukak. Masa cekah bukak nie, kena cekah dalam apa-apa bekas macam besan ker mangkuk, pasal air dalam lokan memang kena simpan & air nie akan buat kuah utk masak lokan nanti.... air nie lah yang bagi sedap weyyyy.
~ cekah dalam bahasa KL aper? cekah nie lebih kurang macam hampa cekah kulit durian lah... bila pisau dah masuk tengah buah durian, koyak bagi terbuka pangsa durian tue.


Bila dah terbukak, guna hujung pisau tarik isi lokan masuk dalam bekas.


Nie lokan yang dah terkumpul... sy beli 3 kg. Selalu dok makan, orang dah siap kopek... sy & orang rumah sy berjemaah kopek sama-sama, kiranya ambik skill lah nie :p Presentation agak kurang menarik, air dia kelabu-kelabu gitu, tapi memang mcm tue lah dia.


Nie yg sy dah masak, masak nie nama apa pun tak tau, tapi simple jaaa... tapi simple-simple pun sy kena call jugak talian hayat kat kampung... hahahhaha, selalu tau makan saja :P

Masak lokan nie dengan keledek dengan daun asin-asin/ pucuk manis... tumbuk bawang & cili padi sebijik, leburkan masuk dalam periuk sekali dengan lokan & air lokan & keledek potong2 masuk sekali. Rebus dulu keledek & isi lokan.. isi lokan nie liat, tue pasal kena rebus dulu.

Bila keledek dah empuk, masukkan daun asin-asin, tunggu sampai daun layu & dah boleh angkat. Tak perlu bubuh a npa-apa perasa, pasai air lokan tue dah masin & manis tue datang dari keledek. Kakak sy ituhari dia masak lokan dengan betik, boleh juga. Masak yg sama macam yang sy masak tapi kuah bubuh santan pun depa pernah masak... tapi sy rasa kosong macam nie lagi syok, terasa original manis rasa lokan tue.

Boleh luluih kot nuhh? Sy pun lebih suka masak yang simple-simple.. dan yang simple-simple tue lah yang lajak makan.... memang perut orang kampung betul, LOL.





4 comments:

Angah said...

tudi adepa,smanagat kupaih lokan...best la depa nak balik kampong...kampong hampa di mana?kami pun org kedah jugakkkk hehe

azima said...

angah, kami orang perak tp perak utara, semanggoi :P

Shopping Zone said...

Assalam =)

Jom kongsi & promosikan link anda di sini

http://shoppingzone-my.blogspot.com/

Sab 사브리 said...

kg km kt sg lokan
slm knai :)