Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..
~ Ada soalan? klik disini : ... tanya kat azima
~ buat masa nie kelas jahitan sy KIV sampai 2013, due date sy dah dekat & tak buat kelas utk masa nie... tq

Sunday, May 26, 2013

Sakit urat kaki...

Assalamualaikum...

Salam dari kampung sy, Semanggol... sy baru lepas potong sikit kain, baju, jubah n palazzo, masing-masing dapat sehelai. Bila dah siap n nak lelap, tak boleh lelap. Sy rasa, sy kena kongsi jugak satu info nie...kot2 ada sapa yang senasib dengan sy.

Lebih kurang sebulan yg lepas, sy mula2 kena sakit pinggang.. sy ingat kot sakit pinggang biasa, pasal sy sokmo sakit pinggang. Orang kata bersalin czer  cenderung utk sakit pingang pasal pernah ambil epidural. WA.

Sy ingat jugak, kot2 pasal period... tp lama2 sakit pulak di belakang punggung n  paha n betis n atas buku lali. Kalau kita berdiri tegak n angkat satu kaki 90 darjah.... kiranya urat yang kita rasa sakit masa angkat kaki tue, yg itulah urat yg sy maksudkan.

Sehari dua sy ingat esok2 baiklah... rupanya tak, cukup seminggu baru sy berurut. Rasa dah kurang sikit n selang 2 hari...bila nak baring susukan Ilyas, rasa sakit balik kat belakang punggung. Sy berurut sekali lagi...kali nie urut lagi kuat sikit, pasal dok ingat tersilap urat kat belakang punggung nie. Aduhaiii... punya urut sampai rasa kena gelek dengan steamroll! Ahahaha..

Bolehlah, kuranglah sikit... tapi rasa berdenyut pada atas buku lali masih ada n bila berjalan sy masih mengheret kaki. Kalau terkena air masa mandi, makin berdenyut kuat...sebab sejuk.

Sy ke klinik, diberi vitamin untuk saraf n celebrex 200mg  untuk tahan sakit. Kalau habis kesan ubat, berdenyut balik..tak boleh tidur malam.

Khamis malam, sebelum balik kampung hsbn sy beli stoken Vken n malamnya sy cuba...alhamdulillah rasa berdenyut kaki tue dah kurang sikit n malam tue sy tidur tanpa ambil pil tahan sakit. Still rasa sakit, tapi boleh tahan.


Esok Jumaat paginya, bangun dlm 4.30 pagi...kami siap2 untuk bertolak balik ke kampung. On the way balik dalam kereta sy dah boleh duduk dengan elok. Kalau tidak sekejap2 sy kena ubah kedudukan duduk, kalai tidak tak selesa. ...

Petang jumaat, jalan2 gi makan, ada rasa sakit balik kaki..tapi tak macam sakit sebelum nie. Hari nie sabtu, siang tadi gi kenduri n petang sy gunting kain...malam nie tadi pun baru lepas guning kain lagi. Alhamdulillah... sy dok ingat stoken nie serasi dengan sy. Dan ini info yg sy nak kongsikan.

~..see sy mcm orang dalam pantang..berstoken n kain batik bagai.

Bila sy pakai, dalam setengah jam lepas tue sy rasa tapak kaki sy panas suam2. Kemudian makin lama rasa yg berdenyut dah berkurang. Sebelum nie sy sentiasa rasa sakit, sekarang nie sy rasa sakit bila sy banyak bergerak atau kalau berjalan bawak barang berat sikit mcm dukung Ilyas misalnya.

Tapi ini bukan iklan ya, sy tak jual pon... tapi masa sakit tue sy google ramai yg sakit sama macam sy. Dan ada yg sakit sampai 6 bulan. Siang tadi, ada yg inbox tanya di fb, dah sakit kaki sampai 2 tahun. Allahuakbarr...ujian utk sy sedikit sangat sebenarnya.


16 comments:

cik dah faridah said...

alhamdulillah berkesan..mana nak beli stokin ni?

manis said...

Assalam sis, mana ye nk beli stokin ni?
Saya pon rasa sakit dr pinggang ke punggung, paha dan betis.tp sebelah kanan je.mungkin sejuk pon ye jgk sbb klu buang air kene air sejuk, pehhh mula la dia sakit.
Skrg tgh pregnant ank 1st, baru 11weeks. Risau betol, muda2 dh sakit2 mcm org tua.huhu..

Mlm tdi pkl 3 terjaga terus xblh tido.rasa mcm bisa pon ada, mencucuk2. Nk menangis.huhu

manis said...

