Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..

~ Akaun masih aktif, sy masih jual nota.... cuma lama x login blog... lupa password! LOL

~ Jika x dapat view pic tutorial.. sila ke fb sy Azura Jaafar Tailor Lycra



Thursday, August 13, 2009

Jangan Jadi Burung Sejuk!!

~~~ iklan sat : Mana yg nak beli nota, scroll ke bawah k.. cari entry sale nota jahitan.

Semanjak dua menjak sejak statistik yg meninggal disebabkan N1H1 nie.. serasa sedih plak hati ini :P. Buat apa pun serasa cam serba tak kena n last2 sy jadi burung sejuk. Ya, burung sejuk... rasa tanak buat pape, nak bergerak pon malas.. ditambah lagi dengan rasa sakit2 badan kesan dari hentakan eksiden dan letih kemas rumah lama n sikit2 keje mengecat..

2 hari lepas kereta sy di sauk dari belakang.. mujur juga kereta sy yg no 2.. so kesan berdentum tue tak la kebaboom sangat.. tapi sampai sekarang masih lg terasa sakit leher n badan semua. Wira sauk iswara sedan, iswara sedan sauk kereta sy plak. Yang teruk n kesiannya iswara sedan.. rongak depan belakang.. sempat jugak la sy tgk bro tue sepak kete dia.. n sy kasihankan dia. Dan sy? Syukurr alhamdulillah.. berdentum kuat, tapi bila sampai polis traffic, belek punya belek hanya kesan2 calar.

Terima kasih ya Allah! Mungkin allah nak tunjuk pada sy.. bagaimana pencaturan daripada Dia sentiasa hebat. Dan semenjak dua menjak nie mungkin sy lalai, sy leka.. leka dengan urusan2 sy, leka dengan masa senang sy. Alhamdulillah.. atas balasan CASH nie.

Statistik N1H1 makin meningkat kan? Setakat hari nie dah 51 kematian. Pandang pada wajah anak2, apalah nasib mereka? ~Speechless!

Tapi sampai bila sy nak sedih? Nak merenung pada angka2 kematian tue? Mereka yg mati itu sudah sampai ajal... dan sampai tiba masa spt dalam 'perjanjian' dan N1H1 tue hanya satu penyebab.. dan mereka terima bahagian mereka masing2. Kan pencaturan daripada Dia sentiasa hebat!

Sy stay dlm kereta masa hsbn naik pass kunci rumah lama pada penyewa. Dlm kereta hanya sy dan Ishak (anak sy, 1 thn 7 bulan). Dia mmg suka pandang pada burung terbang.. dia tenung lama. Sy kejutkan dia n di gigit bahu sy.. adddoiiii awak gigit sy? awak gigit syyyy? Sambil ugut nak terkam n geletek dia. Dan dia cam biasa mengekek ketawa dan tangan dia acu nak cakar muka sy.

Tersedar sy, betapa anak2 sy bergantung harap pd sy tapi sy sendiri sudah merasa kalah, yg nak jadi burung sejukkkk memanjang nie kenapa?? Mandom n tak mau/ tak mampu berbuat apa2, hatta utk memanaskan diri juga tak mampu apatah lagi berbuat sesuatu utk org lain. Sy harus jadi macam burung yg Ishak pandang tue.. balik ke sarang bawa makanan kpd anak2. Walau apa ujian pon, kena terima kena redha.. sbb masih ramai lagi yg bergantung harap pada sy kan?

~burung sejuk.. istilah yg digunakan oleh s'org pensyarah UUM (x ingat nama, tapi dah arwah.. student2 palapes sure kenal dia) khusus utk stedent2 yg mandom..

7 comments:

Maz said...

Salam,

mandom? burung sejuk? UUM? cikgu kita tu dh arwah ke? innalillah... sy baru tau... U batch mana ekk..

azima said...

Maz..
Haah dah meninggal dia, lama dah sejak zaman sy giat ber'blog' lagi maybe dlm tahun 2005 ker 2006 cam gitu. Sy batch 1997

maz said...

sama la kita... sy dulu matrik kls 103 (rsnye la hehehe).. org perak gak. x pasti knl awak ke tak. Dh lama kan... awk amik econ kan? sy IT. Cam ner leh wat bisnes ni? Respect la awk...

Cikgu tu rsnya nama die cik anum ke ape tah. ajar komputer kan. Kalau tk slh la.. Muda lagi ms tu, die sakit pe?

azima said...

Maz..
ory yg su maksudkan Allahyarham Brigidier Jeneral Profesor Datuk Dr. Ahmad Fawzi Mohd Basri.. details tentang dia blh tgk di sini.

http://ms.wikipedia.org/wiki/Ahmad_Fauzi_Mohd_Basri

pic dia disini.

http://photos1.blogger.com/blogger/7557/231/320/dato01.jpg

azima said...

Maz..
sy masuk ngan STPM, cam mana mula masuk line nie ekk.. nie line yg sy minat lebih sikit. sy join kelas n hsbn sy pelukis pelan, sy belajar lukis pola dr dia. sy beger2kan sendiri based on cara sy menjahit utk buat nota jahit.. gitulah kiranya.

Maz said...

Oooo... Prof rupanye. Slh org sy ni. Last jumpa die ms kita konvo thn 2000. Awak dl palapes ke?

Ade cikgu matrik yg suka guna trade mark burung sejuk tu, tu yg ingat die... MasyaAllah

Maz said...

Bagus la hubby support awak. sy br nk brjinak2, nota awak on the way ;) Dh jht bnyk baju tp nk try yg ikut pola btl2, selalu hantam je hehehe

Nanti leh join online class awak