Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Monday, March 19, 2012

Tips : Cara asah pisau mesin jahit tepi portable (valid utk brothers & singer) ~ try with ur own risk!

Assalamualaikum....

Ok, straight to the point, no belok-belok.


Kalau masa jahit tepi ada potongan kain (tepi) tak dipotong dengan habis ini mungkin satu petanda pisau mesin jahit tumpui... cara sy, sy cuba asah dulu. Boleh la extend dalam sebulan dua...


Ada dua pisau pada mesin jahit tepi (valid utk mesin jahit tepi portable brothers & singer sebab dua-dua mesin jahit tepi nie sy pernah pakai)

Pisau yang sy remark dengan no 1 tue sy pangggil pisau bawah ( yang nie kalau singer harga rm 15 kalau tak silap)

Pisau yang sy remark no 2 tue sy panggil pisau atas, yang nie pisau yang kita boleh tengok dia dok bergerak ke atas ke bawah dok patuk kain (potong kain :p dan yang nie kalau singer rm 50 kalau tak silap)

Yang dalam pic nie mesin jahit brothers, sy tak pasti harga pisau... pasai tak pernah ganti lagi.
~ asah sampai lobam LOL


Cari skru driver & unscrew kedua-dua pisau, kalau gamak takut tertukar ker screw tue snap pic macam nie... nanti kalau lufer, boleh semak balik.



Ambil batu asah & asah ikut kecondongan mata pisau... & kemudian screw balik. Kalau misal kata, takut salah pasang pisau... kot-kot lah boleh meletop ker aper kannnnn.... (:P) pusing dengan tangan dulu, tengok dia potong kain elok baru tekan pedal & kemudian memecut dengan gaya bebas!


6 comments:

wani said...

aslm..hmm menarik jugak.,tk terpikiaq kata nak asah mat apisau jahit tepi lagu tu..tkpa nanti kami nak try jugakla...

nanie said...

terima kasih. ingat nak beli mesin baru dah... tapi dah asah macam tu... tak jadi... ilepu

azima said...

wani n nani.. cuba dulu k

QmieCreative said...

Blh upload sekali lg gmbr tak nmpk..

azima said...

nanti ada masa sy upload balik

Nain Azrol said...

tenkiuss 😄