Assalam sis, mana ye nk beli stokin ni?
Saya pon rasa sakit dr pinggang ke punggung, paha dan betis.tp sebelah kanan je.mungkin sejuk pon ye jgk sbb klu buang air kene air sejuk, pehhh mula la dia sakit.
Skrg tgh pregnant ank 1st, baru 11weeks. Risau betol, muda2 dh sakit2 mcm org tua.huhu..

Mlm tdi pkl 3 terjaga terus xblh tido.rasa mcm bisa pon ada, mencucuk2. Nk menangis.huhu

azima said...

cik faridah n manis..

stoken Vken nie hsbn sy beli dengan adik ipar, dia ada jd dealer... sbb MIL sy selalu rasa kebas2 kaki. Memula MIL sy bgtau stoken nie elok utk peredaran darah, sy tak percaya sbb ia stoken shj... sy dok pikir baik sy makan2 ubat kesihatan... sy rasa lg berkesan. Tambahan pulak harga dia rm 180! Too espensive bg sy utk sepasang stoken n kalau puan2 tgk ia macam sepasang stoken hitam yg biasa.

tp bila sy sakit kaki... hsbn x sanggup tgk sy dok sakit memanjang n asik ambil ubat tahan sakit, risau long term effect n tambahan sy pulak menyusukan anak... dia beli diam2 n malam sy pakai...esok pagi d2ngan izin Nya, kaki sy boleh jalan elok n dah tak mengheret kaki. sakit masih ada kalau jalan banyak n dukung anak. maknanya sakit yg berdenyut memanjang tue tak tak ada. alhamdulillah...

manis..

utk preggy takut jugaknkalau telan ubat tahan sakit memanjang. tapi semalam sy byk gunting kain n rasa kaki sakit n punggung sakit sikit. sy pakai stoken nie n sy urut di bahagian paha sebelah dalam... org yg mengurut sy tue bg tau, urat kaki sy di bahagian tersebut berbiji n kekadang kita sakit bahagian lain tapi urat yg bermasalah di bahagian lain sebenarnya.... cer cuba urut di situ k

Hanisumayyah said...

Saya pun dah sakit kaki sebelah kiri hampir 6 bulan. Macam2 dr dan urut dah buat. Stokin scholl dan eken jer pakai yg ninxpernah dengar lagi....di farmasi ada jual ker?

azima said...

hani... stoken nie brg direct selling, jd x pasti plak samaada ada jual di farmasi. tp boleh try tanya kot2 ada..

Cik Kumbang said...
This comment has been removed by the author.
Cik fatin said...

Berapa harganya?
Fatin

Faridah Hj Harun said...

Salam alaik...berminat utk dptkan stokin vken sila hubungi 0126064396 mobile stokis vken socks.

Faridah Hj Harun said...

Salam alaik...Berminat lebih lanjut ttg stokin vken hubungi 0126064396 mobile stokis vken produk. Tq

Faridah Hj Harun said...

Salam alaik...cik azima..berbagai lg produk vken selain dari stokin utk bantu kesihatan anda...sakit lutut pakai knee pad vken, utk jantung dan tenaga blh dibantu oleh wristlet vken dll lg...hubungi mobile stokis 0126064396

Faridah Hj Harun said...

Vken mobile stokis 0126064396

Faridah Hj Harun said...

Tak ada difarmasi...boleh hubungi mobile stokis syarikat...0126064396

Faridah Hj Harun said...

Promosi: harga biasa RM 180.00
Diskaun akhir Ramdan RM 165.00 sepasang..berminat pm saya di 0126064396

Kizeewatty Zainal said...

Assalamualaikum..bog yg berinformasi..terima kasih

Perlu juga tingkatkan pengambilan kalsium dlm makanan harian. Kalsium menghalang osteoporosis, menguatkan kuku, kerangka, gigi dan sistem saraf. I juga merawat tulang retak, osteomalacia iaitu rickets dewasa, kuku rapuh, ekzema, kovulsi, kejang, gusi berdarah dan merangsang darah untuk memekat.

Pengambilan 600mg kalsium sebelum tidur akan memperbaiki kebas-kebas, kejang sakit sendi dan artritis.

Sharing is Caring -->http://kizeewattyzainal.blogspot.com/

ustazah badri hussain said...

ASSALAMUALAIKUM..KLU ADA SAHABAT2 YANG NAK MUDAH DAPATKAN STOKEN AJAIB NI..STOKEN VKEN BOELH TERUS HUBUNGI SAYA 0139846881 CALL/ WHATSAPP/ MSG..INSYAALAH POS FREE..